Наставак једне блиставе војне традиције

Милетић Михајловић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о Предлогу одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2016. години и Предлог одлуке о усвајању годишњег плана употребе војске и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2016. години:

„Србија је увек била активни учесник у очувању мира и безбедности у свету. Важно је да Србија настави тим путем данас, јер се учешћем склапају и нова пријатељства, отварају се многе друге могућности за привредно-економску сарадњу и за напредак војне индустрије“.
Опширније…

„Поштовани председавајући и господине министре са сарадницима, даме и господо народни посланици,, данас пред собом имамо дискусију о Предлогу одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2016. години, као и још један Предлог одлуке о усвајању годишњег плана употребе војске и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2016. години.
Колико се сећам и прошле године смо имали отприлике у исто време ову тачку дневног реда и претпостављам да ће то тако бити и следеће године.
Наша Посланичка група СПС заједно са Зеленим Србије ће свакако гласати за ове одлуке као и већина посланика у овој Скупштини и зато ћу овде изговорити афирмативно неке речи и неке ставове по овом питању, не оспоравајући право неких других посланичких група да из неког другог угла имају неки критичнији став, можда и оправдано по одређеним питањима, али нећу залазити у то.
Узимајући у обзир велики број кризних жаришта, оружаних сукоба, случајева угрожености владавине права, активно учешће чланица УН у мултинационалним операцијама има драгоцен значај, што је кључно за очување мира и безбедности у свету. Сувише је кризних тачака и зато je функција УН веома важна у ангажовању ових мисија, односно мултинационалних операција.
Одлуком се ствара могућност учешћа у складу са нашим могућностима и у хуманитарним организацијама. Тамо где је потребно, а не можемо да претпоставимо увек и када то може некога да задеси, сасвим је у реду да у оквиру овог плана имамо и ту одлуку да можемо употребити наше снаге у хуманитарним операцијама.
Такође, да подсетим да је у складу са чланом 5. тачка 4. Закона о одбрани, дефинисано да се одбрана земље остварује и учешћем у мултинационалним операцијама, тако да је то практично и наша обавеза, није само ствар добре воље или не, ми играмо и том колу. Не живимо засебно, нисмо ни у политичком, ни у економском, ни у сваком другом погледу под наводима аутистични, да нам не треба сарадња других земаља. Живимо у једној међународној заједници и ми смо део тога и морамо да будемо активни у том погледу. За похвалу је и то да је добро да смо у политичком и у сваком другом смислу активни учесник у очувању мира и безбедности у свету.
Оно што је важно рећи јесте свакако да се употреба војске и других снага у овим мултинационалним операцијама увек успоставља на основу резолуције Савета безбедности и у мањем броју случајева на основу одлука ЕУ. Према томе, у формалном смислу, стоји она правна основа коју не може нико да оспори,
Наравно, учешће наше земље са својом војском и другим снагама одбране у мултинационалним операцијама и у мировним мисијама има и друге важне димензије о којима ваља изрећи неки став и проговорити неку реч.
Већ 60 година наша земља учествује у мировним мисијама и да подсетим, то је наш овлашћени представник Влада Заграђанин и рекао, да је прва наша мисија и то у великом обиму била на Синају од 1956. до 1967. године. Практично ово што ми данас радимо, кроз један мањи обим, на један смислен начин, у складу са нашим могућностима је наставак једне блиставе традиције коју је наша земља имала у ранијем периоду, мислим на СФРЈ, значи, за време Тита.
То је заиста била једна велика и веома снажна промоција миротворности и онога што је био политички став тадашње земље, да треба изградити једно такво окружење и треба чувати мир у свету, а да наша земља буде активни чинилац у свему томе. Учествовали смо у мировним операцијама на Синају, рекао сам 1956. до 1967. године, затим у Јемену 1963. до 1964. године, затим у Ирану и Ираку на линији раздвајања 1988. до 1991. године.
Рећи ћу и тај податак да је наша земља у то време учествовала са неких 70 хиљада војника и учесника у мировним операцијама, а да је од тога Србија заједно са Црном Гором дала негде око 50 хиљада, што значи око 70% учесника.
Важно је изрећи у смислу да се подсетимо колико је то важно тада било и колико је такође важно да данас наставимо тим путем.
У мисији на Синају смо имали импресивно учешће Југославије, у 22 ротације за 11 година учествовало је 14.265 војника, односно од укупне мировне мисије која је толико трајала, наша земља је дала 21,54% својим учешћем тамо. Значи, можемо кроз то видети колики је значај био учешћа наше земље у тим операцијама.
Такође, желео бих да напоменем да су наши командни кадрови веома значајни били у тим мировним мисијама и били су често на командним функцијама. Тако да ћу поменути овом приликом, а не треба да се заборави и ваља то и поменути и прилика је, да је пуковник Лазар Мушицки шест месеци био вршилац дужности команданта мировне мисије на Синају. Пуковник Бранко Павловић био је вршилац дужности команданта војног дела мисије у Јемену, а генерал мајор Славко Јовић две године је био на линији раздвајања командант и успешно је извршио свој задатак.
То је свакако било у оном смислу на спољно политичком плану да једна земља као активан чинилац и градитељ мира добија одређене оцене, добија и нове пријатеље и буде као таква прихваћена у свим другим сферама живота и рада у међународној заједници.
Према томе, неоспорно је да је велики углед СФРЈ стекла учешћем у одржавању мира и безбедности у свету. Зато је то важно да Србија настави тим путем данас, јер учешћем се склапају и нова пријатељства, отварају се многи други аспекти и могућности за привредно-економску сарадњу, затим, за напредак војне индустрије, за склапање нових аранжмана у погледу онога што производи наменска индустрија при војним снагама и отварају се многа друга врата за успешну сарадњу.
Из свих тих разлога нема потребе да улазимо у неке друге детаље и да налазимо одређене мањкавости у погледу онога где ће бити наше снаге ангажоване, већ подржавамо једну такву политику и наравно да је добро да са те политике нисмо скренули, да је то једна генерална политика која ће, надам се, остати и у будућности без обзира ко буде био на власти.
На крају опет да истакнем да ће Посланичка група СПС заједно са Зеленима гласати за ове одлуке“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор Одустани од одговора