Шести састанак држава страна Оквирног споразума о сливу реке Саве

 

Шести састанак држава страна Оквирног споразума о сливу реке Саве (Републике Србије,Босне и Херцеговине, Републике Хрватскеи Републике Словеније) има велики значај за прекограничну сарадњу у области вода, усмеравање конкретних активности држава и тражење заједничких решења за одрживи развој у сливу реке Саве.

Оквирни споразум о сливу реке Саве потписан је 2002. године (на снагу је ступио 2004. године) и стратешки циљ му је прекогранична сарадња држава страна ради обезбеђења одрживог развоја региона у сливу реке Саве ради:

  • успостављања међународног режима пловидбе реком Савом и њеним пловним притокама,
  • успостављања одрживог управљања водама и
  • предузимања мера за спречавање или ограничавање опасности, као и за смањивање и уклањање штетних последица узрокованих поплавама, леда, суша и случајева испуштања опасних материја у воде.

Састанак се организује на високом министарском нивоу, уз учешће представника међународне заједнице. На састанку ће бити размотрен напредак у имплементацији Оквирног Споразума о сливу реке Саве као и кључна питања у вези са управљањем поплавама у сливу, разменом информација, обновом пловидбе на пловном путу реке Саве као и смерницама за даљу сарадњу држава у сливу.

На састанку ће бити донета и Декларација са смерницама за даље спровођење Оквирног споразума а презентоваће се и резултати рада Међународне комисије за слив реке Саве, као и заједнички резултати савских држава постигнути у имплементацији Оквирног споразума.

Детаљније информације о овом састанку и сви пратећи документи доступни су на wеб страници Савске комисије – http://savacommission.org/event_detail/1/19/361

Домаћин састанка је Влада Републике Србије, а организатор Међународна комисија за слив реке Саве, институција која усклађује напоре свих држава везано за очување и развој реке Саве.

Напомена: Сниматељима и фоторепортерима биће омогућено снимање почетка састанка и уводног обраћања министра пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежане Богосављевић Бошковић, од 9:00 до 9:15.

Молимо заинтересоване медије који ће испратити овај догађај да своје акредитације пошаљу најкасније данас, 31. маја 2016. године до 15:00, на адресу [email protected].

Извор: МПЗЖС

 

 

Категорије: Најаве

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора