Влада Републике Србије наставља да испуњава економске циљеве

Милисав Петронијевић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о сету финансијских споразума:

„Политика узимања јефтиних кредита да би се исплатили скупи и неповољни показује одговорно и домаћинско пословање Владе Републике Србије, што потврђују и видљиви резултати када је у питању финансијска и економска консолидација“.

„Поштована председнице, поштовани министре са сарадницима, даме и господо народни посланици, Посланичка група СПС је саопштила свој став у досадашњој расправи, а то је да ћемо дати пуну подршку предлозима потврђивања свих шест споразума или уговора. Моје колеге су изнеле аргументацију зашто ми то желимо да подржимо, а ја ћу се задржати на само још неколик питања.

Прво, када је у питању зајам од Фонда за развој Абу Дабија, желим да кажем да тај зајам у износу од милијарду долара, односно у противвредности милијарду долара, посматрам као домаћинско пословање Владе Србије. Зато што узимамо јефтин кредит, са каматом 2,25% без било каквих додатака, да би враћали скупе кредите од 6% до 8% камате, односно да би извршавали доларске обавезе. Узимање овог кредита за рефинансирање, односно да би се измирио скуп кредит није повећање дуга. Напротив, то је штедња. Тај кредит омогућава да Србија уштеди 50 милиона долара.
Тих 50 милиона долара, које би свакако морали да вратимо и то са високим каматама, сада можемо да уложимо у капиталне објекте, у привредни развој, у социјалну политику или било шта друго. То је добро за Србију, то је домаћински. Као што је потврда домаћинског понашања и спровођење фискалне консолидације у целини, реализације и економских реформи. Влада је поставила многе економске циљеве и спровела их.
Изнећу само неколико аргумената који ће потврдити да се и ту домаћински понашало. Дакле, у овој години јавни дуг је смањен за 650 милиона евра, дефицит је преполовљен, стање буџета уместо очекиваних минус 900 милиона евра је плус 240 милиона евра. Ако се при томе дода раст БДП, и ако се има у виду да уместо очекиваних близу 80% учешћа нивоа дуга у БДП-у, биће смањено на нешто мало више од 70%, онда су то видљиви резултати ове Владе када је у питању финансијска и економска консолидација. Зато и овај кредит који иде у правцу даљој фискалној и макроекономској стабилности треба подржати, јер ће утицати на унапређење економске ситуације у целини и на остваривање планираног развоја.
Друга област која говори о посвећености Владе Србије социјалној политици и животу обичних људи је зајам за Краљево, за санирање последица земљотреса од 2010. године. Ради се о томе да ће овај кредит омогућити сређивање једног насеља у Краљеву. То подразумева рушење 21 стамбене зграде које су у непоправљивом стању због земљотреса, а у резултираће добијањем станова у четири осмоспратне зграде за 366 породица, или за око хиљаду становника. Овим се обезбеђује трајно решење стамбеног питања за те људе који ће добити у власништво станове приближно исте величине, а они који су имали квадратуру испод социјалног минимума, имаће могућност да или закупе или откупе ону додатну површину која им је потребна. Дакле, једна брига о људима која у сваком случају заслужује подршку.
Врло ћу се кратко осврнути на зајам који се односи на подршку малим и средњим предузећима. Мислим да је то значајан зајам, иако је он у ствари подршка комерцијалним банкама да финансирају под повољним условима развој малих и средњих предузећа, које чак и преузимају ризик, и мислим да је то веома битно у једном другом правцу Владе, а то је инвестиције и отварање нових радних места. Зато га треба подржати, јер мала и средња предузећа су главни извор запослености и економског раста, а и даље ће бити тако. На њима се гради економска снага, подиже предузетништво, отварају се радна места, што је и даље увек главни и приоритетни циљ у Србији, доприноси се расту БДП-а, који, као што видимо, успешно иде ка тројци.
Дакле, врло је важно дати подршку том зајму да би се подстицао развој малих и средњих предузећа. Оно што је још важније је што је овде половина предвиђена да се под најповољнијим условима омогући младима да могу да оснивају мала и средња предузећа.Ово је посебно важно, јер без обзира што је стопа незапослености смањена, ипак је највећи број младих незапослених. Зато треба дати пуну подршку и овоме“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор Одустани од одговора