Унапређењем конкурентности домаће производње до светских тржишта

Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф др. Снежана Богосављевић Бошковић је у Ваљеву, свечано отворила тринаести Сајам привреде западне Србије „SPREG 2016”.

Том приликом министарка Богосављевић Бошковић истакла је важност промоције домаће привреде и домаћих производа на локалном тржишту, што је, по њеним речима од непроцењивог значаја, нарочито за предузетнике и мала предузећа, која се на оваквим догађајима позиционирају на локалном тржишту, истовремено процењујући свој потенцијал за пласман на националном, па и међународном тржишту.

Истичући значај региона Западне Србије за пољопривредну производњу, министарка је нагласила огроман потенцијал овог краја, пре свега у производњи малине, која из овог краја одлази на светско тржиште и чини Србију препознатљивом.

„Прошле године Србија је била највећи произвођач малине на свету, а сигурна сам да је највећи део те малине произведен управо у овом крају, што све нас треба да чини поносним. То је можда и најбољи пример како једно локално тржиште може да буде конкурентно у светским размерама, ако на најбољи начин искористи предности свог региона и организује своју производњу“, рекла је министарка Богосављевић Бошковић.

Она је подсетила да је током последњих десетак година Министарство пољопривреде подржало велики број локалних сајмова и сајамских изложби које су временом изашле из локалних оквира, док су неке стекле и међународни карактер и изразила уверење да је овај сајам на добром путу да прерасте у догађај који ће окупљати привреднике из целе Србије и на најбољи начин промовисати домаћу привреду.

Говорећи о унапређењу конкурентности домаће пољопривредне производње, министарка је казала да ће усвајање IPARD програма и успостављање IPARD структуре омогућити нашим пољопривредницима коришћење предприступних фондова Европске уније, што би требало значајно да допринесе унапређењу производње. Поред мера подршке пољопривредне политике и политике руралног развоја, Министарство пољопривреде и заштите животне средине спроводи низ активности, пројеката и програма, који ће допринети побољшању услова пословања и креирању бољег пословног амбијента у пољопривредном сектору.

Министарка Богосављевић Бошковић је, обраћајући се присутнима на отварању сајма, рекла и да се у циљу побољшања положаја наших пољопривредних произвођача и унапређењу његове производње, реализују бројне активности на јачању система квалитета и безбедности хране кроз успостављање Националне референтне лабораторије, али и да се спроводе активности на хармонизацији домаћег законодавства са правним тековинама Европске уније у циљу благовременог прилагођавања српске пољопривреде захтевима Европске уније.

Министарка је након отварања Сајма обишла штандове бројних излагача, а међу њима и штанд Народне Републике Кине и штанд привредника из Бјељине.

Током три сајамска дана, од 6. до 8. априла 2016.године,  на највећем сајму у Западној Србији, представиће се 208 излагача из 75 места и градова Србије и Републике Српске, док ће посетиоци, бити у прилици да се упознају са великим бројем домаћих производа из пољопривреде, индустрије хране и пића, металопрераде и других грана привреде.

Министарка Богосављевић Бошковић данас је након отварања Сајма у Ваљеву, посетила и пољопривредна газдинства у селу Брезовице, где је са домаћинима разговарала о мерама подршке Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Извор: МПЗЖС

Оставите одговор Одустани од одговора