Повећање површина под органском производњом велики потенцијал за будући развој српске пољопривреде

Конференцију „Италија-Србија партнерство у агробизнису“, организованој у заједничкој сарадњи Министарства пољопривреде и заштите животне средине иИталије, земљом партнером овогодишњег 83. међународног пољопривредног сајма, односно Италијанске агенције за спољну трговину (ICЕ), данас су у Конгресном центру Новосадског сајма отворили министарка проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и амбасадор Италије Њ.Е. Ђузепе Манцо.

Министарка Богосављевић Бошковић је овом приликом истакла да је сарадња између Србије и Италије у сектору пољопривреде веома интензивна, да између две земље имамо потписане бројне споразуме који омогућавају бољи пласман пољопривредно прехрамбених производа, као и да бројне италијанске компаније из сектора пољопривреде послују у Србији.

Кроз заједничку дискусију на конференцији ће бити сагледано стање у неколико веома важних области, пре свега воћарске и органске производње, али и могућности за даље унапређење сарадње која је у обостраном инетересу привреда Србије и Италије.

„Велики потенцијал за будући развој српске пољопривреде видиму повећању површина под органском производњом“, рекла је министарка и прецизирала да површина под органском производњом у Србији последњих пет година има тендецију постепеног раста али да може да буде много већа.

У 2014. години површине под органском производњом су износиле 9.430 ха, што је за 14,6 % више у односу на 2013.годину. Једно од најзначајних повећања у 2014. години је забележено код површина под органском производњом воћа које су за 48% веће у односу на 2013. годину.

„Последњих година бележи се и раст извоза органских производа.Током 2014. године у односу на 2013. годину дошло је до повећања вредности извоза органских производа за чак 12%“, навела је министарка Богосављевић Бошковић.

Прерадом органских производа сеу Србији међутим,бави свега 67 предузећа и најзаступљенија је прерада воћа. „Овај сегмент производње морамо јачати, посебно узимајући у обзир да је реално стање техничко – технолошке опремљености пољопривредно – прехрамбеног сектора такво да захтева значајније инвестиције у опрему, технологију и јачањe производног ланца“ казала је министарка и прецизирала да министарство у оквиру мера подршке посебан нагласак ставља на подршку инвестицијама у примарној пољопривредној производњи.

„Побољшање ситуације кроз инвестирање довело би до повећања продуктивности, конкурентности, као и технолошког оспособљавања наших произвођача у складу са ЕУ стандардима“, рекла је министар и додала да је инвестирање у сектор пољопривреде велика шанса. У циљу постизања још бољег квалитетасрпских производа, веће количине и већег континуитета у производњи, министарка је указала на важносторганизованости наших произвођача и њиховог удруживањаи појављивања на тржишту.

„Министарство ће са своје стране у наредним годинама сигурно настојати да подржи модерне тенденције савременог развоја различитих грана пољопривреде и увођење нових технологија у производњу“, закључила је министарка и позвала све заинтересоване италијанске компаније и произвођаче да инвестирају у нашу земљу.

На конференцији су говорили многи стручњаци и произвођачи из области воћарства и органске производње о могућностима сарадње кроз удруживање.

Извор, фото: МПЗЖС

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора