Расписан конкурс за подстицајна средства за рециклере за 2016. годину

  „Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије расписало је данас конкурс за доделу подстицајних средстава за 2016. годину, за рециклере и произвођаче кесa, која ће бити исплаћена из буџета за наредну годину“, изјавила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и додала да је Министарство само у претходне две године рециклажној индустрији исплатило око четири милијарде динара.

  На конкурс се могу пријавити оператери постројења за поновну употребу и искоришћавање отпада као секундарне сировине или за добијање енергије, као и произвођачи кеса „трегерица“ за вишеструку употребу дебљине веће од 20 микрона.

  Министарка је подсетила да је Министарство ове године урадило много у области животне средине, пре свега кроз законску регулативу и као један од значајних помака навела оснивање Зеленог фонда, који ће обезбедити стабилно и системско финансирање животне средине у наредном периоду.

  Конкурсом је предвиђено да се за поновну употребу и коришћење отпадних гума као секундарне сировине добија 18.390 динара по тони, а за третман отпадних гума ради добијања енергије 3.606 динара. За поновно коришћење и рециклажу отпадних уља као секундарне сировине добијаће се 10 динара по килограму, док ће се за третман отпадних уља ради добијања енергије добијати пет динара по килограму, осим за отпадна јестива уља.

  За поновну употребу и рециклажу отпадних стартера, акумулатора, индустријских батерија и акумулатора предвиђено је 14,5 динара по килограму, док ће се за коришћење и рециклажу отпадних преносних акумулатора или стартера добијати 145,5 динара по килограму. Произвођачи кеса „трегерица“ за вишеструку употребу, дебљине веће од 20 микрона, добијаће 6.010 динара по тони, а за оне које садрже биоразградиве адитиве подстицај ће бити 8.414 динара по тони. За поновну употребу и рециклажу отпадне електричне и електронске опреме као секундарне сировине, у зависности од типа уређаја, подстицајна средства ће износити од 13 до 108 динара по килограму.
  Пријаве за конкурс примају се до 31. јануара 2017. године.

  Конкурс можете преузети на сајту Министарства www.eko.minpolj.gov.rs

  Извор: МПЗЖС

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора