Нове мере за подстицање рађања

  Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић најавила је оснивање Демографског савета, који ће донети нове стимулативне мере за повећање броја деце.

  Навела је да је процена да ће поједине општине на југу Србије, ако се настави досадашњи тренд, до 2040. године бити депопулационе.

  „Тим општинама је потребан не само финансијски подстицај, вец и запошљавање младих људи“, истакла је Ђукић Дејановић.

  Министарка је истакла да је држава већ предузела одредене мере, без којих би ситуација била лошија.

  „Стратегија из 2008. није заживела, али формирањем Демографског савета желимо да поделимо надлежности институцијама, али и да, поред воље државе, идемо ка појединцу који треба да буде свестан да нас је све мање“, нагласила је Ђукић Дејановић.

  Ђукић Дејановић је навела и да је премијер Александар Вучић прихватио да буде на челу тог савета, што говори да се држава озбиљно бави тим питањем.

  „Академија наука такође жели да укључи своје ресурсе, као и различита министарства. Стручњаци који буду у Демографском савету ће кроз своје институције реализовати неопходне мере“, казала је Ђукић Дејанових за РТС.

  Како каже, стимулативне мере не треба да буду само економске, већ да жене треба да буду растерећене од неких обавеза како би биле стимулисане да рађају.

  „Партнерство је јако важно и мере стимулације односиће се и на очеве“, каже министарка.

  Сматра да се постигнуте мере морају реализовати кроз локалну самоуправу, али да је јако важно и мишљење невладиног сектора које ће узети у обзир.

  Закон о финансијској подршци породица са децом кроз подстицајне мере као што су економска независност младих брачних парова, али и анализа миграција може да утиче на побољшање ситуације.

  „Популациона стратегија је један од наших циљева. Мораћемо унутрашњим и спољашњим миграцијама да се бавимо и у оквиру популационих питања“, рекла је Ђукић Дејановић.

  Извор: Танјуг

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора