Велика улога парламента у процесу евроинтеграција

ИВИЦА ДАЧИЋ, председник Посланичке групе и народни посланик Социјалистичке партије Србије на Првој, конститутивној седници Народне скупштине Републике Србије у 2016.години о избору председника Народне скупштине:

 „Нема политичке стабилности без покушаја тражења што ширег консензуса о најважнијим државним и националним питањима и то је тема око које треба да тражимо заједничке именитеље. Социјалистичка партија Србије је спремна да у томе максимално ангажовано учествује. Овде у парламенту има 16 посланичких клубова, а Србија је само једна и то не треба заборавити“.

Мени као шефу странке која је сада у владајућој коалицији, а која још не зна да ли ће бити у будућој владајућој коалицији, одговара да ова седница траје што дуже. Србији то не одговара. Зато сам још на самој седници када смо имали састанак шефова посланичких клубова предложио да максимално скратимо могуће дискусије. Зато што је јасно да листа Александра Вучића има апсолутну већину и зато што имамо договор да ће првих пет-шест листа имати потпредседнике.

Изашло се у сусрет захтевима за још једног потпредседника, пошто ДС и Покрет „Доста је било“ имају исти број посланика. Такође, око генералног секретара, углавном је увек било неко јединство. Око одбора које смо се договорили да се формирају, а има их три, зато што мора да функционише Скупштина у међувремену, а то су: Административни одбор, Одбор за правосуђе и Законодавни, ни ту није било превише спора. Наравно, неможе се избећи ни политичка конотација ове седнице, односно да свако покушава и жели да извуче одређене политичке поене из ове ситуације.

Мислим да смо дошли у ситуацију да ја сад не знам да ли ће проф.Мићуновић да каже – идемо кући, или ћемо да гласамо сутра или вечерас, што мислим да је веома важно да знају шефови посланичких клубова.

Ми се овде разликујемо не по томе ко ће кога да увреди више, него по томе какву будућност Србије видимо. То су теме којима ће овај парламент да се бави. Неко мисли о Европској унији да је то најбољи стратешки циљ за Србију, неко мисли да је то супротстављено интересима Србије. Неко мисли да је можда интерес Србије Евроазијска унија.

Али ја желим свима овде јасно да кажем – не треба вређати ни Русију, ни Америку ни било кога другога, јер ово је парламент који треба да служи најбољим интересима Србије. Србија сама без пријатеља не може да буде ни јака, ни велика, нити да буде поштована у свету. Ако ми сами ту слику нестварамо у нашем парламенту, нећемо је имати од оних земаља са којима треба да сарађујемо.

Зато, заиста позивам посланике да будемо озбиљни када говоримо о тако важним државним и националним питањима. Све то можда лепо звучи, али државна политика је много озбиљнија од онога што треба да се свиди неком бирачу који на изборима одлучује ко ће у његово име одлучивати у наредне четири године.

Ми ћемо гласати за Мају Гојковић. Било би нелогично да после четири године коалиције са СНС ми сада не гласамо за предлог СНС. Честитам свим странкама које су ушле у парламент. Честитам свим посланицима. Наравно, највеће честитке упућујем странци, односно листи која је добила највећи број гласова и апсолутну већину.

Такође, сматрам да су ти примери да опозиција треба да буде на челу парламента речени реда ради и да је то нереално, јер знате како, и професор Мићуновић је на координацији рекао ако је некада неко грешио, хајмо сада ми да будемо бољи од тих који су грешили па да сада то урадимо.

Проблем је што се сви ми тога сетимо када паднемо са власти, а нико о томе не разговара када је на власти, јер хоће све функције за себе. Сетите се, овде је Томислав Николић изабран за председника Скупштине, гласовима СПС, мислим да је Коштуница био, то је била револуција у земљи. Ова седница је била ништа у односу на ту седницу Народне скупштине. После неколико дана ја нисам гласао за смену Томислава Николића, сменио га је Коштуница.

Надам се да нико ко је овде присутан нема било какву илузију да се сада неким овде дешавањима у парламенту може променити изборна воља и резултати избора.

Зато мислим да странке које су освојиле мање гласова треба да покажу веће уважавање победника избора. Исто тако је потребно и веће међусобно уважавање посланика. Док ми овде говоримо о потреби европског пута и јединства, данас је Ненад Чанак дао изјаву како смо ми прошли некажњено, па је сада и господин Јовановић говорио о деведесетим годинама.

Све док је прошлост ваша једина будућност, будућност нећете имати. Данас после четири године, ова власт је довела Србију ближе ЕУ него икада што сте ви могли да урадите после 2000. године.

Што се мене тиче, Србија је данас отворила преговоре. Ево данас су били представници ЕУ овде код нас, разговарали смо о томе, биће отворена поглавља сада у јуну месецу.

Према томе, извињавам се што сам сада покренуо то питање, али сам говорио о европским интеграцијама као циљу којем треба ова Скупштина да да највећи допринос. Нема европских интеграција без закона који се овде доносе.

Велика је улога парламента у свему томе, зато вам се свима захваљујем још једном и желим да кажем да ће наша партија гласати за избор Маје Гојковић, гласаће за избор свих потпредседника, генералног секретара и за избор свих скупштинских одбора.

Нема било чега што желимо сви овде без политичке стабилности у Србији, а нема политичке стабилности без покушаја тражења што ширег консензуса о најважнијим државним и националним питањима и то је тема око које треба да се расправљамо и ми смо спремни да у томе максимално ангажовано учествујемо.

Прошлост се неможе избрисати, али неможе нам само прошлост бити основ за нашу садашњост и будућност. Треба да тражимо наше заједничке именитеље, уколико их имамо. Ја мислим да их имамо, а то је Србија. Овде има 16 посланичких клубова, а Србија је само једна и то незаборавите“.

 

Категорије: Посланичка група

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора