Предизборни интервју Ивице Дачића за ФоНет

  Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је, у предизборном интервјуу ФоНету, да су прозивке које долазе из Српске напредне странке део предизборне кампање и да се „ниједан од тих конфликата који су били у медијима“ није тицао суштинских питања битних за односе две странке.

  Када се распишу избори, све партије, без обзира да ли су партнери у власти, имају одређене приоритете и боре се за свој идентитет и очување бирачког тела, у условима када постоји један део бирача који је флуидан и често мења страну, објаснио је Дачић.

  Како је истакао, СПС интересује добар изборни резултат, и очекује да понови резултат са прошлих избора, када је освојила пола милиона гласова, да би и даље била јак фактор на политичкој сцени Србије.

  Дачић је рекао да је логично да се о коалицијама за формирање власти разговара након избора, јер „нико не иде на изборе, а да каже: ‘Ми смо све већ решили и договорили’“.

  Ми сматрамо да смо добро сарађивали са СНС, да смо имали добре резултате и да би Влада требало да настави да ради у садашњем формату. Али, наравно, то ће зависити од онога ко састави Владу, оценио је Дачић.

  На питање како ће се СПС понашати ако не буде у власти, Дачић је одговорио да није тешко бити опозиција, али је тешко бити власт.

  Ако не будемо у власти, сигурно је да не могу да критикујем оно што смо Вучић и ја заједнички урадили. Апсолутно немам намеру да будем опозиција Србији, поручио је Дачић.

  Када је реч о локалним изборима, он је напоменуо да општински одбори СПС немају одрешене руке да по свом нахођењу формирају коалиције, јер је таква партијска процедура.

  Оно што стоји у папирима тешко је, међутим, спровести у политичком животу, додао је Дачић, јер ће ситуација у различитим општинама бити другачија.

  Он очекује да се локалне власти у којима ће учествовати СПС формирати онако како буде направљен договор на републичком нивоу и да ће „у највећем броју случајева то следити и локалне самоуправе“.

  Дачић је, говорећи о евронитеграцијама и евентуалном условљавању Србије признавањем Косова, констатовао да Европска унија има довољно својих проблема да би се сада бавила неким питањима „која се нама чине да су део теорије завере“.

  Како је објаснио, велики број чланица је признао независност Косова, али то није заједнички став ЕУ и „неће бити могуће то утврдити као заједнички став који ће ЕУ испоручити Србији“.

  Дачић је подсетио и да је прошле недеље Међународна организација за лозу и вино, на састанку у Француској, одбила захтев Косова за пријем, „са аргументацијом да се неће о томе расправљати док УН не одлуче о питању Косова“.

  То је знак да у Приштини постоји велики аларм о начину на који ће даље да се учлањују у међународне организације. Где год то можемо да спречимо, ми ћемо то урадити, не из ината, него зато што сматрамо да нико више не може да форсира политику силе, рекао је Дачић.

  Уколико неко буде поставио захтев да Србија „пређе ту црту“ и да сагласност за независност Косова, СПС то сигурно неће прихватити, закључио је Дачић.

  Извор: ФоНет

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора