Живинарство – једна од значајних грана сточарске производње

  Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић је са сарадницима обишла живинарске фарме у Бечеју и Крушчићу код Куле, и у разговору са представницима произвођача живине истакла да је живинарство једна од важнијих грана у сточарској производњи.

  Министарка Богосављевић-Бошковић је приликом обиласка фарме „Агропродукт“, једног од највећих инкубатора у Србији, која производи једнодневне пилиће за даљи тов и једнодневне пилиће за одгој кокица за производњу конзумних јаја, похвалила добар пример породичног бизниса и доследност у раду дугом 40 година. Она је истакла значај развоја живинарства као једне од грана сточарске производње и подсетила да Министарство даје субвенције за квалитетну приплодну живину, као и бесповратна средства за опрему у живинарској производњи.

  Министарка је поновила да се ради о најповољнијим кредитима, чији је рок од једне до три године са грејс периодом до годину дана, и да се одобравају и исплаћују у динарима – без валутне клаузуле,  где фиксна каматна стопа износи 3% на годишњем нивоу за кредите у сточарству и кредите пласиране у развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства, цвећарства, као и куповину пољопривредне механизације и опреме.Она је у Крушчићу на фарми опремљеној најсавременијом опремом коју захтевају стандарди ЕУ „Аnimаl Commerc, која производи конзумна јаја и највећи део сировина за производњу добијају са својих поседа, подсетила и на скоро потписане уговоре о кредитима који су изузетно важни за наше пољопривредне произвођаче, а на основу којих ће моћи да користе повољна кредитна средства од банака.  Правилником о условима и начину остваривања права на кредитну подршку у 2016. години омогућено је од ове године и право на кредитну подршку за набавку хране за животиње која испуњава услове квалитета прописане правилником.

  Извор: МПЗЖС

  Категорије: Вести

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора