Славица Ђукић-Дејановић, заменица председника СПС за „Данас“

Славица Ђукић Дејановић, заменица председника СПС, за Данас о формирању Владе и ситуацији у странци. Није ни начелно договорен улазак СПС у владу *Не знам ко држи Бајатовића, али ја бих га свакако држала, јер је врстан привредник.

Владу Србије треба да састави онај ко је добио поверење грађана, а то треба да буде Александар Вучић и искрено верујем да ће то тако и бити. Избори губе битку ако се воља народа не спроведе и на тај начин. Мислим да се овде ради о потреби будућег премијера да уз неке компромисе учини најбољу могућу владу.

Не чини ми се да је проблем што Влада није састављена, јер је Вучић још у регуларном законском року одабира људи за свој нови кабинет. Уосталом, верујем да мандатар није незадовољан резултатима техничке Владе, каже за Данас Славица Ђукић-Дејановић, заменица председника СПС, одговарајући на наше питање да ли је могуће да неко други, а не мандатар Вучић састави Владу Србије.

Опозиција тврди да је мандатар спровео такозвани мандатарски пуч, с обзиром да одуговлачи са формирањем владе.

Опозиција има увек могућност да учини измене и допуне закона о изборима, којим ће скратити или продужити рок за формирање владе. Све док се радње одвијају у складу са законским роковима, говорити о пучу је смешно.

Мандатар Вучић је, ипак, сам неколико пута најављивао, па одлагао формирање владе.

То говори о деликатности избора људи, мање персонално, више програмски, који ће ући у Владу. Направити компромис око државнички важних питања, око даљих економских реформи, а да бисмо у блиској будућности боље живели, није баш једноставно. Они којима се чинило да је једноставно, били су у прилици да на крају понуде своја решења којима грађани нису били задовољни.

Тадићев СДС тврди да техничка Влада жели да заврши неке послове и да зато немамо нову Владу. Да ли је у опису послова мандатара и одлука да војску и полицију шаље на границу?

Ничим нису прекорачена овлашћења мандатара. Ова влада има мандат да обезбеди сигурност грађана. Техничка влада, пре свега, и има ту обавезу, нарочито у ванредним околностима у којима се налази наша земља због великог броја миграната.

Да ли званична Москва инсистира да социјалисти буду део будуће Владе, како се спекулише и да ли су то ти притисци о којима говори мандатар Вучић?

Не верујем да неко са стране притиска мандатара због нас, јер бих сигурно знала да има оних који посебно подржавају Социјалистичку партију Србије. Заиста не мислим да се званична Москва у оваквом глобалном тренутку бави позицијом СПС.

Низ година се спомиње да Руси држе Душана Бајатовића на месту директора Србијагаса.

Не знам ко држи Бајатовића, али ја бих га свакако држала, јер се ради о врсном привреднику, човеку који заиста познаје посао. Реч је о човеку који обећану реч реализује и који изванредно трпи апсолутно неосноване ударе, да би за Србију завршавао, по питању енергетике, врло крупне послове.

Од кога трпи те ударе?

Пре свега од ваших колега.

А не од коалиционих партнера?

У политици смо сви помало ривали једни другима и није наодмет да понекад постоје коментари како би, можда, неко други радио и боље. Постоје и одређени амбициозни људи. Али Бајатовића је изнедрио његов рад и однос према животу и послу.

Како вам се чини то што су социјалисти, некако изненада, након силних критика и увреда, постали драги и Зорани Михајловић?

То говори да ми, ипак, заједно имамо заједничке државне циљеве у интересу Србије. Морамо признати да је сарадња са другима могућа и потребна.

Да ли је СПС коначно бар начелно договорио улазак у Владу?

Не. Били су разговори будућег премијера и председника наше партије Ивице Дачића у којима је било разговора о програмским наставцима активности и из тога се могло закључити да бисмо могли бити партнер у будућој влади. Али, колико ја знам, ни временских детерминанти, ни персоналних решења апсолутно није било у том разговору, а мислим да сам добро информисана.

Ко би могао да представља СПС у новој Влади? Ивица Дачић би вероватно остао министар?

