Велики потенцијали за даље унапређење сарадње Србије и Мађарске

  Циљ заседања је анализа актуелних питања билатералних трговинско-економских односа, преглед реализације активности договорених на прошлом заседању и идентификовање заједничких активности ради унапређења економске сарадње у наредном периоду.

  „На форуму смо разговарали о могућностима за унапређење економске сарадње, а могућности је више, ту су заједничке инвестиције у привреде Србије и Мађарске, сарадња малих и средњих предузећа, интензивнија сарадња у смислу заједничких улагања у различитим секторима, као што је прехрамбена и фармацеутска индустрија, улагања у области пољопривреде, пројекти у области инфраструктуре, саобраћаја, грађевине…“ рекла је Богосављевић Бошковић, која је копредседник српског дела српско-мађарске заједничке комисије за економску сарадњу.

  Министар је навела да је на данашњем форуму учествовао велики број компанија из Србије и Мађарске и да је владало велико интересовање, а како је пренела, има доста области које су перспективне за сарадњу.
  Богосављевић Бошковић је истакла и да је сарадња Мађарске и Србије у области економије и трговине из године у годину све интензивнија и да је приметан већи обим трговинске размене производа.

  „Прошле године обим размене наших производа био је 1,1 милијарду евра и та размена већа је за пет одсто у односу на 2014. годину. Србија је у 2015. на тржиште Мађарске извезла производе у вредности око 321 милион евра, што је раст од 11 одсто у односу на годину раније“, рекла је министар.

  Богосављевић Бошковић је додала да је Мађарска на седмом месту по значају и обиму трговинске размене.
  Министар Богосављевић Бошковић је данас разговарала и са својим мађарским колегом, министром пољопривреде Шандором Фазекашем о досадашњој сарадњи и о перспективама за будућу сарадњу у овом сектору.

  Како је Богосављевић Бошковић казала, било је више тема за разговор, а међу њима је и земљишна политика, будући да је Мађарска добро уредила ту област јер већ дуже време спроводи политику продаје државног земљишта пољопривредницима.

  „Интересовала су нас искуства јер смо и ми недавно усвојили Закон о пољопривредном земљишту“, навела је министар.

  Такође, било је речи и о актуелним проблемима када је у питању тржиште пољопривредних прозивода и смањење пласмана производа у области млекарства због санкција према Руској федерацији.

  Тема разговора било је и о даље унапређење сарадње у смислу настојања да нам помогну да се припремимо за оно што нас чека када постанемо чланица ЕУ, навела је Богосављевић Бошковић. .

  Током састанака било је реч и о санирању штета услед поплава и непогода које су честе, а са којима се суочава и Мађарска, односно како помоћи да се очува и заштити пољопривредна производња.

  Такође је договорен и наставак регионалне сарадње, као и пројекти који се односе на унапређење у области сточарства , воћарства, виноградарства…

  Током сутрашњег заседања сумираће се резултати рада експертских група, а планирано је потписивање заједничког протокола заседања.

  Протокол ће потписати министар Богосављевић Бошковић и министар спољне трговине и спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

  Извор, фото: МПЗЖС

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора