Радићемо на поправљању демографске слике

  Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић задужена за превенцију социопатских активности и популациону политику каже за РТС да забрињава податак да известан број образованих жена од 30 до 33 године које немају децу и не размишљају о томе. Истиче да ће радити на поправљању рађања, квалитета живота људи и да ће њено министарство интегративно бити умешано и у друге ресоре.

  Славица Ђукић Дејановић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да на почетку мандата прво мора да стекне увид у проблематику демографских и популационих проблема.

  „Демографија у овом веку је највећи проблем. У 2014. години било је неупредиво више прекида трудноће него рађања деце, што је забрињавајуће. У Србији сваке године нестане град од 40.000 становника, а просек човековог живота је преко 40 година, тако да спадамо у старе нације. То мора дугорочно да се решава да не бисмо уништили сами себе. Оно што ће радити моје министарство је да видимо шта можемо да урадимо а не само да констатујемо“, истиче министарка Славица Ђукић Дејановић.

  Додаје да за лоше параметре економски фактори нису доминантни, што потврђује чињеница да се сиромашно становништво лакше одлучује на рађање трећег, четвртог и петог детета, без већих подстицаја.

  „Известан број образованих жена од 30 до 33 године које немају децу, не размишљају о томе и тај број се повећава. Жена доживљава себе као једину која треба да размишља о рађању и нема у систему вредности свест колико је родитељство најбоље осећање“, напомиње Ђукић Дејановић.

  Подсећа да је премијер у експозеу велику пажњу посветио проблему демографије и да се у решавање проблема морају укључити појединци, стручњаци и институције, које су се успавале.

  „Едукација и подршка медија је такође битна. Промоција здравља и промоција репродуктивног здравља је веома важна. Путин је на пример тај проблем рађања решио тако што је сваку жену која рађа друго дете стимулисао са 10.000 долара. Данска је успела да реши проблем агресивном кампањом, а Македонија и Словенија, иако имају добра документа, немају боље резултате од Србије“, каже министарка.

  Истиче да ће се резултати онога што ће њено министарство радити у овом мандату видети за неколико година.

  „Морамо радити на поправљању рађања, квалитета живота људи, анализом унутрашањих миграција село-град,  јер са њима почиње популациони пад. Бићемо интегративно умешани и у друге ресоре, све мере које треба да предузмемо реализоваће се у локалној заједници а локалне заједнице су веома различите“, напомиње Ђукић Дејановић.

  Додаје да ће новац за реализацију циљева бити потребан али да је битан и ентузијазам и сагледавање проблема.

  „Ми смо имали велики број истраживања на ову тему и гледамо како да реализујемо циљеве“, каже министарка.

  Извор: РТС

  Оставите одговор Одустани од одговора