Потписани уговори о ревитализацији 905 километара атарских путева у наредних 120 дана

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић присуствовaла је данас, 12. јула 2016. године, потписивању уговора о кoришћeњу срeдстaвa зa урeђeњe пoљских путeвa и комасације са представницима 61 јединицe локалне самоуправе.

За уређење пољских путева и комасацију земљишта обезбеђена су средства у укупном износу већем од 347 милиона динара, буџетом Републике Србије и одговарајућом уредбом, а како је изјавила Богосављевић Бошковић, та средства ће у потпуности бити искоришћена захваљујући потписивању уговора.

Богосављевић Бошковић је објаснила да су на основу Уредбе о утврђивању програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2016. годину и расписаног Конкурса за уређење пољских путева данас закључени уговори са 59 јединица локалне самоуправе које су испуниле предвиђене услове Уредбом и Конкурсом.

„Укупна вредност ове инвестиције је 691,6 милиона динара, а учешће Министарства је 304 милиона динара и овим средствима ћемо у наредних 120 дана уредити око 905 километара пољских путева“, казала је Богосављевић Бошковић, додајући да ће на ревитализацији путева бити ангажована домаћа предузећа.

Такође, данас је потписано и шест уговора са пет јединица локалне самоуправе о финансирању комасације на површини од 12.652 хектара, у укупном износу нешто већем од 43 милиона динара, нагласила је Богосављевић Бошковић.

„Уређењем пољских путева биће омогућен лакши, безбеднији и ефикаснији транспорт пољопривредника, али и пољопривредних производа, што има посебан значај за транспорт воћа и поврћа. Реализацијом ових уговора директну корист ће имати више хиљада пољопривредника, јер ће ове путеве користити за одлазак и долазак до свог пољопривредног земљишта“, рекла је Богосављевић Бошковић.

Bogosavljevic,ugovori,2

Министар је подсетила да је изградња и ревитализација пољских путева једна од најзначајних мера којом се побољшавају услови живота и рада пољопривредника, али и свих других људи који живе у руралном подручју.

„Комасација земљишта као најкомплекснија мера уређења земљишта омогућиће ефикасније коришћење пољопривредног земљишта, али и решавање имовинско-правних односа на земљишту које ће бити комасирано“, указала је Богосављевић Бошковић.

Богосављевић Бошковић је казала да је ове године владало велико интересовање за уређење пољских путева, пре свега због њиховог значаја и интересовања пољопривредника, али и због препознавања значаја важности уређења пољских путева код јединица локалне самоуправе, тако да је велики број јединица локалних самоуправа испунио услове конкурса.

„Изградња, односно ревитализација пољских путева је и предуслов или први корак у комплекснијем уређењу земљишног простора на одређеном подручју, као и стварању већег пољопривредног поседа, који ће омогућити пољопривредницима лакшу и јефтинију производњу“, закључила је министар Богосављевић Бошковић.

Извор: МПЗЖС

 

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора