Обележен Дан српске дипломатије

Поводом Дана српске дипломатије у Дому Народне скупштине Републике Србије одржана је свечаност на којој је шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио да су спољнополитички приоритети Србије дугорочни и да ће наша земља наставити да води предвидиву и одговорну спољну политику у складу са националним интересима, за шта су јој, како је истакао, потребни пријатељи.

Стратешки спољнополитички циљ Србије су преговори о чланству Србије у ЕУ и пуноправно чланство у Унији уз развијање најбољих односа са партнерима и пријатељима као што су Русија, Кина, Индија, латиноамеричке, афричке и друге земље, рекао је Дачић.

___20160529_1699170429

Како је нагласио, спољнополитички приоритет Србије јесте и налажење заједничког интереса са великим силама, као и регионална стабилност и мир.

Представницима дипломатских мисија у нашој земљи он је „у име Владе Србије и њеног председника Александра Вучића“ који га је, како је рекао, за то овластио, поручио да је Србија опредељена за сарадњу са међународном заједницом.

Зато ће наша земља и у наредном периоду наставити да води предвидиву, одговорну политику, која ће довести до тога да Србија „више никада не размишља о оружју и џебани, него само колико ћемо и на који начин имати пријатеља у свету“, јер, без пријатеља, сматра Дачић, Србија не може да оствари ниједан дугорочно постављени циљ.

„Србија је у протеклих годину дана са свих страна и од свих релевантних светских фактора добила највише оцене за економске и свеукупне друштвене реформе које спроводи, за изузетно конструктивно понашање током избегличке кризе, као и за улогу фактора стабилности у региону југоисточне Европе“, рекао је шеф српске дипломатије.

___20160529_1544703934

Он је оценио да су углед и спољнополитичка позиција Србије на високом, можда највишем нивоу од почетка југословенске кризе додавши да је наша земља забележила бројне спољнополитичке успехе у протеклој години у изузетно сложеним спољнополитичким околностима.

Први човек српске дипломатије издвојио је председавање ОЕБС-у, настојања да се одбране принципи и правила међународног правапред Саветом безбедности УН, по питању, како је рекао, извесних резолуција, као и пред Унеском, по питању чланства тзв. Републике Косово.

„Зато и данас, када се опет суочавамо са готово истим питањима и изазовима као и пре више векова, спољнополитички приоритети Србије су добро познати и неће се мењати, а таква политика Владе Србије на изборима добила је убедљиву, готово незабележену већину у транзиционим друштвима“, рекао је Дачић.

Скуп је почео извођењем химне Србије и минутом ћутања за настрадале службенике српске амбасаде у Либији Слађану Станковић и Јовицу Степића.

___20160529_1135249577

Свечаности поводом Дана српске дипломатије, који је установљен прошле године, присуствовали су представници Владе Србије, парламента, државних органа, верских заједница, дипломатског кора итд.

Избор: Танјуг

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора