Здрава животна средина основни постулат модерног друштва

  Питање заштите животне средине не можемо да схватамо само као трошак, јер је то у развијеним земљама већ посатао бизнис, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић, уз оцену да би у пројектима из те области у Србији могло да буде упослено и до 100.000 људи.

  „Мени су рекли, не знам да ли је тачно, да Норвешка увози отпад да би га прерађивала и из тога добијала јефтину зелену енергију, док ми свега пет одсто отпада прерађујемо, а кроз те пројекте би можда могли да упослимо 100.000 људи који би радили на њима“, рекао је Дачић на отварању донаторске конференције „Греен идеас“ у Старом двору.

  Конференцију, којој је присуствовало око 40 представника амбасада, међународних организација и донатора, организовали су Кабинет градонацелника Београда и Секретаријат за заштиту животне средине, са циљем стварања дугорочних партнерстава града и међународних партнера у вези са пројектима из области животне средине и енергетике.

  Дачић је истакао да је за Србију од великог значаја међународна развојна помоћ и захвалио донаторима, нагласивши да је наша страна кредибилан партнер.

  Он је изразио очекивање да ће и у Србији област заштите животне средине постати једна од приоритетних, као и у свету и напоменуо да је та област изузетно сложена, јер свака интервенција у њој има најшири ефекат.
  Говорећи о преговарачком процесу Србије са ЕУ, Дачић је навео да ће поглавље о тој области, сигурно бити једно од најважнијих можда и најтежих, али напоменуо да је наша земља неке ствари већ позитивно урадила.
  „Експерти кажу да ми већ сад имамо задовољавајући ниво усаглашености са европским стандардима и прописима, али да нас у многим деловима тек чека усаглашавање и имплементација, а ту ће важну улогу имати међународни донатори и партнери“, рекао је министар.

  Према његовим речима, у овој области у наредних 10-ак година можемо очекивати десетак милијарди евра развојне помоћи, не само од билатералних донатора, већ и уколико процес преговора буде напредовао, што ће, како је додао, бити једна од видљивих користи које ћемо имати.

  Дачић је, међутим, напоменуо да је важно да се не нађемо у ситуацији у којој су се неке земље нашле, попут Хрватске, да када дођемо до средстава имамо проблем са недостатком пројеката.
  „Ја се надам да смо ми навикли да имамо добре пројекте и поздрављам ово што радите, јер је здрава животна средина основни постулат модерног друштва и није више област за коју се нема пара и која се решава кад већ дође до неког видљивог проблема“, закључио је Дачић.

  Извор: Танјуг

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора