Парламент усвојио изузетно значајне законе за будућност Србије

АЛЕКСАНДАР АНТИЋ, заменик председника Посланичке групе и народни посланик Социјалистичке партије Србије на Првој, конститутивној  седници Народне скупштине Републике Србије у 2016.години о избору председника Народне скупштине:

„Желим са свима вама да поделим наду да ћемо сви заједно бити на висини задатка, да ћемо чувати углед овог парламента, да ћемо учинити све да будемо ефикасни, али да ћемо наравно уз све то сви заједно развијати демократску атмосферу која треба да краси рад овог највишег законодавног дома“.

„Желим да честитам свим народним посланицима на избору и мислим да треба заједно да се боримо за пристојан парламент у коме ћемо се такмичити у идејама, у коме ћемо супротстављати програме, предлоге, законска решења и у коме се нећемо бавити тривијалностима.

Мислим да је јако добро и ова атмосфера у последњих неких 30-ак минута ми оставља утисак да смо сви заједно спустили лопту и да би било добро да изаберемо председника парламента, потпредседнике и генералног секретара и неопходне одборе без непотребних полемика. Наглашавам – не без расправе, већ без непотребних полемика. Надам се и хоћу да верујем да је петак заиста за нама, да је то било једно, да кажем одмеравање пулса и да смо се сви окренули ипак ономе због чега су нас грађани Србије овде поставили, а то је да учинимо да Србија има парламент који ће усвајати законе у једној ефикасној процедури, понављам пристојној процедури и да сви заједно градимо једну пристојну Србију.

Социјалистичка партија Србије и наш председник као што је господин Марковић мало пре најавио у име Јединствене Србије ће подржати избор госпође Маје Гојковић на место председника парламента, као пре свега знак једне политичке коректности, уважавања чињенице да је листа „Србија побеђује“ коју је предводио господин Вучић освојила апсолутну већину у овом парламенту, уважавајући чињеницу да смо у претходне четири године заједно радили и покушавали да мењамо Србију, да учинимо да Србија заиста постане једно боље место за живот, уважавајући чињеницу да је госпођа Гојковић у претходне две године водила један ефикасан парламент, парламент који је заједно са Владом Републике Србије направио заиста крупне кораке у правцу изградње управо такве модерне Србије, Србије у којој ћемо ми, а пре свега наша деца живети боље и квалитетније.

Тај парламент је заједноса Владом усвојио изузетно значајне законе за будућност Србије. Тај парламент је и сви народни посланици и госпођа Маја Гојковић на челу тог парламента показала храброст да заједно са Владом усвоје и тешка законска решења, усваја законске пројекте од којих се у Србији деценијама бежало усвајајући законске пројекте који заиста треба да омогуће да Србија без калкулације почне да се мења и да направимо од Србије, понављам, једно пристојније место за живот.

Господине Мићуновићу, ми вас изузетно уважавамо. Изузетно ценимо наравно чињеницу да као најстарији посланик имате један одговоран задатакда у ових неколико дана, надам се, још да нас водите као најстарији посланик овај парламент. Ми нисмо у петак подржали вашу одлуку да прекинете седницу парламента и оценили смо на конференцији за новинаре да је то један незабележен чин у политичкој историји и пракси Републике Србије. Дубоко верујемо да ви на то нисте имали право.

Члан 101.јасно дефинише неколико процесних ствари које вама као председавајућем стоје на располагању. Једна од тих процесних ствари у члану 101. у ставу 1. је дао да одредите паузу ради неопходних консултација или прибављања мишљења.

Ви то очигледно нисте урадили, ви нисте отворили паузу ради консултације, јер ми од петка до данас, па чак ни сад пред почетак седнице нисмо имали било какве консултације, а ви немате право да у тренутку када Народна скупштина РС има одлуку да ради након 18.00 часова, само искључиво својом вољом доносите одлуку о прекиду седнице, јер управо члан 101. Дефинише да председник Народне скупшти не може прекинути рад Народне скупштине само ако то Народна скупштина закључи.

Тако да, пре свега понављајући оно што сам рекао и иза чега заиста стојим и није парола, изузетно уважавамо вас, ваш политички рад, али и са друге стране очекујемо од вас да једно огромно политичко искуство које имате ставите у функцију ефикасности рада овог парламента и уважавања посланичких група и њихових шефова. И молим вас да у току данашњег дана ради организације овог нашег заједничког посла све одлуке доносите у консултацијама са шефовима посланичких клубова, јер мислим да је управо улога и место најстаријег међупосланицима да дефакто са посланицима договора начин вођења ове седнице и то управо преко шефова посланичких клубова.

И на самом крају да поновим, Посланичка група СПС ће подржати избор госпође Гојковић на место председника Скупштине Републике Србије. То за нас није политичка калкулација, то је за нас искључиво једна политичка одговорност и политичка доследност и према оном што је госпођа Гојковићу радила у претходне две године, али и доследност према ономе што смо ми као СПС заједно са колегама из СНС учинили, а верујем пуно тога доброг учинили за будућност Србије у претходне четири године.

Желим пуно успеха у раду данашње седнице и понављам, позивам вас господине Мићуновићу да водите ову седницу и ову Скупштину уз уважавање посланичких клубова и надам се консултације са шефовима посланичких клубова“.

Категорије: Посланичка група

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора