Славица Ђукић Дејановић у „Правом углу“ РТВ Војводине

Потпредседница Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је за Радио-телевизију Војводине да би било неозбиљно да се социјалисти у току изборне кампање заклињу на верност другим странкама у погледу постизборне сарадње. Она је поводом критика из СНС-а у том погледу у емисији „Прави угао“ РТВ-а казала да од изборних резултата зависи ко ће с ким преговарати о формирању власти, додајући да је уверена да би се лидер СПС-а, када би би мандатар, определио за СНС.

„Сад су сви у камапњи и међусобни протвници, јер би иначе били на истој листи. Међутим, политка СПС и СНС у претходном периоду била је врло јединствена по свим битним државним питањима и одлукама владе“, навела је она.

Тврди и да није истина да социјалисти нису имали храбрости да у неким ситуацијама супротставе ставове већем партнеру у коалицији, те каже да нису били невидљиви, а „посбено Ивица Дачић око спречавања уласка Косова у Унеско“.

„Можда нисмо промовисали свој рад на начин на који то други раде. Али није у питању страх , већ имамо другачији стил. Мислимо да смо дуго у власти и да грађани знају наше професионалне карактеристике и да могу да нас оцењују“, навела је она.

Коментаришући став функционера СНС Зорана Бабића који је казао да би се СПС придружио снагама против Вучића, Славица Ђукић Дејановић, иначе психијатар по професији, рекла је да се то у њено струци зове пројекција.

„То је кад сопствену несигурност у ставове приписујете другима. Смешно је да се ми сад заклињемо било коме на верност. Изборни резултати ће одлучити да ли ћемо разгоаварати или не о уласку у власт. Али, ако би Дачић био мандатар, мислим да би се определио за СНС“, сматра она.

Уверена је, каже, и да ће СПС и у наредном периоду бити фактор државне стабилности и имати утицај на збивања у Србији и „да ћемо бити пожељан партнер онима који остваре најбољи резултат“.

Одговарајући на питање да ли је политика Слободана Милошевића била политика одбране или политика злочина, она је казала да је Милошевићева политика имала добре и лоше сегменте. Додала је да Милошевић ипак спада у „оне који имају огроман значај за историју“, а да ће време показати коју је стварно позицју имао „јер се тек разоткривају многе енигме везане за тај период, укључујући и НАТО бомбардовање 1999.“.

„Резолуција 1244 и Дејтонски споразум су потези које би свака политика и народ пожелели. А то су велике предности његове политке коју данас баштинимо као народ, а не само СПС“, оценила је, додавши да ипак „треба размотрити политичка убства из тог периода“, која, како је указала, нису престала ни по одласку Милошевића са власти.

Говорећи о могућности промене Дејтонског споразума и Резолуције 1244 у будућем периоду, она је рекла да је то енигма на коју тренутно не може да одговори, јер би промена ових докумената значила промену воље грађана. Према њеним речима, да ли ће грађани имати могућност да се опет изјашњавају о тим питањима зависиће од оних који буду управљали државом.

„Све што се народи и ентитети Босне и Херцеговине договоре, ми ћемо прихватити, без мешања у унутрашња питања. СПС је дао допринос стварању Републике Српске. А кад је реч о НАТО пакту, мислим да смо као држава имали избалансиран однос и водили политику неутралности на спољнополитичком плану, и то је била политика ове владе“, додала је.

На примедбу да Европска комисија од Србије очекује усклађивање са спољном политиком ЕУ, и кад је у питању однос према Русији, Славица Ђукић Дејановић је рекла да ће се до уласка Србије у Унију догађати пуно тога, односно да ће велике силе направити одређене потезе „на основу којих ће се Србија позиционирати у складу са интересима наших грађана“.

На питање да ли је СПС руски експонент у Србији, што се тој партији спрочитава у делу јавности, она је оценила да грађани Србије имају емоције према руском народу, али да су критични према руској политици.

„СПС подржава став државе да не уводимо санкције Русији, али сматрамо да нико, па ни Русија не може утицати на наш европски пут“, истакла је.

Објашањавајући смисао формирања изборне листе СПС на којој се нашао Јошка Броз, унук Јосипа Броза Тита, Славица Ђукић Дејановић је казала да у том потезу има симболике јер подсећа на „време честитости, поштења, бесплатног лечења и школовања…“, те нагласила да је Јошка Броз данас један од најсиромашнијих пензионера.

„ПУПС је сан који смо одсањали и ја немам потребе да их се сећам. Јошка Броз је симбол времена честитости и заштите најугроженијих становника, за шта се залаже СПС“, поручила је она.

Потпредседница СПС-а тврди да Милошевић и Броз ипак нису најјачи адути социјалиста на овим изборима, како процењују поједини аналитичари, већ су, каже, кључни адути то „што у сваком засеоку Србије куца бар једно социјалистичко срце, то што смо преживели 2001. годину и наравно наш председник Ивица Дачић,који је кандидат за највише државне функције“.

Одговарајући на питање како то да су кључна обећања СПС везана за здравство и образовање, иако су на тим позицијама имали своје министре, али не и учинке, она је рекла да је предуслов побољшања у тим секторима економски развој и запошљавање.

Док мањак левичарских идеја у претходним годинама кад је СПС подржао смањење плата и пензија, стечај државних предузећа и сарадњу са ММФ и Светском банком – објашњава ограниченим финансијским могућностима земље, који, како каже, одређују све остале сегменте живота.

„Ово није моја идеологија, али је реалност. У капиталистичком друштву идеје левице могу се реализовати кроз принципе солидарности“, рекла је она.

А на питање како се са левичарском идејом уклапају поруке државе страним инвеститорима да имамо јефтину радну снагу, она је казала да нико неће бринути о радницима као СПС.

„Драган Марковић Палма урадио је велики посао на плану запошљавања, али није инвеститорима нудио да израбљују људе. Чињеница је да имамо квалитетне раднике и јефтину радну снагу, али то је реалност. После приватизације која је била пљачкашка, немате просечног радника, већ незадовољне људе“, оценила је она.

Упитана да ли ће смети у кампањи за градоначелницу Крагујевца да критикује кандидата СНС и сина председника Србије Радомира Николића за његов досадашњи рад у том граду, Славица Ђукић Дејановић одговорила је да се кампања СПС не зансива на критиковању других већ на порукама шта ће социјалисти урадит за Крагаујевац.

Извор: РТВ Војводина

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора