Позиција Србије данас неупоредиво боља

ИВИЦА ДАЧИЋ председник Посланичке групе Социјалистичке партије Србије, на Првој посебној седници Народне скупштине Републике Србијео избору Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе:

„Даме и господо народни посланици, поштована председнице Народне скупштине, председниче Владе и мандатару за састав нове Владе, на почетку, пошто сам и даље шеф Посланичког клуба Социјалистичке партије Србије, наравно да ће Социјалистичка партија Србије гласати за избор нове Владе, али то није ништа ново, ја сам о томе говорио и неколико месеци уназад и после одржаних избора.

Сматрам да су резултати који су постигнути у нашој сарадњи у протеклим годинама, а та сарадња траје од 2012.године, веома утицали на поправљање имиџа народног положаја Србије, али и то да Србија данас, 2016. године свакако није иста као и 2012. године.

Не бих говорио сада о детаљима и о појединостима онога о чему је мандатар говорио у експозеу, али могу са задовољством да кажем да је у последње четири године дошло и до финансијских консолидација, односно консолидација јавних финансија, али и до веома битних потеза и на унутрашњем политичком али и на регионалном плану, на спољнополитичком плану и пошто сам ја један од оних који је дуго година овде у парламенту, мислим да је позиција Србије данас неупоредива у односу на време од пре неколико година.

Сигурно да су многи резултати постигнути и мислим да оно што се може очекивати у наредним годинама јесте то да имамо до 2020.године, колико буде пуни мандат ове Владе, могућност да завршимо техничке преговоре о чланству Србије у ЕУ, али и наравно да постигнемо веома значајне резултате на плану реформи и развоја Србије.

Желео бих да прокоментаришем неколико питања која су овде била истакнута. Прво, видео сам јуче да су неки посланици и неке посланичке групе напустиле седницу због тога што наводно није испоштована пословничка одредба о седам дана потребних по правилу за заказивање седнице. Пошто је Бојан Пајтић јуче говорио о томе да је седам дана неопходно пре одржавања седнице, сећање ме служи да је 2008.године када је прављена Влада ДС – СПС – ЈС – ПУПС у петак 4. јула заказана седница за понедељак 7. јула, где је ту седам дана?

Такође ја сам предложио господина Радуловића прошли пут за министра. Сигурно га нисам предложио седам дана раније. Зато све приче о томе, разумем да време брише све и да се заборавља, али ипак има овде и оних који то памте. Нађите неки озбиљнији аргумент.

Разочаран сам нивоом критике према владајућој коалицији и нашој странци и мандатару. Ако су ово највећи проблеми и највеће критике са којима излазите, мислим да је то срамота за опозицију у Србији. Какве су то критике, да ли је то било седам дана или два дана, да ли је експозе подељен или није подељен, када сте га ви то поделили док сте ви имали мандатара.

Јел ви мислите да се ја стидим што сам толико дуго на власти? Ваљда се неко бори да буде на власти. Мени није јасно зашто се ви борите. Са овом вашом политиком то ће вам остати далеки сан. Немојте то да користите као аргумент, хоћу да питам да ли овде има различитих политика? Овде је Шешељ изашао са стварима које јесу политичке. Са друге стране Чедомир Јовановић је такође говорио ствари које су политичке. Не бежим и мислим да је то тема на којој такође наша владајућа коалиција, наш савез, листа коју је предводио Александар Вучић и ова наша листа и Мађари и сви остали који чине коалицију јесу доминантни и по овим тешким политичким питањима. Која су тешка политичка питања?

Овде се помиње то да ли ћемо ми у економији имати концепт либерални, да ли ћемо имати концепт социјалне државе, благостања или ћемо имати државни интервенционизам итд. Можете да зовете то како год хоћете, у условима економске кризе која је захватила цео свет није било могуће без државе да се из кризе изађе.

У „Њузвику“ изашао је наслов где каже „Сада смо сви помало социјалисти“, зашто? Зато што је држава и у Аустрији, Немачкој, Белгији, не знам где све предузимала мере за спашавање банака, за куповину банака, за спашавање предузећа. То нису тржишне мере господо. Тржишне мере су довеле до тог економског хаоса и до оваквих криза.

У праву је мандатар када каже да данас у свету не постоји један модел, постоји мешавина различитих модела и прављење различитих одговора. Нико за сада нема најбољи одговор. Који је одговор социјалдемократије, који је одговор народњачких коалиција, који је одговор комуниста? Нема правих одговора на економску кризу и уопште кризу.

Ми смо имали неолиберализам у Србији после 2000.године, ево докле је довео. Довео је до пљачкашке приватизације. Практично ми сада говоримо о ССП, подсетићу да је ССП усвојен на седници Владе Србије коју је водио Коштуница и Тадић. Усвојен је на седници Владе зато што је Коштуница изашао под том тачком дневног реда и председавали су из ДС. То су јефтини фазони. То је као да сада Александар Вучић изађе и остави мени да председавам.

Влада ДСС и ДС је усвојила ССП и послала га Народној скупштини Републике Србије. Немојмо сада да причамо да није тачно. Тачно је.

Друга ствар, без икакве одлуке Владе, без ССП одмах после 5.октобра прво што сте урадили осим што сте са фантомкама и осталим стварима улазили у НБС и остала предузећа, Царину итд, шта је прво урађено, да се укине царина за пољопривредне производе за робу из иностранства. На то нас нико није терао. Исто као и што смо укинули визе свима у свету, на то нас нико није терао. Та политика улагивања је апсолутно погрешна и апсолутно пропада. Зато сматрам да држава данас јесте највећи послодавац, највећи инвеститор, највећи потрошач и она мора да има улогу у изласку из кризе.

Социјалистичка партија Србије је подржала мере консолидације. Сматрамо да је кључна ствар у будућности развој, односно раст. Без развоја, без раста БДП Србија не може да иде напред, а то је управо и циљ којим сви треба да тежимо у наредном периоду.

Када је реч о европским вредностима, пошто видим да сви редом изражавају страх од тога да би евентуално можда могла да се измени преамбула Устава, нећете ми замерити што ја можда више причам о политичким темама. Премијер је више причао о економским, ја морам да причам о овим темама зато што сматрам да је ово такође суштинска ствар која би требало да буде тема разговора и овде.

Говорите о томе да ће се избацити преамбула, а ја вас питам шта је са чланом 1.Устава Републике Србије у којем стоји да је Република Србија између свега осталог држава која је заснована на припадности европских принципа и вредности. Што сте ви као толики антиевропљанин из ДСС уписали то у Устав Републике Србије? Какви су то европски принципи и вредности, а ви сте сада против уласка у ЕУ? Што сте нам онда дали такав Устав? Није исто европски принципи и вредности, а што? Да није можда да европске принципе и вредности утврђује Албанија или Турска? Ваљда је утврђује ЕУ, немојте да сте смешни, мисли се на ЕУ.

Уосталом, када сте писали Пословник и све остало говорили сте о томе да се по скраћеном поступку усваја све оно што је битно за хармонизацију законодавства са законодавством ЕУ. Према томе, то су празне приче.

Да ли треба ићи у ЕУ или не, да ли се треба окренути Русији, а не ЕУ, мислим да су то путања која сва постављена на овакав начин наносе велику штету свима нама.

У сваком случају, мислим да је дубоко погрешна реченица коју је Чедомир Јовановић изрекао данас, а то је да ми плаћамо цену погрешне политике коју смо водили. Знам на коју он политику мисли. Он мисли на политику која је вођена 90-их година која се тиче заштите наших националних и државних интереса. Па ћу га подсетити на то да је Викторија Нуланд, помоћник државног секретара САД, недавно изјавила да су САД 20 година улагале у независност КиМ. То је било 1996.године. Све време су политичке странке које инклинирају оваквој политичкој опцији говориле да је за све крива политика Слободана Милошевића. Уосталом, из његових уста се могло чути, без обзира што ја њега поштујем, и то да је Република Српска геноцидна творевина. То су ствари које наносе дубоку штету нашим националним и државним интересима.

Управо сам се ових дана, ових недеља толико и оглашавао када је реч о стварима које представљају истину, не зато да би ме Вучић узео у Владу, него зато што сматрам.

Даме и господо, у време када у региону реторика подсећа на 40-те, када се рехабилитује Степинац, када се рехабилитује усташки поздрава „За дом спремни“, када се подижу споменици усташким терористима, када се на овакав начин слави највеће етничко чишћење Срба после Другог светског рата, највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата, какву ми обавезу имамо него да дигнемо глас против тога. Зашто, да нећемо да аплаудирамо томе?

Кажете – зашто је Вања Удовичић погрешио када је рекао – косовским спортистима, а што, да нећете можда да стојимо и слушамо косовску химну, непостојеће државе, непризнате државе, која је проглашена на основу кршења међународног права. Дајте да о томе да говоримо, јер имамо око тога различите ставове. Ја се поносим тиме што имам другачије ставове од вас и никад их нећу имати исте као ви.

Исто тако, знам да када смо били у коалицији са ДС, ви сте имали и другачије ставове. Имали сте ситуацију да сте са Русијом желели добре односе. Демократска странка, ко? Нисам ја сигурно. Ја сам увек имао, а ви сте се увек гурали ту са Коштуницом, фалиле су столице ко ће да седне да потпише споразум само да би победили Тому Николића на изборима.

Знате шта, ја сам толико времена потрошио на полемику са мојим бившим колегама из некадашње коалиције, да нећу тражити да ми то време вратите. Ако треба, могу да им одржим неко предавање како доћи на власт.

У сваком случају, политика коју воде је погрешна, а они не желе да разговарају о политици јер је немају. Њихова политика се заснива на томе да пљуну Вучића, Дачића или било кога другога.

Дајте политику. Завршени су избори. Политика ваша је изгубила и имате место које сте заслужили.

У сваком случају, надам се да нико није изненађен, ми ћемо гласати за формирање Владе“.

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора