Никодијевић: Богат програм за Дане Београда

„Дани Београда“ одржаће се 15-ти пут заредом, а Никола Никодијевић, председник Скупштине Београда најављује богат програм те традиционалне манифестације.
Према његовим речима, на свима нама је да истичемо посебности Београда, све оно што никога не оставља равнодушним када се упозна са нашим градом.
„Зато смо се и ове године потрудили да достојно обележимо празник Београда и омогућимо свим грађанима и гостима да уживају у низу манифестација културног, забавног и образовног програма“, рекао је Никодијевић.
Посетиоци ће моћи да уживају у богатом културно-уметничком програму и такође да се упознају са културним наслеђем Београда које говори о Београду кроз историју, као што су посете Музеју аутомобила, где ће грађани моћи да виде први аутомобил који је дошао у наш град, затим посета Бањичком логору и Старом сајмишту, посета Народној банци Србије, где ће видети поставку о употреби новца од најраније појаве до савременог доба и да као сувенир добију новчаницу са својим ликом.
Никодијевић је додао да ће врата Старог двора бити отворена за све љубитеље уметности.
У холу Скупштине града посетиоци ће моћи да виде изложбу ‘Наше благо’, у оквиру које ће бити изложени веома вредни предмети из београдских музеја и легата које грађани не могу често да виде.
Међу њима ће се наћи „Београдско четворојеванђеље“ из 1552. године, прва штампана књига у Београду и поносно истичемо да је у XВИ веку Београд био једини град на Балканском полуострву који је имао штампарију за књиге на српскословенском језику.
Такође, у оквиру изложбе у холу Старог двора биће изложене слике Надежде Петровић, Стевана Тодоровића, Петра Лубарде, Милана Коњовића и многих других, нагласио је Никодијевић.
Према његовим речима, град овим пројектом жели да омогући великом броју људи да се упозна са културним и историјским достигнућима Београда и да заједно са грађанима прослави „Дане Београда“.
Београд, као престоница српске културе, образовања и науке заслужује да га славе сви Београђани и љубитељи нашег града, истакао је Никодијевић.
Извор: Танјуг

Категорије: Вести

Оставите одговор Одустани од одговора