СПС је Србији потребан

– До сада су разговори с мандатаром вођени на принципијелној равни. Драган Марковић Палма и Ивица Дачић разговарали су с лидером напредњака Александром Вучићем о томе која ће се политика владе даље водити. Нама су познате неке одреднице те политике, пре свега економска стабилност земље и балансирана спољополитчка активност, али све то у принципу у интересу грађана Србије, њиховог животног статуса и стандарда. О ресорима се уопште није причало, па логично није могло бити речи ни о персоналним решењима.

Очекујете ли да би ускоро могла бити формирана нова влада Србије?

– Оно што знамо је да ће нова Влада бити изабрана у законском року. Немам никаве информације о томе када ће то баш тачно бити.

Сведоци смо свакодневних спекулација у медијима о томе хоће ли социјалисти бити у влади или не. Имате ли кончан одговор на то?

– Немам, али је извесно да и ова техничка влада доста коректно ради свој посао. А у њој има и социјалиста.

Опозиција, тачније СДС, каже да техничка влада жели да заврши неке послове те да зато немамо нову?

– Опозиција је ту и да критикује и да има одређене претпоставке. Али чињеница је да теку законски рокови у оквиру којих је сасвим легитимно да премијер размишља о најбољем могућем саставу свог новог тима.

Значи, није било неких разговора напредњака и социјалиста у скорије време?

– Да, да, никавих других страначких разговора није било, осим оних које су раније водили Вучић и Дачић.

А да ли ће СПС, ако дође коначна понуда премијера, разматрати на страначким органима одлуку о уласку у владу?

– Страначки органи су поверили председнику партије Ивици Дачићу да с премијером води разговоре. Ми ћемо свакако имати и седницу Главног одбора СПС-а, на којој ће нас Дачић информисати о тим разговорима с Вучићем. После тога ће страначки органи донети коначну одлуку.

Како коментаришете то што је потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла да је СПС најмање лош партнер за напредњаке?

– Претпостављам да она сматра да су најбољи људи из СНС-а и из коалиције око њих. А сви остали су у њеном систему вредности лоши. Међутим, у дијапазону лоших има врло лоших и најмање лоших. Тако да смо и од Зоране добили оцену која није негативна, када се посматра у смислу политичарке.

Изабрани сте недавно за Дачићеву заменицу, шта за вас значи та функција?

–  Знали смо још од конгреса да ће сви потпредседници бити у позицији да обављају дужност заменика председника, због врло одговорних државних функција које обавља лидер наше странке. Према томе, мој избор није био неко изненађење ни за моје колеге, ни за мене. Доста дуго сам потпредседница, а сада први пут заменица председника. Пре мене су то били Жарко Обрадовић, Александар Антић… Просто, то је један круг који се неће зауставити на мени, ићи ће и даље ка осталим потпредседницима.

На који период сте изабрани?

– Мислим да се ту више чека завршетак једног периода политичких активности. Александар Антић је био шеф нашег изборног штаба током избора и био је заменик председника до оног тренутка када су се стекли услови да се конституише нова влада. То би било негде око десет месеци. Од процене председника Ивице Дачића зависиће колико неко остаје на тој функцији.

Опоненти социјалиста кажу да је ДС помирењем са СПС-ом вратио вашу странку на политичку сцену. Како то оцењујете?

– Тада је планирано да СПС буде демонтиран. Захваљујући политици Ивице Дачића и трансформацији странке, СПС се прилагођавао свим околностима у којима смо били и показао да је Србији потребан. И на тај начин се одржао.

 На дан годишњице ваше странке Дачић је поново у етар пустио два за јавност врло шкакљива питања – испитивање одговорности за НАТО бомбардовање и улогу 5. октобра. Због чега је то учињено?

– Не верујем да има грађана Србије који имају дилему о томе да ли је НАТО бомбардовање било у складу с одлуком СБ УН. Наравно да није било. Мислим да је ту констатовано нешто што не дели јавност Србије. Што се 5. октобра тиче, он није био споменут у контексту било којих садашњих или бивших протеста. Суштина је да су идеали 5. октобра пре свега највише разочарали учеснике тог догађаја и оне који су очекивали неупоредиво бољи живот, бржи улазак у ЕУ. А ево, они који су тада били на супротној страни, сада управо отварају поглавља, раде на економској стабилизацији. Дачић је у том смислу истакао да идеале који су прокламовани 5. октобра не реализују актери тог догађаја и креатори 5. октобра, него сада актуелна власт.

Извор: Дневник

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора