Проширење сарадње Србије и Турске у области пољопривреде

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић састала се са амбасадором Турске Мехметом Кемалом Бозајем и његовим сарадницима, с којима је разговарала о наставку сарадње две земље у сектору воћарства, потенцијалној турској инвестицији у тој области, као и могућности учешћа Србије на Међународној изложби хортикултуре „ЕXPО 2016 Анталија“.

Током разговора најављена је могућност покретања новог пројекта који се тиче изградње регионалног дистрибутивног центра у Србији, који би био главни дистрибутивни центар за воће, не само за тржиште наше земље, већ и за шири регион. Амбасадор Бозај је током претходне посете ресорном министру Богосављевић Бошковић пренео одлуку турског инвеститора, једног од водећих произвођача воћних сокова који има развијену дистрибутивну мрежу не само у Турској, већ и у Европи и свету, да уложи у изградњу фабрике у Србији, која би се бавила прерадом воћа, пре свега производњом воћних сокова. Пуну подршку при реализацији ове инвестиције пружила би једна од водећих турских банака.

Тема састанка о којој је разговарано била је и предстојећа Међународна изложба хортикултуре „ЕXPО 2016 Анталија“ која ће се одржати од 23. априла – 30. октобра 2016. године, у Анталији. Овом приликом Турска је исказала задовољство ради заинтересованости Србије за учешћем на овој манифестацији, где би нам пружили максималну помоћ приликом представљања наше земље на изложби која представља јединствену платформу за пласирање традиционалних производа хортикултуре, пољопривреде, бизниса, етно-туризма и традиционалних заната.

Извор: МПЗЖС

Оставите одговор Одустани од одговора