Милутин Мркоњић за „Данас“

„Србија се неправедно одрекла и неправедно заборавила Слободана Милошевића, бившег председника Србије и Југославије који је пре десет година умро у Хагу. Држава се крајње недолично понела према бившем председнику када није дозволила да буде сахрањен као државник, а велика је срамота и што му српско судство није пружило шансу да се брани.

А чињеница је да је Милошевић водио озбиљну политику не дајући ни педаљ своје земље, а посебно је бринуо о радницима. У његово време спроведена је и највећа поштена приватизације у земљи, па према томе сви они који тврде да је он „на пут извео скоро све данашње тајкуне и да је његова држава била – Србија Баџе, Биџе и Булиџе, говоре бесмислице које немају везе са истином“, истиче Милутин Мркоњић, почасни председник Социјалистичке партије Србије. Мркоњић у разговору за Данас додаје и да је његов пријатељ Милошевић био човек широких видика који никада ниједну ружну реч није рекао ни за све оне бивше блиске сараднике који су му окренули леђа.

Још увек постоји разнолик однос према заоставштини бившег председника Србије.

– Однос према успомени на првог председника и оснивача СПС Слободана Милошевића је морално питање за све нас у Србији и у СПС. За сваког од нас појединачно, за мене можда и више од многих других, јер смо били и пријатељи. Свако од нас се према ономе што је Милошевић представљао за Србију, за наш народ, посебно и за СПС одређује по свом осећању и према својим личним и моралним принципима. Све је више људи који схватају да поштујући прошлост журе ка бољој будућности и који без политичке острашћености реално процењују значајно историјско место које Милошевић има у нашој, још увек блиској прошлости. Све је више оних који сматрају да је он био патриота, херој, хашки мученик. За Србију ће он остати јунак за сва времена.

Има ли истине у тврдњама Војислава Шешеља да је Милошевића издала и његова странка док је био у Хагу?

– То апсолутно није тачно. Шешељ је вероватно мислио на судбину коју је, док је он био у Хагу, доживела његова Српска радикална странка. А што се тиче СПС, неколико нас је организовало одбрану Слободана Милошевића. А кад год смо били у прилици обилазили смо га у Хагу и то смо чинили до краја његовог живота. Уосталом, социјалисти и Милошевић су практично помогли и стварању јаке СРС. Подсећања ради, МиИошевић је из Хага Шешеља подржао на председничким изборима, а мене је задужио да Вучића предложим за градоначелника Београда. Тада је СРС нарасла са 10 на 40 одсто.

Има ли данашњи СПС било какве сличности са оном странком коју је основао Милошевић?

– Социјалисти су после 2000. опстали у изузетно тешким политичким условима. Крајем те године ми смо успели да се вратимо у политички врх и од тада смо партија која стално расте и стално је у власти. Истовремено, ми смо странка која се труди да прати модерне трендове, делимо судбину свога народа, градимо лепшу будућност и истовремено поштујући своју традицију. Та златна нит политичког континуитета је велика снага СПС.

Док ви тврдите да је Милошевић јунак који је бранио сопствени народ, бивши амбасадор САД у Србији Вилијем Монтгомери каже да је Милошевићева политика била екстремни национализам и да је захваљујући њему Југославија поцепана.

– Велика снажна Југославија са 20 милиона становника са развијеном индустријом, са петом армијом у Европи била је трн у оку великим силама које су имале своје планове са Европом и Балканом у целини. Тада је и отпочело систематско рушење Југославије, о чему Монтгомери сигурно зна много више. Свако ко се тада супротставио тежњама великих сила био је суочен са њиховим снажним отпором, а то супротстављање странци су називали екстремним национализмом.

Наташа Кандић каже да и даље верује да је Милошевић кривац за етничка чишћења, али да многе ствари ни у Хагу нису расветљене.

– Да ли осим вас има још некога коме је важно шта каже та Наташа Кандић?

Има и оних који мисле да је Милошевић својом влашћу бахате, нестручне и некомпетентне подигао до краљевских висина зарад личне власти.

– Док деведесетих година неки зли људи из света нису почели да чепркају по нашим животима, Југославија је била модерна, успешна земља, са Милошевићем после Тита и СПС после Савеза комуниста. То је била земља стручних и образованих људи, школованих, без лажних диплома и доктората. То је била земља са малим бројем богатих људи, спремних да помогну и они су давали свој максимум земљи, кад год је то требало, на пример у обнови земље после НАТО бомбардовања.

Више пута већ годинама инсистирате на повратку Милошевићеве породице у земљу, али безуспешно.

– Требало је само мало добре воље људи из власти и логична политичка одлука, па да се то одавно догоди. Али раније владе са Демократском странком на челу то нису желеле. Од владе у којој су СНС и СПС треба очекивати такву одлуку. То породица покојног Милошевића заслужује. У сваком случају Мири Марковић и њеној деци је место у Србији уз поштовање свих законом предвиђених регулатива.

Да ли ћете и ове године на десетогодишњицу смрти обићи Милошевићев гроб?

– Бићу наравно, као и увек до сада 11. марта у Пожаревцу да одам пошту Слободану Милошевићу, а предвече истог дана и на академији у београдском Дому синдиката посвећеној покојном председнику, а коју организује Удружење грађана „Слобода“, негујући успомену и сећање на Слободана Милошевића.

Извор: Данас

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора