Изјава првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића

  Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је шокиран одлуком ЕУ да не отвори преговарачка поглавља 23 и 24 са Србијом, а да отворе нова поглавља са Турском и Црном Гором.

  „Таква одлука је срамна, несхватљива и понижавајућа за Србију, она је резултат политичке намере да се заустави или успори европски пут Србије. Она је отворени политички притисак на Србију да одустане од своје јасне политике заштите државних интереса.

  Србија је испунила све што се од ње тражило у процесу преговарања са ЕУ, Србија је кључ регионалне стабилности и улаже велике напоре у реформама које ће створити модерну европску земљу, зато ЕУ треба да прекине са трагикомичним објашњењима да нас блокира Хрватска и Велика Британија. Не, блокира нас ЕУ, јер ме нико не може убедити да цела ЕУ није утицајнија од Хрватске. Уосталом, ако ће Хрватска као земља која је починила геноцид над Србима у усташкој фашистичкој НДХ у којој се још пролама фашистички поздрав, и као земља која је протерала више од 200 хиљада Срба у акцији Олуја вршећи етничко чишћење, бити та која ће бити мерило за улазак у ЕУ, онда се са правом поставља питање идемо ли у правом смеру.

  Ова одлука ЕУ је неприхватљива за Србију и предложићу премијеру Вучићу да одржи хитне консултације о даљим потезима у области спољне политике уочи Париског самита 4. јула.“

  Извор: МСП

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора