Ivica Dačić: Guraju nas u ruski zagrljaj

 

 Ivica Dačić / Foto Aleksa STANKOVIĆ

Ivica Dačić / Foto Aleksa STANKOVIĆ

Zamenik premijera Ivica Dačić: Da nam šta nude, ušli bismo u NATO, ovako nek ne pitaju za rusku bazu. U svetu otvoreno kažu da ih baš briga za to ko će dobiti izbore u Srbiji

EVROPA bi napravila veliku grešku ukoliko Srbija u martu ne dobije kandidaturu. Ako EU i Amerika ne razumeju naše stavove i uvek su na strani Albanaca, onda je normalno očekivati i da na vlast dođe politička opcija koja će se možda okrenuti Rusiji.

* Šta da se radi ako naša kandidatura opet ne prođe?

– Očigledno je da u narodu postoje velike simpatije prema Rusiji i da je sve veći pad popularnosti EU. Ako je njihov interes da srpski narod stalno ima osećaj da mu se čini nepravda, hajde sad da vidimo ima li višeg interesa od toga.

* Koji je to viši interes?

– Šta bi, recimo, bilo da se u Srbiji izgradi ruska vojna baza? Da li bi to bio problem za SAD? Sigurno bi bio. A ja se pitam zašto bi bio kada ih je baš briga za Srbiju? Ali, mi ne znamo da pričamo na takav način sa velikim silama. Padnemo u nesvest pre nego što sednu za naš sto.

* Vi biste Rusima ponudili bazu?

I DOS TREBA DA SE IZVINI * DOK se vi izvinjavate za devedesete, Mrkonjić traži izvinjenje DOS. Zašto ste u raskoraku?
– Nema raskoraka. Imao sam hrabrosti da kažem da nastavljamo ono što je dobro iz devedesetih, a da ono loše ne treba da se ponovi. Slažem se i da oni koji su došli posle 5. oktobra 2000. treba da se izvine građanima. Sve teme koje su bile aktuelne kod Miloševića, žive su i sad. Ili kraće: oni koji su bili pre 2000, morali su da odu, a ovi koji su došli posle njih nije trebalo ni da dođu.

– Sto puta su me pitali svuda u Evropi i Americi za bazu u Nišu. Kažu: ”Pa, nije to valjda preteča vojne baze.” Ja ih pitam: ”A šta vi nudite?” Oni ćute. E, pa kad nešto budete nudili – javite se. Da nekome ne bi palo na pamet da Rusima ovde ponudi izgradnju vojne baze, onda EU i Amerika moraju da vode nepristrasnu politiku prema nama. Da Amerikanci imaju interes da napravimo veliki dogovor oko Kosova, naš interes bi možda bio da uđemo i u NATO. Ali, očigledno je da oni neće takav dil.

* Mogu li EU i Amerika, ipak, da omekšaju zbog izbora u Srbiji?

– Ne. Sad svi tamo kažu da ih je baš briga za izbore u Srbiji. Zašto ih nije bilo briga kada je Milošević bio na vlasti? Mešali su se u sve i svašta. Pošto su u saradnji sa onima za koje računaju da bi mogli da dođu posle Tadića, onda ih nije briga za naše izbore.

* Da li je Vlada praktično pala?

– Nije pala zato što u njoj ne postoji problem.

* Kako ne postoji kada više u Skupštini ne može da se okupi 126 poslanika?

– Ukoliko bi bio poslat predlog za razrešenje Vlade, ne verujem da bi dobio neophodnih 126 glasova. Baš kao i što ne verujem da SPO ima interes da sruši Vladu, ali je očigledno da više ne želi koaliciju sa DS i obratno.

* Jeste li se i vi pokajali što ste sa Vukom bili u Vladi?

– Mi nismo ni potpisivali sporazum sa njima, pošto smo pregovarali sa demokratama. Mada, moram da primetim da Vuk i dalje vodi borbu sa Miloševićem.

* Otkud to da sada niste gadljivi ni na LDP? Možete li da zamislite sebe u budućoj vladi u kojoj bi šef diplomatije bio Čeda Jovanović?

– U vladi bih želeo samo SPS, Jedinstvenu Srbiju i PUPS. To bi bilo idealno, ali nije realno. U svakom slučaju, ne bismo ušli u vladu u kojoj bi neke od ključnih poluga držali SPO i LDP i koja bi sprovodila program koji se suštinski kosi sa političkim načelima SPS. Ali LDP kao manjinski deo koalicije, koji neće moći da nametne svoje ideje u spoljnoj politici, ne bi pravio teškoće u radu koalicije. Dobar primer je vlast u Beogradu.

* Po pitanjima KiM i spoljne politike, od Čede i Vuka su vam bliži Nikolić, pa i Koštunica, ali njih ne spominjete kao partnere. Zašto?

VELJOVIĆ ME NE ”PRESKAČE” * IMA li podela u MUP? Kažu da vas direktor policije Milorad Veljović često ”preskače” u odlučivanju.
– Ne postoje podele, niti bi smele da postoje. Ali treba više da se radi na poboljšanju koordinacije. Veljović operativno vodi policiju, a po zakonu je obavezan da me o svemu obaveštava. Moje instrukcije su obavezujuće. Niko mi u Srbiji ne veruje da vrlo često i ne znam za neke akcije. Inače, ponosan sam što u MUP nisam ostvarivao partijsku politiku. Jedan sam od retkih ministara koji za načelnike policijskih uprava nije doveo nekoga izvan policije.

– Ne odbacujem SNS i DSS kao partnere. Ali, ne možemo sada, kada smo u koaliciji sa DS, da govorimo da nam je bolje sa Tomom i Koštunicom. To se graniči sa zdravim razumom. Normalno je da prvo razgovaramo sa DS, koja je naš strateški partner.

* Da li je realno da se pravi velika koalicija DS i SNS, o čemu ste među prvima ”alarmirali” javnost?

– I dalje tvrdim da će DS i SNS pokušati da naprave tehničku ili prelaznu vladu, ukoliko posle izbora ne bude matematički bila moguća neka druga većina.

* U tom slučaju SPS se seli u opoziciju…

– Ne bi nam zaista bio interes da budemo ikebana u vladi SNS i DS.

* Vučić vam poručuje da vam se crno piše ako odete u opoziciju. Na šta je konkretno mislio?

– Nisam rizničar njegovih umotvorina, ali kada je on preživeo u opoziciji, preživeću i ja. Naprednjacima je potrebniji SPS, nego oni nama. Od njihovog odnosa prema nama, zavisiće i naš odnos prema njima.

* Da li vas je zvao Toma na onaj čaj koji je najavljivao?

– Nije. Čaj pijem samo kada sam prehlađen. Ali kontaktiram sa njim, Veljom Ilićem, Čedom Jovanovićem. Policija brine o njihovoj bezbednosti.

* Imate li kontakt sa Krkobabićem ili su i pre pregovora pukle veze zato što navodno traže jake finansijske funkcije?

– Nije o tome bilo reči. Tek treba da razgovaramo o podeli mandata i kadrovskoj šemi. Programski nemamo nikavih razlika. Mislim da sa PUPS i JS možemo da osvojimo 15 odsto glasova.

* Šuška se i da u DS čak razmišljaju da vam unapred ponude premijersku fotelju kako posle izbora ne biste prebegli u tabor SNS…

– Nisam o tome razgovarao ni sa kim iz DS. Sačekajte da podvučemo crtu kada se završe izbori. Premijersko mesto nije moj osnovni cilj.

* Želite novi mandat na čelu MUP?

– Ovo mesto je na neki način zahvalno, jer sam zavisiš od svojih odluka. Ali o tom – potom.

www.novosti.rs Milan BABOVIĆ – Zagorka USKOKOVIĆ