Вратити Војску Србије у напуштену касарну „Власина“

НОВИЦА ТОНЧЕВ, народни посланик Социјалистичке партије Србије на Првој посебној седнице Народне скупштине Републике Србије о избору министра одбране:

„Данас дискутујемо о избору новог министра одбране који ће на тој функцији бити у наредна три месеца, а највероватније и у следећем мандату.

Као што кућа не сме да буде без домаћина, тако ни систем какав је систем одбране ниједан дан не сме да буде без министра. Социјалистичка партија Србије је задовољна досадашњим радом Братислава Гашића на функцији министра одбране и он је све време имао нашу подршку у Скупштини, као и у Влади Србије.

Сматрам да је у овом прелазном периоду избор господина Зорана Ђорђевића, на функцијуминистра добар, јер он на функцију долази из система министра одбране и може да одговори на све изазове и задатке.

С обзиром да ја долазим као посланик који не разуме систем одбране, све што сам научио о систему одбране, годину дана сам служио, односно био у војсци ЈНА, у другој републици, Словенији, и то је једино што сам научио о систему, али како Ви долазите из тог система, господине Ђорђевићу, сматрам да ћете ви одлично водити овај ресор, а с обзиром да је премијер имао поверење у Вас, у то несумњам и зато ћу своју дискусију да окренем у том правцу, јер сам посланик који долази из најсиромашнијег дела ове земље, то је југ Србије.

Ако погледамо статистику, југ Србије је увек у свим народноослободилачким ратовима давао највише бораца. Када треба да се брани држава, да се гради, радне акције, онда је ту југ Србије, али када дође мирнодопско време и када се дели буџет, односно колач, југ Србије се заборавља. Зато сматрам, господине Ђорђевићу, као будући министар, а и с обзиром да ће бити формирана нова Влада, да треба да се мало више посвети пажња и неразвијеном југу Србије.

Желим да искористим ову прилику и да замолим господина Ђорђевића да се више ангажује око тога да се коначно припадници Војске Србије врате у напуштену касарну „Власина“ у Сурдулици. То је један од најлепших војних објеката у Србији, који је обновљен 2008. године, после НАТО бомби. За Војску Србије, за државу, као и за неразвијену општину Сурдулица, велика је штета да касарна остане напуштена и да пропада тако леп објекат.

Ја сам лично веровао још 2008.године да постоји воља да се врати војска у Сурдулицу, када су десетине милиона динара из буџета уложене у обнову касарне. Влада Србије од 2008.године ништа није урадила по питању враћања војске, а да не говорим о томе да сам писао писмо тадашњем министру одбране, господину Шутановцу, да се из тог објекта неваде уграђене цистерне, уграђени котлови и да се заустави њихово пребацивање на војну базу „Југ“, познату као Цепотина.

Нисам успео као председник општине Сурдулица да то зауставим, иако сам тада, а и данас тврдим да је таква одлука била штетна за сам објекат, али и за енергетску стабилност Сурдулице. Да разјасним, држава је велики новац уложила да направи један леп енергетскио бјекат који је могао да греје целу општину Сурдулица. Међутим, извадили су котлове, срушили тај објекат, извадили цистерне и пребацили их на војну базу „Југ“. Ја сам као председник општине тада тражио да општина Сурдулица, иако неразвијена, купи нове котлове, купи нове цистерне, да се оне уграде у војну базу, а да ова котлара греје општину Сурдулица, али нисам наишао на разумевање и очекујем, као будући министар, да ћете имати више слуха за неразвијене општине и за овакве ствари које се дешавају.

Зато верујем да ћете у наредној Влади уложити напор да се војска врати у Сурдулицу, јер има где да се врати и ми као општинска власт ћемо предузети све активности које буду потребне за подршку у реализацији таквог посла.

Још једанпут кажем, имате пуну подршку и нас, и социјалиста са југа Србије, али изађите нам и ви у сусрет“.

Категорије: Посланичка група

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора