Очекујем наставак дијалога у Бриселу

„Очекујемо да се дијалог настави… али ми и даље инсистирамо на целовитом спровођењу тог споразума (бриселског ) зато што је то у интересу заједничког живота, мира и стабилности“, рекао је Дачић новинарима у Грачаници.

Изразио је очекивање и да ће бити формирана Заједница српских општина подсетивши да је и то био део договора постигнутог у Бриселу.

„Све оно сто је договорено у Бриселу Београд испуњава, али нисам сигуран да је то случај у Приштини“, рекао је министар спољних послова Србије.

Дачић је данас боравио на Косову и Метохији, где је обилазио српску културну баштину под заштитом Унеска, а посетио је манастир Грачаницу, Пећку патријаршију и цркву Богоридице Љевишке у Призрену.

Дачић је разговарао са сестринством манастира Пећка патријаршија, док је у манастиру Грачаница разговарао са владиком Теодосијем.

Шеф српске дипломатије изјавио је у Призрену да на Косово није дошао да би слао негативне поруке везане са односе са Приштином и истакао да је Београд конструктиван и да су он и премијер Александар Вучић инсистирали да се не вуку једнострани потези.

На тај начин сви долазимо у ситуацију да се боримо једни против других, рекао је Дачић.

Он је оценио да је верско и културно наслеђе српског народа на Косову осетљиво питање и да се за њега мора пронаћи договор.

Интерес је да се сачува вредност свега овога, јер су на Косову четири објекта под заштитом Унеска.

Они треба да се сачувају и да се реконструишу, а ми хоћемо да помогнемо да се ове ствари доведу до неког решења које никоме не смета, рекао је Дачић.

„Са друге стране морамо да помогнемо да се културно и верско наслеђе очува, а то значи да преко Унеска урадимо све што можемо да се рестаурирају објекти, да се поправи уништено“, навео је Дачић и додао да је Богородица Љевишка у тешком стању и мора да се настави рестаурација, што је, како је навео, управо посао Унеска.

Ивица Дачић у посети Пећкој патријаршији

Министар је указао да ће се Србија поново суочити са сличним захтевима Косова поводом Унеска те да није довољно да само политичари говоре о овој теми, већ да се тим поводом активира што већи број људи како би заступали наше ставове.

Упитан за ратне злочине на КиМ, Дачић је рекао да се њима баве судови, истичући да те злочине није починио нико у име државе Србије, већ људи са именима и презименима.

„О томе је реч када се истражују ратни злочини. Ускоро ћемо имати специјални суд за ратне злочине против Срба па ћемо видети ту како ће ти ратни злочини бити процесуирани“, рекао је Дачић и поручио да Србија нема дилеме да сви ратни злочини треба да се истраже и процесуирају.

Он је подсетио албанске новинаре да је Српска патријаршија грађена у Пећи, где је живео српски народ, као и да је он рођен у Призрену, који је у време цара Душана био главни град Србије.

Шест векова касније тамо има 20 и неколико Срба и немојте сад ви мени да говорите о ратним злочинима према Албанцима. Где су сви ти Срби за ових шест – седам векова“, упитао је Дачић.

Он је додао да не треба само да се враћамо у прошлост и питамо ко ће коме да се извини, већ да треба да се окренемо будућности.

Извор: РТС