Обезбеђено 12.000 динара по оштећеном хектару

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас да је претходних дана поплављено 6.000 хектара земљишта, да су комисије за процену штете на терену, а половина поплављеног земљишта су њиве припремљене за пролећну сетву.
Поред њива, поплављени су и малињаци и воћњаци, али прецизни подаци се очекују тек када комисије заврше рад на терену. Нисмо имали значајније штете у сточарству, јер су животиње на време измештене из угрожених зона, рекла је Богосављевић Бошковић у јутарњем Дневнику РТС-а.
Она је истакла да се, према државном програму за отклањање последица, по оштећеном хектару, односно усеву, исплаћује 12.000 динара.
„За то су обезбеђена средстава, а разговара се са донаторима како би помогли и на други начин“, додала је министарка.
Према њеним речима, пољопривредници треба да се пријаве за помоћ, а на бази пријаве комисија излази на терен, ради процене штете коју шаље Канцеларији за улагања, а исплата се врши преко трезора НБС, као што је случај и са субвенцијама.
Министарка истиче да је процедура једноставна и јасна, а да су стручне службе на терену и да информишу пољопривреднике.
За разлику од 2014. године, оштећења су механичка.
„Нема оштећења земљишта, изливања опасних материја. У овом случају само су механичка оштећења – наноси песка, шљунка, дрвећа, њиве исечене новим бујичним токовима“, рекла је министарка.
Она је напоменула да су све службе у приправности.
„Прате се прогнозе, нема најава изливања и већих падавина. Службе су спремне да реагују. Подигли смо нове насипе и бедеме на критичним тачкама, спремни смо за сваки сценарио“, закључила је министарка пољопривреде.

Извор: Танјуг

Оставите одговор Одустани од одговора