Конференција за новинаре Ивице Дачића

Ако је услов да будемо део Европске уније да будемо као Хрватска, да постанемо ревизионисти који рехабилитују нацизам, фашизам и усташтво, ми не желимо у такву ЕУ, поручио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је на конференцији за медије оценио да је данашње обраћање шефа хрватске дипломатије Мира Ковача „трактат мржње према Србији, Србима и премијеру Александру Вучићу“.

Он је рекао да Хрватска није одговорила ни на једно питање које је Србија поставила, а вези са најновијим инцидентима као што је поништење пресуде Алојзију, укидање пресуде Бранимиру Главашу, догађајима у Србу и споменику атентатору Миру Барешићу.

„Хрвати могу да буду фашисти, усташе, нацисти, шта хоће, али негирање и оправдање злочина над Србима, Србија неће дозволити и нећемо дозволити понижавање. Моја је дужност да се борим против такве ревизионистичке политике, јер они који заборављају злочине и историју осуђени су да је поново проживе“, рекао је Дачић.

„Немачка за Хитлера каже да је највеће зло, а Хрватска се поноси Независном државом Хрватском“, рекао је Дачић.

Србија, поручио је, неће дозволити негирање и оправдавања злочина над Србима и додао да верује да ЕУ неће довека бити глувонема када је реч о актуелној ситуацији у Хрватској.

„Ковач каже Хрватска јесте ЕУ, а ми нисмо. Ако је услов да будемо део ЕУ то да будемо као Хрватска, да будемо ревизионисти који рехабилитују нацизам, фашизам и усташтво, онда ми нећемо у ЕУ. Питање је докле ће та ЕУ да буде глувонема“, рекао је Дациц.

Он је подвукао да Србија од ЕУ тражи да осуди такво понашање.

„Нама стално говоре о поглављу 23, а шта је сада са њим, то поглавље не може да важи само за Србију“, рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву Ковача да се Србија окрене будућности, Дачић је рекао да је то трагикомично, јер је Хрватска рехабилитовала Степинца, подигла споменик Баришићу…

Србија, казао је Дачић, од ЕУ очекује да реагује и осуди понашање Хрватске.

„На сваки наш конкретан упит зашто су рехабилитовали Степинца, који је био духовник усташког, фашистичког покрета и који је за НДХ говорио да је Божји дар, на то наше питање, одговор је да је то реторика великосрпског агресора, у уобичајеним флоскулама када не знају шта да одговоре“, рекао је Дачић.

Он је истакао да нема одговора ни на питање зашто је поништена пресуда Бранимиру Главашу, ни зашто подижу споменик Баришићу који је убио некадашњег амбасадора Југославије у Шведској.

„Нема одговора, већ се он пореди са Гаврилом Принципом. На наша питања која се тичу инцидената у Хрватској, као што је онај у Србу, нема одговора, само уобичајена реторика“, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је Србија конкретно поводом појединих поступака, аката или изјава одређених званичника упућивала протестне ноте, пре свега јер се односе на ревизију историјских чињеница, ревизију и рехабилитацију НДХ, која је била нацистичка творевина и починила велике злочине, пре свега над српским становништвом.

„Увек када Србија покаже противљење рехабилитацији фашизма и нацизма, нема одговора осим позивања да је то језик који је био присутан у време великосрпске агресије“, рекао је Дачић.

Како је рекао, на свако питање о српским жртвама, стиже коментар да смо наследници великосрпске политике.

„А чији су они наследници? Нациста, фашиста и усташа који су убијали Србе у Другом светском рату“, запитао је.

Приметивши да Хрватска није дала ниједан конкретан одговор Србији за своје поступке, везане за рехаблиитацију Степинца, подизање споменика Миру Баришићу и укидање пресуде Бранимиру Главашу, већ да говори о реторици великосрпске агресије, Дачић је казао да све то што Хрватска ради личи на 40-те.

Ивица Дачић изјавио је инда разговори са СНС о Влади трају, да ће бити завршени у року који је најавио мандатар Александар Вучић и поновио да социјалисти желе да учествују у Влади јер је то у интересу Србије.

Дачић је на конференцији за новинаре навео да је разговарао са Александром Вучићем и синоћ и данас, да ће се ти разговори наставити, те да ће Влада бити формирана у року који је изнео мандатар, који је рекао да ће парламент у наредних 10 дана расправљати о Влади.

„Познато је наше опредељење да желимо да наша коалиција учествује у Влади, јер сматрамо да је то логично и природно“, рекао је Дачић.

Упитан да ли је било речи о конкретним ресорима, Дачић је одговорио да сигурно о томе не жели да прича.

„Зашто ме то питате, кад знате да вам нећу одговорити на то питање. Па нисам ја од јуче“, одговорио је Дачић новинарима и додао да ће се то сазнати.

Он је истакао да све што је ових дана говорио радио у интересу Србије, а не да би ушао у Владу.

Извор: Танјуг

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора