SAD da pokaže više razumevanja za Srbiju

Zamenik premijera Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi u poseti Vašingtonu, izjavio je danas da bi SAD trebalo da pokažu više razumevanja i sluha za stavove Srbije u vezi sa pitanjem Kosova, jer bi svojom sadašnjom politikom “mogle da oteraju Srbiju na drugu stranu”.

“Amerika ima princip da uvažava stanje na terenu i ne može se doveka držati glava u pesku imajući u vidu realnu situaciju na terenu. A na terenu je situacija da taj problem nije rešen i sada je ključni moment hoće li američka administracija imati sluha i više razumevanja za pravedne stvari o kojima govori srpska strana”, rekao je Dačić u razgovoru sa dopisnicima srpskih medija u Vašingtonu.

On je dodao da su mnogi američki kongresmeni sa kojima je razgovarao prethodnih dana, izneli stav da treba naći održivo rešenje za Kosovo, koje bi bilo trajno i obuhvatalo interese i srpskog i albanskog naroda, ali da administracija vodi politiku kao da je pitanje Kosova već rešeno.

“Zamislite situaciju da se u Srbiji, u kojoj je već pala podrška za ulazak u EU ispod 50 odsto, odluči da država ne želi da uđe u EU, nego da želi da ima najbliže odnose sa Rusijom”, rekao je zamenik premijera i zapitao kakav bi bio interes Amerike da Rusija u jednom trenutku odluči da u Srbiji postavi neki raketni štit.

“Pa da li Amerika ima viši ili niži interes i da li je to najviši interes Amerike? O tim stvarima niko ne razmišlja. Došli smo do nivoa gde Srbija više ne može sama sebe da natera na pozitivan pristup evropskim integracijama”, dodao je Dačić.

On je rekao i da je o svemu tome pričao sa američkim kongresmenima i da su svi svesni te situacije, ali da ne veruju da je to moguće.

Dačić se založio za bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i istakao da je dobio obećanje da će grupa kongresmena uputiti pismo zvaničnicma Evropske unije i američkim zvaničnicima kao znak podrške evropskim integracijama Srbije i apela za pozitivnu odluku o dobijanju statusa kandidata.

“Mi treba da gradimo bilateralne odnose sa Amerikom i da u tome tražimo naš zajednički imenitelj. Neshvatljivo mi je da Srbija i Amerika ne mogu da nađu taj zajednički imenitelj, imajući u vidu da je Amerika najveća sila na svetu a Srbija najveća država na Balkanu i da nema regionalnog mira i stabilnosti bez učešća Srbije”, rekao je Dačić.

On je dodao da mnogi kongresmeni govore o tome da treba naći održivo rešenje, koje će biti trajno i obuhvatalo bi interese i srpskog i albanskog naroda.

Ministar za dijasporu Srđan Srecković ocenio je da podrška SAD može imati velikog značaja za dobijanje kandidature Srbije za članstvo u EU i da odnosi sa Amerikom treba da se grade na racionalnoj osnovi.

“Nažalost poslednjih godina i decenija se često emotivno gledalo na te odnose a često nismo svesni da za nas kao malu zemlju i malo tržište, nekoliko velikih investitora može da dovede do preokreta”, istakao je Srećković.

On je poslednjeg dana boravka u SAD imao niz susreta sa predstavnicima srpske dijaspore i crkvenim odborom crkve Sveti Luka u Vašingtonu, koja je u izgradnji, dok je ministar Dačić posetio američku agenciju za borbu protiv narkotika DEA i policiju Merilenda.