Одаловић: Пут којим су ишле дипломате нема алтернативу

  Пут на ком је отето двоје службеника амбасаде у Либији, који су недавно погинули у ваздушном нападу, нема алтернативу и води ка граду у којем је годинама отворен рачун српске амбасаде. Тим путем су Слађана Станковић и Јовица Степић прошли неколико дана раније и зато су били у првом аутомобилу, испред аутомобила амбасадора Оливера Потежице, изјавио је данас генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.
  „То је пут којим се, а доставиће нам и званичну статистику, иде последњих седам, осам година, туда се ишло на десетине и стотине пута. То је пут који води ка једном граду у којем је од 90-их година био отворен рачун наше амбасаде, управо због платног промета“, рекао је Одаловић за Н1.
  Генерални секретар Министарства спољних послова је навео да је амбасадор Потежица у петак и суботу био у Београду и да је са њим разговарано о свим аспектима тог трагичног догађаја.
  „То је пут којим су наши запослени, који су киднаповани, прошли неколико дана пре тога. Тај пут нема алтернативу, осим авионом, за многе административне послове које су обављали. Према изјави амбасадора, они су пошли као подршка, не као физичка подршка, већ да му покажу пут који су они прошли неколико дана раније. Тај пут је био за амбасадора непознат“, објашњава Одаловић.
  „Оно што смо га још питали, а важно је рећи – он је том приликом желео да заврши две ствари – да пребаци породицу успут до Туниса и да се породица врати у Србију, и други да остане  на заказане састанке са амбасадорима. Према нашим информацијама, он се тог 9. и видео са амбасадором Бугарске и обавио разговор са њим који је раније договорен“, навео је Одаловић.
  На питање да ли према за сада доступним информација има одговорности амбасадора Оливера Потежице, Одаловић каже да су процедуре „препознате“ и да се мора имати у виду и ратно стање у Либији.
  „Имајући у виду ситуацију у земљама које су ризичне, у којима су ратни сукоби – ако се процедура о поласку на пут примени на пример у једном Лондону и на једно подручје које је захваћемо ратом са недефинисаном влашћу, онда се мора сагледати и тај аспект и мора се то имати у виду. Ми у континуитету имамо тамо амбасаду и није било озбиљнијих инцидената који би указивали да се нашем особљу тако нешто може догодити. Истраге ће утврдити да ли су побуде отмице биле пљачкашке“, каже Одаловић.
  Према његовим речима, радна група за сада је „сазнала све што се може сазнати“, али да се сада чекају одговори либијских власти, јер без њихових информација слика не може бити потпуна.
  „Највећи део онога што смо планирали да урадимо је и урађено, укључујући разговор са амбасадором Потежицом у Београду. То је нешто што смо одмах по добијању решења о формирању радне групе поставили као неки свој приоритет. Оно што смо препознали у свему овоме, после разговора са њим у петак и суботу, јесте да нам је неопходно да добијемо одређене информације које смо у више наврата тражили од либијских власти, односно надлежних органа који су у Триполију. Они сигурно поседује неке за нас важне и релевантне информације“, верује Одаловић.
  Генерални секретар Министарства спољних послова каже да из преписки имају комплетну слику догађаја – од припрема за пут, до самог пута, како се напад десио, киднаповање, рањавање човека који је био у колони, потом наставак – одлазак до Туниса, па повратак у Триполи.
  „Ми чекамо сада информације из Триполија мада је велики проблем што у Триполију постоје две владе и што је ситуација конфузна на терену али ми желимо пуне информације о српском особљу. Наше процедуре не могу да дају пуну слику зато су нам неопходне оне процедуре које се тичу нашег ДКП-а у Либији са њиховим надлежним органима. То нам је важно да бисмо знали да ли је пут био најављен, каква је била сврха пута, да ли је тражена сагласност за тај пут, обезбеђење, да ли је вршена процена безбедности…То нам фали, очекујемо да ћемо веома брзо и уз инсистирање амбасадора Потежице који се већ вратио тамо, у наредних неколико дана опет затражити те одговоре“, истиче он.
  Одаловић каже да ће тек по добијању тих информација моћи потпуно да информишу јавност да ли су налози и директиве били у реду или су на било који начин утицали на трагичан епилог.
  „Такође очекујемо да ће и америчке војне и обавештајне службе разјаснити недоумице које су створиле конфузију – да ли су уопште знали да бомбардују локацију на којој има цивила“, навео је Одаловић.
  Према његовим речима, тек када буде готов извештај радне групе биће познато и да ли ће Министарство Влади препоручити затварање амбасаде у Триполију.
  Извор: Танјуг

  Категорије: Вести

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора