Најважнија лидерска кампања

Новинар Данаса посетио је изборни штаб СПС. Када смо питали да ли можемо да посетимо изборни штаб, Дијана Вукомановић се одмах сложила без било којих услова. Како нам је рекла када смо дошли, никоме у странци није најавила наш долазак како бисмо затекли спонтану ситуацију. Верујемо и да је било тако, јер су многи били изненађени.

На први поглед у седишту Социјалистичке партије Србије на Студентском тргу, два дана пред прву и велику конвенцију у новосадском Спенсу, делује мирно. И без гужве. Међутим, четрдесетак људи, на пет спратова, скоро 24 сата дневно, бави се планирањем и координисањем активности у изборној кампањи.

Председница Извршног одбора странке Дијана Вукомановић, која је дочекала и угостила репортера Данаса, каже да се такав утисак стиче јер је вертикална структура седишта и да би много живље било да су сви на истом спрату. Већина, ипак, долази у поподневним часовима пошто многи имају радних обавеза и на функцијама на којима се још налазе.

Центар дешавања у припреми изборне кампање налази се на другом спрату. Ту је и кабинет председника социјалиста Ивице Дачића, који, кажу, повремено долази јер има доста обавеза као министар спољних послова.

У канцеларији Дијане Вукомановић окачене су две табеле „Март – месец великог старта“ и „Април – ‘врућа’ фаза кампање“, са распоредом страначких скупова којих ће бити и по неколико дневно. На столу Вукомановићеве је и мапа Србије подељена по градовима и то у три боје – црвена, наранџаста и сива. Црвена су места у којима ће се водити централна, лидерска кампања која подразумева изборне конвенције, наранџасто је секундарна кампања током које ће се одржавати трибине, тематски скупови, разговори са грађанима, док су места на којима за сада нису планиране активности означена сивом бојом.

Иако каже да воли боје у организацији посла, за кампању је припремљена и такозвана „црна листа“ на којој су означена места у којима је СПС забележила одлив гласова на изборима 2014. у односу на 2012. годину.

На дневном нивоу праве се и табеле са коалиционим формулама за локалне изборе, у којима се наводи да за сада социјалисти од 160 општина у 74 иду самостално, са Јединственом Србијом у 64, а са напредњацима у неколико. На свим нивоима таргетирали су, каже, да буду као и на републичким изборима трећа изборна листа на гласачким листићима, али то није било могуће свуда.

 „У фази смо смишљања слогана. Имамо неколико предлога, али нисмо много оптерећени тиме. Како ми овде кажемо у шали, држимо се Кока-Кола фазона. Боје су нам црвено-беле и имамо бренд који траје већ 25 година“, објашњава она.

У канцеларији заменика председника ИО СПС Ђорђа Чабаркапе више је људи, међу њима и кандидат за посланика Вања Вукић. Преко целог једног зида налази се календар са празним пољима у којима ће се уписивати активности током кампање, а централни сто у просторији препун је папира са табелама, графиконима и мапама. Сви су на телефонима јер су локални одбори тога дана имали рок до поднева да пошаљу своје планове за кампању.

На осталим спратовима налазе се саветници, задужени за комуникацију са окружним одборима странке. На чевтвртом спрату је информативна служба која сама током кампање ради прес-клипинге и одржава друштвене мреже. Не плаћају посебне агенције за то, али им помажу омладинци странке. Ботове, кажу, немају. И нисмо их ни видели.

Последњи пети спрат припада омладинцима странке који волонтерски и самоиницијативно раде на идејама за кампању. Направили су андроид апликацију странке, урадили су неколико промотивних спотова који ће се вртети по друштвеним мрежама, ажурирају базу чланства, многи су на терену… Ускоро очекују активирање кол центра, као за прошле изборе у оквиру којег ће позивати чланове како би проверили да ли су активни.

Младима је овде остављено пуно простора за креативност. Све наше идеје и сугестије се саслушају“, истиче председник Социјалистичке омладине Ђорђе Ђоковић.

За 13 часова заказан је састанак координације, који се одржава три пут недељно – понедељком, средом и петком. То су састанци „ужег језгра“ партије о питањима из кампање. Овог петка је мало каснио. На састанак који је сазвао Александар Антић дошли су и Жарко Обрадовић, Бранко Ружић, Душан Бајатовић… Неформално су се питали ко ће бити задужен за односе са медијима током кампање, а неко је добацио да то треба да буде Дијана Вукомановић, иначе једина жена на састанку. Даљи ток састанка био је затворен за јавност, у овом случаја за новинара Данаса. И ту се наша посета седишту СПС завршила.

Извор: Данас

Категорије: Избори 2016

Оставите одговор Одустани од одговора