Ивица Дачић у Дневнику РТС

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Београд дели став Москве да Хашки трибунал треба што пре затворити јер није радио на помирењу у региону, већ на дестабилизацији.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ивица Дачић је поновио да је Сергеј Лавров током заједничког састанка пренео да Русија сматра да што пре треба затворити Трибунал у Хагу јер се није понашао као суд.

„Званични Београд дели став Москве. Уместо да Трибунал ради на процесу помирења и кажњавању оних који су починили злочине, зашто је и био формиран, он је био генератор нестабилности и дестабилизације региона“, нагласио је министар спољних послова.

Указао је на чињеницу да се у јеку предизборне кампање у Србији заказује изрицање пресуде првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу и лидеру радикала Војиславу Шешељу.

„Може се очекивати и да ће у даљем поступку уследити неки нови обрти. Не верујем да је то била добронамерност према Шешељу, већ акти који доприносе дестабилизацији Србије и читавог региона“, указује Дачић.

Говорећи о бурним реакцијама у региону након ослобађајуће пресуде Шешељу, Дачић је указао да они који тако реагују полазе од тога да је Србија крива за ратове деведесетих.

„Мислим да је то апсолутно нетачно, али служи за верификацију бомбардовања. А за то се ником није судило, али се судило Србима у Хагу“, нагласио је Дачић.

Подсетио је да су на слободу  пуштени Рамуш Харадинај, Анте Готовина, муслимански ратници, а потпуно су запостављани муџахедини који су се борили на страни муслимана, поготово данас када је то актуелно.

„Лавров је рекао да ће тражити да се покрене то питање. Ми то не можемо, али Русија може као чланица Савета безбедности“, указао је Дачић.

Када је реч о односима на релацији Београд-НАТО-Москва, Дачић је нагласио да Србија не мења став према НАТО-у и нема амбиције да постане члан Алијансе.

Коментаришући наводе да се Хуманитарни центар у Нишу користи као шпијунски центар Русије, Дачић је рекао да су то „смешне приче и бесмислица“.

„Знате, кад неко негде шаље шпијуне, он их шаље тамо где има шта да шпијунира. То је хуманитарни центар који је више пута помагао Србији током полава, земљотреса пожара…“, указао је шеф српске дипломатије.

Москва је позвала Београд да учествује у спасавању споменика културе у Палмири, рекао је Дачић и додао да ће то пренети премијеру Александру Вучићу.

Дачић је подсетио да министарства спољних послова двеју земаља имају врло добру сарадњу и да се њихови представници састају два пута годишње, у Београду и Москви.

„Имамо висок ниво сарадње и разумевања, што је допринело да о важним питањима имамо подршку Русије“, навео је шеф српске дипломатије.

Ивица Дачић је рекао да ће премијер Русије Дмитриј Медведев посетити Београд на јесен јер због избора та посета неће моћи да се организује у првој половини године.

Извор: РТС

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора