Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS i ministar infrastrukture, za Danas

Lideri DOS-a treba da se izvine građanima Srbije

* DS i SPS dobitna kombinacija i ubuduće * Ako LDP hoće sa socijalistima, neka iz korena menja politiku * Mirjana Marković želi da se vrati u Srbiju * Moj slogan je „Dela govore“

Beograd – Ako neko treba da se ovde u Srbiji izvinjava, to su svakako lideri DOS-a koji su posle 2000. godine zaustavili sve infrastrukturne projekte, uveli zemlju u divlju privatizaciju, ostavili desetine hiljada ljudi bez posla.

Što se mene tiče, ja ne vidim kome bih se i zašto izvinjavao, jer uvek sam, u svim režimima, radio na izgradnji zemlje – ističe za Danas Milutin Mrkonjić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije i ministar infrastrukture i energetike, odgovarajući na pitanje da li će se i on, poput lidera svoje partije Ivice Dačića, izviniti građanima za greške iz prošlosti.

– Dačić je pametan i bistar mlad čovek, ali istovremeno i iskusan političar sa više od 20 godina staža u visokoj politici i on, kao lider partije, sigurno zna zašto je to rekao, a i zašto je dodao da su problemi iz devedesetih i problemi danas, 11 godina posle 5. oktobra, „gotovo isti, ako ne i veći“ – podseća Mrkonjić.

Nije li ta Dačićeva promena retorike u direktnoj vezi s blizinom izbora?

– U Dačićevoj retorici nema ni fanatizma ni skepticizma, ni kada govori o Evropi ni kada govori o evrointegracijama.

Osim odnosa prema EU, Dačić je izgleda promenio i odnos prema novinarima pa je, čini se, postao previše arogantan.

– Nije moje da tumačim Dačića, ali pošto on ovih dana doručkuje u Americi, želim da znate da on i o najosetljivijim problemima govori direktno, kada je to potrebno i ogoljeno, i to nekima može da smeta. Posebno onima koji se ni sa svojim mišljenjem često ne slažu, pa ga se plaše. Dakle, Dačić nije arogantan, ali nije ni snishodljiv, nije od onih, kako bi to Crnogorci rekli, „sa svima lijepo, ni sa kim iskreno“. On među novinarima ima mnogo prijatelja, možda i više nego što je to u politici uobičajeno.

Vaša partijska koleginica Slavica Đukić Dejanović priželjkuje ponovo koaliciju s DS, a vi?

– U ovom mandatu Vlade Srbije, DS i SPS su dobri partneri i ne vidim zašto to ne bi bili i u sledećoj vladi. Slažem se s mojom drugaricom Slavicom da bi to bila dobitna kombinacija.

Da li i građani s kojima se srećete misle da je to za njih dobitna kombinacija?

– SPS među građane ide sa onim što je za građane uradio. Nije slučajno moj predizborni slogan „Dela govore“. Ja pokažem šta sam uradio, ne moram da pričam. U tome je moja velika prednost. Kažem, evo, ovo je 180 kilometara Koridora 10, ovo je najveći most na najvećoj evropskoj reci na Dunavu (Beška, 2.205 metara), ovo je najmodernija nova kontrola leta na Balkanu, ovo su prvi kilometri Koridora 11, ovo je prva deonica brzih pruga za brzine veće od 160 kilometara na čas, ovo je… I tako u nedogled.

Kako gledate na eventualni savez sa naprednjacima?

– To je u ovom trenutku potpuno nerealna kombinacija, iako znam da nikada ne treba reći nikada…

Da li „Ne“ koaliciji sa LDP na republičkom nivou više nije tako energično?

– U političkom životu, posebno u predizborna vremena, pojavljuju se svakojake kombinacije, pa tako i one koje neretko podrazumevaju i „mogućnost nemogućeg“. Da bi u ovom slučaju to postalo moguće, LDP bi morao iz korena da promeni svoju politiku.

Da li vam je konačno laknulo kada je Konuzin saopštio da je Mirjana Marković legalno u Rusiji?

– Šta ste vi drugo očekivali od Rusije. To je ozbiljna država. Da, čujem se povremeno s Mirjanom Marković i ona želi da se vrati u Srbiju, gde joj je i mesto. Brigu za porodicu Slobodana Miloševića osećam kao svoju moralnu obavezu prema prijatelju kome sam to i obećao neposredno pre nego što je nevin stradao u haškom kazamatu.

Autor: Mirjana R. Milenković