Нисмо о томе разговарали, али ако бисмо ушли у Владу, нормално је да у њој буде председник наше партије.

Спомињете се и ви као нова министарка здравља.

Заиста о томе немам никаквих информација.

Има спекулација чак и да сте у тихом сукобу са страначком колегиницом Дијаном Вукомановић, која такође претендује да буде министарка?

Нас две нисмо у сукобу и имамо врло коректну сарадњу. Просто смо различите личности, али никаквог персоналног сукоба није било. Дијана је аналитична особа, врло способна, да у оквиру задатака који јој се повере свој посао уради на најбољи могући начин.

Због чега је ових дана Драган Марковић Палма кандидовао Дачића за председника Србије, што су многи аналитичари оценили као покушај Дачића да уцени Вучића?

Палма је наш вишегодишњи партнер који у Дачићу види кандидата за све важне државне функције , и то је просто израз поштовања. На ту тему уопште нисмо разговарали унутар наше партије и заиста мислимо да је рано за то. Свака позитивна оцена и кандидатура Дачића годи нашој партији, а о томе да ли ће он и бити кандидат одлучиће он и наши органи. Он је политичар који траје зато што има профил квалитетног политичара , државника и човека.

Хоће ли Дачић одустати од кандидатуре за председника уколико се Вучић кандидује? Лидер СНС тврди да истраживања показују да би победио на председничким изборима.

Колико сам ја схватила, Вучић је рекао да се неће кандидовати. Све што Вучић каже то и уради, да ли уради у оном тренутку кад очекују његови политички опоненти, вероватно не. Ваљда је то део неке његове стратегије.

Поједини ваши функционери тврде како је СПС у потпуном расулу које лидер странке не може да спречи.

Тешко би могло да се каже да смо у расулу. Да ли би могли да имамо и боље резултате, вероватно бисмо могли, али наш лидер је својим чињењем учинио све да ми будемо друга партија по величини на протеклим изборима.

Због чега, ако нисте у расулу, Дачић поручује да они који хоће да га смене да то и учине?

Дачић је већ излазио на црту са нашим другим партијским друговима, са Вучелићем, Бакијем Анђелковићем, Жарком Обрадовићем. Ми смо демократска партија и коректно је да ко има амбицију да буде председник партије да се кандидује на конгресу. Међутим, чини ми се, да Дачић има поверење свих наших функционера.

Нема тих који желе да га смене?

Мислим да нема. Нама је понекад жао што он због државних функција нема толико времена за партију колико бисмо ми волели. Али бити на тако важној функцији аутоматски значи да немате много времена ни за пријатеље, ни за партију.

Ипак често ставови Новице Тончева, Милутина Мркоњића и Бранка Ружића одскачу од ставова социјалиста и самог Дачића.

Сва тројица мојих драгих партијских другара на партијским састанцима се потпуно уклапају у ставове нас осталих. Никада ни на једном састанку они нису гласали другачије од мене. Шта се то догоди у интерпретацијама нечега што они кажу, не знам.

Да ли сте посетили изложбу коју су напредњаци приредили?

– Нисам. Све се може схватити онако како ви желите да схватите. Ја сам то схватила као – ево шта се критикује да није ваљало, ставили смо на једно место и процените још једном да ли је то тачно, или је тачно нешто друго. Мислим да су оцену о тој изложби дали грађани на изборима.

Прашину око СПС подигле су тучом и две ваше страначке колегинице.

– Инциденти нису пожељни, али су део живота.

Да ли је СПС пред банкротством?

– Тачно је да финансијски лоше стојимо, али нам нису искључени ни телефони ни струја. Да не живимо комфорно, то је сигурно.

Тончев ипак каже да би СПС боље прошао на изборима да се нисте удворички понашали према СНС и Вучићу.

– Кад би Србија била Сурдулица, вероватно би методологија рада коју он примењује могла да буде примењена и на Србију. Србија је хетерогена и истим методама не можете остварити поверење грађана на читавој територији. Није исто водити политичку активност на Врачару и у Сурдулици.

Извор: Данас

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора