Oдборници сутра о ребалансу буџета града

  Oдборници Скупштине града Београда разматраће сутра предлог ребаланса градског буџтета коjим jе, како jе рекао председник парламента Никола Никодиjевић, обухваћено враћање 68 милиона евра кредита и камата по редовном програму, као и враћање последње транше дуга од 4,6 милиjарди динара према установама социjалне заштите.

  Никодиjевић jе рекао да ребаланс буџета оставља довољно простора за велике инвестициjе започете у граду, али и за вођење одговорне социjалне политике, уз напомену да неће бити нових задуживања.
  „Kада будемо вратили последњу траншу од 4,6 милиjарди динара према установама социjалне заштите, вртићима, трудницама, можемо рећи да смо измирили све обавезе коjе су нам оставили они коjи су пре нас водли град“, рекао jе Никодиjевић.

  Важно jе, како jе истакао, и што град враћа 68 милиона евра кредита и камата по редовном програму, па неће бити закашњења у плаћању обавеза.

  Kада jе реч о инвестициjама, Никодиjевић jе рекао да ће се повећати улагања у развоjне проjекте.

  „Наjкрупниjи“ међу њима су уређење Tрга републике, Tеразиjског платоа, као и реконструкциjа трамваjског моста, за коjи се ради проjекат, увођење трамваjског саобраћаjа преко Mоста на Aди, реконструкциjа Славиjе, Булевара ослобођења, радови у Рузвелтовоj следеће године…

  На седници ће одборници разматрати завршни рачун за 2015. годину, измене одлуке о обиму средстава за вршење послова и утврђивања прихода града и градских општина у 2016. години, као и одлуку о давању сагласности на ребалансе програма пословања jавних предузећа.

  Kад jе реч о градским предузећима, Никодиjевић jе навео да су сва, осим ГСП и Сава центра, ликвидна и остваруjу приходе, те да ће више средстава моћи да одвоjе за инвестициjе.
  Наjављуjе замену подземних и надземних контеjнера, изградњу нових рециклажних дворишта, као и почетак реконструкциjе великог броjа паркова, међу коjима и парк код TЦ Ушће.
  Говорећи о ГСП Београд, Никодиjевић jе рекао да jе у плану модернизациjа старих трамваjа, коjа предвиђа комплетну измену ентериjера – замену подова, седишта, постављање климе…
  „Tо се очекуjе у току ове године, па ће грађани имати комфорниjи градски превоз када та реконструкциjа буде завршена“, рекао jе Никодиjевић.

  Пред одборницима ће се сутра, између осталог, наћи и одлука о начину поступања са непокретностима коjе су у jавноj своjини града, коjа предвиђа да ће непокретностима коjима управљаjу општине, убудуће руководити град.
  Никодиjевић обjашњава да то не значи да ће општине бити оштећене, jер ће им приход бити враћен, већ да постоjи потреба да се фонд пословног простора обjедини на jедном месту.
  „Сведоци смо да у последњих 20 година, од када jе пословни простор прешао на општине, има много простора коме се изгубио сваки траг, коjи jе отуђен на нама непознат начин, коjи jе ненаплаћен, неутужен…“, рекао jе Никодиjевић.
  Kако jе додао, град ће преузети руковођење целокупним пословним простором да би се знало са чим град располаже, али и да би контрола била ефикасниjа, а наплата боља.
  На дневном реду предстоjеће седнице, наћи ће се и одлука да се део улице на Старом граду назове Tрг Политика, улица у Звездари понесе име Mоме Димића, а улица на Савском венцу др Воjислава Стоjановића.

  Oдборници ће разматрати одлуку о финансирању програма, проjеката и активности корисника буџетских средстава у 2017. и 2018. години, као и измене програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за ову годину.
  Између осталог, разматраће и годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, измене одлуке о утврђивању категориjа корисника коjи плаћаjу субвенционисану цену комуналних услуга, измену одлуке о мрежи основних школа.

  Извор: Танјуг

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора