Војска као гарант мира и слободе има велики значај за безбедност

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије, на Првој посебној седници Народне скупштине о избору министра одбране:

„Данас имамо важно питање на дневном реду, а то је избор новог министра одбране.

Ми то треба свакако да завршимо, без обзира на чињеницу што ће за пар дана бити расписани избори, јер би неизбором министра одбране имали стање интеррегнума у овој области, када нова власт није, односно актуелна власт није озаконила себе у области одбране. То би значило међувлашће или безвлашће. Дакле, не може у једном ресору који је део Владе да остане важна кадровска празнина, а посебно у условима потенцијалних безбедносних ризика. Мора да постоји један континуитет и Влада мора да влада, сваки ресор мора да влада у пуном капацитету легитимно и потпуно. Зато ту нема збора и дискусије за другачије тумачење овог питања.

Права је прилика да у контексту избора министра одбране укажем на значај и традицију наше војске, јер још од најстаријих времена у Србији Војска је имала велики значај, уживала је увек подршку и велики углед, била је велика част бити војник у Србији или у Југославији. Војник се слао у војску у весељу и са песмом, у великој радости. Војска је била велика животна школа, кроз њу, њени припадници су сазревали, васпитавали се и из ње су излазили као бољи људи. Некако, свако ко је служио војску, осећао се много важнијим, јачим, позванијим и могао је да се суочава много боље са животним проблемима.

На другој страни Војска Србије ужива заиста велико поверење грађана. То је једна институција која је најцењенија. Војска је увек била гарант мира и слободе. Служити Војску било је служити отаџбини и бити у служби најсветијег циља а то је одбрана мира и слободе, што је претпоставка за светлу будућност свих наших грађана, нашег подмлатка и будућности Србије.

Корени наше војске вуку из давнина, из времена Немањића, а онда преко устанака, у Првом и Другом српском устанку у 19.веку. Велика је слава и жртва била наше војске у балканским ратовима и у Првом светском рату до 1918.године. Наша војска у Другом светском рату била је на страни антифашизма, а у послератном времену „Титова војска“ била је пример за потпуну борбену готовост и једна војска која је била заиста на гласу и мени је била част да служим „Титову војску“ у тов реме.

Рекао бих и да је то народна војска и зато се звала Југословенска народна армија. Данас се Србија налази пред сталним безбедносним изазовима и ризицима у склопу свега онога што се дешава, па и у оквиру мигрантске кризе. Војска, на срећу и данас, ужива огромно поверење грађана. Њен углед је ишао узлазном линијом и у последњих четири године, поготову је и тај углед значајно увећан и чињеницом да су и припаднице лепшег пола постале припадници Војске Србије.

Радо наши младићи и девојке уписују војне гимназије, Војну академију, бити војник је веома привлачан циљ а бити подофицир и официр је престижно занимање. Наши војници уживају велики углед и у међународним мировним мисијама и они представљају својеврсне амбасадоре у корист Србије.

Такође је важно поменути војну индустрију, тј. Наменску индустрију која доприноси привредном и економском опоравку наше земље. Дакле, много тога би се могло позитивног исказати, али рекао бих и нешто вама, господине Ђорђевићу, а то је да морам рећи да војни апарат који се бави разним питањима, често сагледава неке проблеме из имовинских односа на један неадекватан начин.

Примера ради, Дом Војске Србије, раније Дом ЈНА у Петровцу на Млави, је 50 и неке године уступљен Војсци, а он је иначе власништво Удружења занатлија и општине Петровац на Млави и дат је на употребу и коришћење Војске, све дотле док буде стајала потреба да га Војска користи. Он се више не користи скоро 20 година и данас би био готово руина у којој би само змије биле становници, на срећу наша општина је апсолутно одржавала такав објекат и корист и га као Дом културе. Ово причам што очекујем да ипак то треба сагледати у једном другом контексту и водити рачуна.

На крају желим да кажем да је Војска велика инспирација за оно што је едукација наше омладине и било је задовољство и биће и надаље да гледамо „Војну академију“, а то је заиста један серијал који исказује све најбоље вредности за разлику од онога где се исказују разне примитивности и камо среће да на такав начин гајимо оно што је добро у нашој земљи, као што приказујемо вредност војске.

Наша Посланичка група ће свакако гласати за ваш избор, господине Ђорђевићу“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор Одустани од одговора