Ružić: Iluzije se ne jedu

Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić o kampanji, koalicijama, predsedničkim izborima: Bez predizbornih bajki. Srbija se ne može podeliti na dve stranke

NaŠa kampanja neće biti “bajka za laku noć” niti “bensedin”. Afirmisaćemo ono što smo u praksi dokazali da umemo da uradimo kada za nešto preuzmemo odgovornost. Daćemo projekciju Srbije u sledećem periodu, i vrlo jasnim rečnikom ćemo građanima govoriti ono što najviše cene, a to je istina.

Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, ovako, za “Novosti”, objašnjava kako će se njegova partija obraćati građanima Srbije u nameri da ih ubedi da glasaju za socijaliste.

* Na čemu SPS temelji optimizam da će osvojiti duplo više glasova nego na prethodnim izborima?

– Očekujemo odličan rezultat jer su građani siti rejtinga, formiranja javnog mnjenja, hvalospeva, spinovanja i života punog iluzija. Ove izbore će iluzionisti i mađioničari izgubiti, jer se iluzija ne jede, ne donosi radna mesta, ne suzbija kriminal, ne uništava korupciju i ne gradi kilometre auto-puteva.

PRITISCI I USTAV * Raspisivanje izbora na Kosovu i Metohiji izazvalo je prilično oštre reakcije u međunarodnoj zajednici. Hoće li Srbija odoleti tim pritiscima? – SPS je na jasnom stanovištu da bez obzira na raznovrsne pritiske moramo poštovati Ustav, zakone i preuzete međunarodne obaveze. U tom smislu je predsednica parlamenta i raspisala lokalne izbore na KiM. Sudbina tih izbora će se i kretati u okvirima poštovanja već pomenutih činilaca.

* Protivite se tome da sada budu raspisani i predsednički izbori…

– Nikada nismo rekli da smo “za” ili “protiv”. Ukazujemo samo na primere iz ne tako davne političke istorije i insistiramo na tome da, ukoliko takva ideja postoji, ona mora biti odraz politički odgovorne odluke koja je već morala biti poznata, kako bi svi učesnici u izbornoj utakmici igrali po jednakim pravilima. A da li će ih biti ili ne – to je prevashodno pitanje za DS. U interesu je građana i javnosti Srbije, i u skladu sa demokratskim načelima, da tu enigmu razreše oni koji su je proizveli.

* Ali SPS je već obelodanio i ime kandidata za predsednika Srbije…

– Pomalo vređa inteligenciju prosečnog birača da se sudbina tih izbora sagledava kroz prizmu projekcija političkih analitičara, rejtinga i potencijalnih beneficija ili gubitaka dveju stranaka koje sebe smatraju “velikim”. Najbolji predsednički kandidat na predsedničkim izborima, kada god bili, jeste predsednik Dačić. Takođe, Ustav je jasan, i predsednica Skupštine jedina je ovlašćena da ih raspiše u skladu sa zakonskim rokovima, a ne u skladu sa nečijim uskopartijskim interesima.

* Da li oštra retorika iz vrha vaše stranke prema DS, povodom predsedničkih izbora, može da ugrozi strateško partnerstvo sa demokratama?

– Izbori su raspisani, mi idemo na pobedu, naša retorika je isključivo bazirana na jasnoj distinkciji šta je politički odgovorno a šta ne, šta je istina a šta laž. Strateško partnerstvo ne znači i gubljenje političkog identiteta, niti da je SPS bilo čiji prirepak. Naši prijatelji iz DS, ali i iz drugih partija, to vrlo dobro znaju i umeju to da cene.

* Demokratska stranka se otvoreno izjasnila s kim neće u postizbornu koaliciju. Sa kojim strankama SPS ne bi mogao u buduću vladu?

– Bilo bi krajnje pretenciozno, pa čak i neodgovorno, baviti se spekulacijama i hipotezama. Koalicija “Ivica Dačić – SPS – PUPS – JS” formirana je na programskoj, ideološkoj bliskosti, i na osnovu te bliskosti i naših ciljeva ćemo i razgovarati nakon izbora s potencijalnim partnerima.

* Da li je moguća koalicija naprednjaka i socijalista?

– Osnovni kriterijum za saradnju s nama jeste zalaganje za nacionalno dostojanstvenu, socijalno pravednu, ekonomski razvijenu, evropsku Srbiju. Ko je na taj način profilisan, ima iskren pristup i u praksi baštini takav vrednosni sistem, može biti naš partner. Uostalom, građani su tu da prepoznaju ko se za šta zalaže u kampanji, a kojim putem će da krene nakon izbora, i da li uopšte poseduje kadrovski potencijal za grandiozna obećanja.

* Postoji li mogućnost da, uprkos izjavama koje stalno slušamo, DS i SNS naprave veliku koaliciju i da male stranke ostave van igre?

– To je pitanje za te dve takozvane velike stranke. SPS nikada nije bila “mala” stranka niti će to ikada biti, a Srbija je mnogo velika sa svim svojim specifičnostima, osećanjem za pravdu i jednakost, da bi je mogli mehanički obuhvatiti oni koji o tome maštaju. U Srbiji, jednostavno, nije moguć dvopartijski sistem.

* Iz vrha DS stiže predlog da se zakonski reguliše da rukovodstva javnih preduzeća ne mogu biti birana po partijskom diktatu. Da li je to za SPS prihvatljivo?

– Ukoliko je to predlog sistemskog rešenja, a ne plagijat političkog pamfleta Mlađana Dinkića, i predizborni gaf, spremni smo da na tu inicijativu pozitivno odgovorimo. Naravno, važno je da pripadnost bilo kojoj političkoj opciji ne bude automatski i diskvalifikativ ako se radi o stručnom pojedincu.