Одржан састанак са представницима произвођача ратарских култура и откупљивача

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић одржали су састанак са представницима произвођача ратарских култура и откупљивача, уз учешће представника Продуктне берзе и удружења произвођача жита као кључних учесника на тржишту житарица.

У разговору је оцењено да ће принос пшенице у 2016-ој години бити изнад вишегодишњег просека, те да ће поред потреба домаћег тржишта, пшенице бити у рекордним количинама и за извоз на инострана тржишта.

Учесници састанка су се сложили да се цена житарицаформира на основу понуде и потражње на међународном тржишту, пре свега висине годишњег приноса, али и да је један од фактора који доводе до ниже откупне цене неуједначеност квалитета пшенице.

На састанку је договорено и да надлежне инспекције ресорних министарстава предузму све неопходне мере у циљу провере навода о могућим злоупотребама при откупу и складиштењу пшенице, како би се и на тај начин заштитио положај произвођача.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је препознало потребу да се и питање оцене квалитета житарица додатно уреди кроз посебан Правилник, чија је израда већ у току и за који се очекује да пружи додатну заштиту произвођачима житарица у погледу квалитета њихових производа.

Извор: МПЗЖС

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора