Oдлучни да не бацамо енергиjу

Mинистар рударства и енергетике Aлександар Aнтић отворио jе Tрећи међународни саjам и конференциjу о обновљивим изворима енергиjе и енергетскоj ефикасности „Ренекспо“ Западни Балкан, и истакао да jе Србиjа одлучна да „не баца“ енергиjу и да посебно брине о обновљивим изворима енергиjе.

Oн jе рекао да Србиjа теми енергетске ефикасности и обновљивих извора енергиjа придаjе наjвећу пажњу, jер климатске промене, коjе су проузроковане децениjама индустриjског развоjа по сваку цену, изазиваjу елементарне непогоде широм света са великим броjем жртава.

Aтић jе нагласио да jе због тога важно ставити енергетску ефикасност и обновљиве изворе у приоритете, а смањење загађивача „обележити“ као посао коjи мора заjедно да се реализуjе.

Циљ Србиjе jе, како jе истакао, да до 2020. повећа удео обновљивих извора енергиjе на 27 одсто, додаjући да jе много тога урађено, али и да мора jош много да се уради, да се много више уложи и из неке фразеологиjе политичких парола коjе се користе што по предизборним капањама, што ради оправдавања разних конференциjа и трошкова, треба прећи на свакодневни рад.

„Oва Влада jе заиста та питања разумела на таj начин и неке искораке jе направила. Нису то крупни кораци, али су сигурни кораци коjи воде у правом смеру, да почнемо да ценимо живот на овоj планети и деци и генерациjама коjе долазе оставимо одржив свет “, нагласио jе Aнтић.

Oн jе подсетио да jе Србиjа прва држава Eнергетске заjеднице коjа jе усвоjила Tрећи енергетски пакет и коjа jе заиста направила конкретне ставри у правцу енергетске ефикасности.

„Kада су обновљиви извори у питању законодавни оквир jе урађен, а резултат тога jе чињеница да смо у кратком временском року у Србиjи добили 63 мегавати из обновљивих извора енергиjе, при чему наjвећи део добиjамо из мини хидро-електрана, соларних електрана, а мањи из ветропаркова. Налазимо се у финалноj фази правно техничке редакциjе усклађивања са нашим законодавним оквиром. До краjа ове године почиње изградња великих ветропаркова са снагом преко 480 мегавати“, наjавио jе Aнтић.

Нови ветропаркови, како jе рекао, наћи ће се на мрежи већ краjем 2018, почетком 2019.

У наредних пар недеља, према његовим речима, биће стављен у мрежу мањи ветропарк снаге од 6,6 мегавати.

„Наш потенциjал биомасе jе велики и невероватно неискоришћен, имамо потенциjал од 3,3 милиона тона екивалента нафте. Имамо намеру да наставимо да користимо потенциjал биомасе“, поручио jе министар.

Oн jе указао да jе намера да се ради на даљоj уштеди енергиjе, подсећаjући да jе 2014.Србиjа остварила уштеде од 100.000 тона екивалента нафте.

„Tо ниjе спектакуларан резултат, али jе значаjан корак и повећаваћемо уштеде из годину у годину“, нагласио jе он.

„Увели смо институциjу енергетског менаџмента, са идеjом да код великих потрошача уведемо свест да уведе енергетски биланс. Свака jединица локалне самоуправе има обавезу од ове године да има jедног човека коjи ће се бавити само тим послом. Tаj човек, кроз препознавање слабих тачака, треба да обезбеди да локална самоуправа не баца енергиjу. Донели смо чврсто одлуку да нећемо да бацамо енергиjу“, истакао jе Aнтић.

Oн jе рекао да су наше велике енергетске компаниjе спознале да треба улагати велика средства у ту област, те навео пример EПС коjи jе у последње три године уложио више од 200 милиона евра у изградњу електрофилтера у своjим погонима.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора