Споразум Србијагаса и Гаспрома: Три сценарија за Банатски двор

  Генерални директор „Србијагаса“ Дусан Бајатовић и руководилац Департмана ПАО „Гаспром“ Олег Аксјутин потписали су данас Споразум о научно-техничкој сарадњи, који подразумева и заједничко ангажовање на проширењу складишта гаса Банатски двор.

  За проширење капацитета Банатског двора разматрају се, како је речено новинарима, три варијанте, о којима ће у наредне две недеље разговарати стручњаци.

  Бајатовић је објаснио да кад друга фаза Банатског двора буде завршена, то би могло да буде складиште од милијарду кубика гаса.
  Он је прецизирао да то складиште тренутно има капацитет од 450 МИЛИОНА кубика.

  „Укупне инвестиције у Банатски двор зависе од модела који се одабере. Ако је онај који предвиђа капацитет од милијарду кубика и резервним компресором, то је онда инвестиција реда величине од око 70 милиона евра”, рекао је Бајатовић истичући да је реч о пројектном финансирању.

  Бајатовић је додао да се нада да ће то бити успешан посао, јер како је приметио, претпоставке за то постоје, а доказ је пре свега искуство у заједничком раду Србијагаса и Гаспрома.

  “Гаспром као највећа компанија у овој области остаје стратешки партнер Србијагаса и не постоји ниједан разлог да то мењамо. Ми ћемо сарадњу унапређивати, да нам буду доступна знања Гаспрома која ми немамо, укључујући и најновије технологије. Наши експерти технички пре свега али и финансијски експерти ће имати прилику да имају увид у то како Гаспром ради и како се развија”, рекао је Бајатовић истичући да су стандарди Гаспрома и изнад захтева ЕУ.

  Бајатовић је додао да тренутно нема потребе за другим складиштем гаса у Србији.
  “Потребе у комерцијалном смислу нема ако је складиште оријентисано на Србију. Ако је регионално оријентисано, за потребе Бугарске, Румуније, БиХ, ми ћемо разматрати и друго складиште. Наша је идеја да све радимо у стратешкој сарадњи са Гаспромом, што не искључује сарадњу и са другим компаније”, рекао је Бајатовић.

  Он је још рекао да је данашњи споразум о сарадњи две компаније потписан на основу претходно потписаног меморандума о разумевању.
  “У оквиру овог заједничког посла ми ћемо се бавити и питањима перспективе и развоја, питања су везана за развој подземог складишта и транспорта гаса, коришћењем гаса као горива и коришћења природног гаса и низ других питања који улазе у сферу интересовања обеју наших компанија”, закључио је Бајатовић.

  Извор: Танјуг

  Оставите одговор Одустани од одговора