Не постоји план о повећању цене струје

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да у овом тренутку не постоји било какав план нити обавеза да се повећа цена струје у Србији.

„Постоји само обавеза да пратимо реализацију плана финансијске консолидације Електропривреде Србије  и у односу на то предузимамо мере да пословање ЕПС-а иде у складу са плановима да та фирма буде стабилна и безбедна“, рекао је Антић новинарима.

Он је у паузи регионалне конференције „Енергетске перспективе и изазови“ новинарима рекао да цену струје у Србију одредјује Агенција за енергетику на основу оправданих трошкова ЕПС-а и кретања тржишне цене и да о томе не треба да расправља било ко ван Србије.

„То је питање које ћемо ми уредјивати у оквиру нашег система“, додао је Антић.

Он је подсетио и да је представницима Медјународног монетарног фонда и Светске банке речено да у овом тренутку не постоји потреба да за повећање цене струје и да сви параметри на то указују.

Антић је додао и да ће се по звршетку другог квартала анализирати сви процеси и видети шта ће се даље дешавати.

Министар Антић је рекао да је Србија у потпуности енергетски независна држава која је прошле године у производњи електричне енергије остварила суфицит од, како је нагласио, 40 милиона евра.
По Антићевим речима изградњом нових објеката са обновљивим изворима енергије тај суфицит ће се додатно повећати.
„На реструктуирању ЕПС-а и Србијагаса урађено је далеко више него што је јавност упозната. Србијагас од новембра 2014. године није направио ни један динар дуга за новоповучени гас од гаспрома, а Гаспрому је враћено 200 милиона дуговања направљеног пре 2014. године“, рекао је Антић.
Он је истакао да је Србијагас по први пут у својој историји једну пословну годину завршио позитивно, док је ЕПС коме је, како је рекао, због катастрофалних поплава предвиђан минус од 21 милијаре динара, 2015. годину завршио са „две и по милијарде динара у плусу“.
Извор: Бета, Танјуг

Оставите одговор Одустани од одговора