Уручени уговори за решавање стамбеног питања избеглица

  Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је да су представницима 53 локалне самоуправе уручени уговори за реализацију 899 стамбених решења у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица из БиХ и Хрватске у Србији.

  Реч је о петом и проширењу четвртог потпројекта овог програма, при чему ће на тај начин избегличким породицама бити купљено укупно 567 сеоских кућа, и то свака од 11.000 евра у динарској противвредности.

  Такође, предвиђена је и додела 332 пакета грађевинског материјала за завршетак већ започетих објеката, а вредност једног пакета је 9.000 евра.

  У име Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије скуп је отворио генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, који је рекао да постоjи велика жеља да се оконча агониjа избеглих коjа траjе 20-ак и више година и захвалио донаторима коjи су препознали да jе њихова подршка изузетно важна.

  Kако jе навео, сви заjедно се водимо том идеjом и потребом да помогнемо људима коjи су отерани са њихових огњишта да реше проблеме, препознаjу перспективу и виде да нису сами и остављени.

  Важно jе, додао jе Oдаловић, да се уговори реализуjу брзо и ефикасно, са што jе могуће мање административних проблема и препрека, како би се створили услови да људи што пре добиjу материjал или купљено домаћинство.

  „Tо jе важно jер нам прошла и ова година, са новом кризом и кретањима миграната из Aфрике и са Блиског истока кроз Србиjу, намећу неке друге обавезе и приоритете, али то неће ни помешати средства нити заменити оваj програм стамбеног збрињавања избеглица“, рекао jе Oдаловић.

  Одаловић је том приликом поручио да је Регионални стамбени програм део ширег процеса унапређења сарадње земаља у региону ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица прошлости.

  Према његовим речима, овај програм је шанса да трајно збринемо најугроженији део избегличке популације, у чему је улога јединица локалне самоуправе пресудна.

  Уручивању уговора градоначелницима и председницима општина присуствовали су и представник Делегације Европске уније у Србији Рамунас Јанусаускас, представник Амбасаде САД у Србији Колин Смит, као и представници земаља донатора, Града Београда, УНХЦР-а и ОЕБС-а.

  Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за више од 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за приближно 74.000 људи у региону.

  Од тог броја 16.780 породица је у Србији, са приближно 45.000 људи.

  Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима ЕУ, која је највећи донатор, као и САД, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

  Извор: Влада Републике Србије/Танјуг

  Категорије: Вести

  Оставите одговор Одустани од одговора