Интервју Славице Ђукић-Дејановић за „Данас“

Статут Социјалистичке партије Србије се мора поштовати и у том контексту нико неће бити заштићени бели медвед, па ни Бранко Ружић, потпредседник странке. Ружић нема своју струју у СПС. Он је индивидуалац, али та његова индивидуалност умела је често да штети партији и ми смо о томе више пута другарски и отворено разговарали. Искрено верујем да је он душом социјалиста и да ће и убудуће све чинити за партију, али сви они који имају дилему да ли треба да буду у СПС и који сматрају да о својим незадовољствима треба да говоре ван партије нису неопходни Социјалистичкој партији Србије“, каже у разговору за Данас Славица Ђукић Дејановић, заменица председника СПС и министарка без портфеља у Влади Србије. Она тврди и да СПС није у расулу, већ да само има финансијских потешкоћа које се полагано решавају.

*Због чега је толико спорна Ружићева изјава да он жели да победи најбољег, односно Александра Вучића. Зар није у бити сваке странке да жели победу?

– У бити промишљеног политичара је да буде уз најбоље и да се труди да буде најбољи.


*Стиче се утисак да је за Ивицу Дачића, лидера СПС, од партије важније да не наљути премијера Александра Вучића и да је зато одлучан да казни Ружића због твита – Србијо, куда идеш – објављеног након Вучићевог интервјуа на РТС.

– Казне по нашем Статуту може да изрекне Статутарна комисија. Није ми познато да се спрема казна за Бранка Ружића, али ми је познато да је Дачићев став да се мора поштовати Статут партије. Људски је направити грешку, али је људски и не понављати грешке, посебно не више пута. У том контексту Дачић је говорио о казнама.
*Због чега сте тако изненада активирали Статутарну комисију?

– Она није раније активирана само зато што Ивица Дачић има једну ману – исувише је толерантан према испадима појединих чланова СПС. Та његова толерантност пренела се и на органе странке, па и на Статутарну комисију. Ми негде мислимо да човек има право да погреши и да увиди грешку, али ако се то ради континуирано, онда Статутарна комисија мора узети Статут у своје руке и мора да доноси одлуке које наравно нису пријатне.

* И тако је реактивирана Статутарна комисија одлучила да искључи Ненада Боровчанина.

– Ненад Боровчанин је интересантан јер никада у партији није имао никакве примедбе, али је имао у јавности. Са њим је вођен разговор због таквог понашања. Другарски му је сугерисано да то не чини, али пошто се то поновило и након сугестија да то штети интересима партије, Статутарна комисија је донела одлуку о искључењу из странке.

*Некако се олако одричете људи. У СПС готово никаквих реакција није било ни на одлазак Дијане Вукомановић, која није била тек неки обични члан, већ председница ИО СПС.

– То је њена одлука и лични чин да напусти партију и наш посланички клуб. Ради се о интелектуалки која је на моју жалост то учинила, али ми јој желимо све најбоље. Ако неће са нама, вероватно процењује да јој је у другим позицијама боље и просто није пристојно коментарисати њену одлуку.

* Зна ли се бар сада шта је био разлог њеног одласка?

– Ми се тиме више не бавимо, јер она није члан наше партије.
*Да ли сте изабрали новог председника ИО СПС?

– Ту функцију обавља заменик председника Извршног одбора Ђорђе Чабаркапа.

*За разлику од напредњака који реагују на свако злонамерно помињање чланова странке, нико из СПС није стао у одбрану почасног председника Милутина Мркоњића када га је потпредседница Владе оптужила ових дана да је умео да гради путеве само од њиве до њиве.

– Зар мислите да Мркоњића неко треба да штити? Он је типичан градитељ и просто својим делима говори шта је урадио. Могу да разумем и међусобно неразумевање колега из сличног фаха.

*СПС је наводно дужан око четири милиона евра, запослени не примају плате, а странка је пречесто у блокади.

– Нажалост запослени у СПС примају нередовно плате и са закашњењем, али имају разумевање за ситуацију у којој смо се нашли. Дугови које имамо сада су неупоредиво мањи него што су били и морам да кажем да су они из периода до 2000. године. Углавном дугујемо Телекому и РТС.
*Како сте од странке која има највише некретнина у свом поседу и која добија и новац из буџета као парламентарна странка дошли до тога да сте губиташ?

– Сасвим је јасно да су живи приходи најбитнији и да нажалост број посланика и одборника у једној странци одређује те финансије на које се увек може рачунати. Ми имамо стално бирачко тело, али без обзира што смо друга партија по величини, волели бисмо да је проценат оних који нам верују био већи. Онда бисмо лакше решавали ове проблеме, али ћемо и овако изаћи из ове ситуације, јер је било и много тежих.
*Да ли је Дејан Бацковић још увек директор странке?

– То ћемо још видети. Он није поднео оставку Извршном одбору, мени као заменици председника, нити председнику. Ми немамо никакву оставку у писаној форми, нити усмену вербализацију да је то учинио. Може бити да је у разговору са запосленима коментарисао да му је позиција тешка, али никаквог конфликта није било. Да ли ће он тај посао радити и даље у овом тренутку не могу да кажем.
*Да ли сте разговарали са њим?

– Наравно да сам разговарала са њим, а он потпуно негира да је писао било какве оставке.
* Новица Тончев каже да је он давао свој новац за плате запослених у СПС и да је сада ред да други другови који су давали налог Статутарној комисији отворе сламарице.

– О сламарицама и давању пара ја не умем да размишљам, ни да говорим.
* Да ли ће се Дачић кандидовати за председника Србије?
– Нисмо још разговарали о председничким кандидатима. Знате, људи воле Ивицу Дачића и многи би, нема дилеме, волели да га виде на тој позицији, али око свега ће бити процена и на нивоу владајуће коалиције.
*Зорана Михајловић већ поручује Дачићу да би требало да гласа за председничког кандидата СНС.

– На нашим органима ћемо разговарати о том значајном политичком догађају ко ће нам бити председник државе. Ми јесмо у коалицији са Српском напредном странком и никада не искључујемо могућност договора да као људи из власти поделимо одговорност и код неких кадровских решења, али никако се Ивица Дачић не може схватити као човек коме се наређује. Нама је Србија увек битнија од персоналне позиције и то је кроз иступе нашег председника више пута промовисано. За нас није битно да ли ће лична сујета у једном моменту бити задовољена, колико је битан интерес Србије.
*Како коментаришете изјаву Јоханеса Хана да се плаши да ће у случају Србије око председничких избора поново бити снажних националистичких изјава, имајући у виду имена појединих кандидата?

– У Србији доминантни политички утицај имају проевропске снаге којима је национ на срцу, али екстремни национализам никако. О том питању ће се изјашњавати народ који коалицији на власти даје поверење од преко шездесет одсто. Према томе, ја се не плашим да ћемо доћи у ситуацију да екстремни националиста буде фаворит на председничким изборима.
*Војислав Шешељ је већ кренуо у изборну кампању и то на крилима победе Доналда Трампа.

– Није ме изненадило његово одушевљење новим америчким председником, јер Шешељ иначе има екстремна понашања, али снага његовог бирачког тела показала се на последњим изборима. Воља грађана је за мене светиња и нећу је унапред коментарисати, али ја не бих била политичар када не бих имала предосећај да људи из владајуће коалиције имају не само највеће шансе за победу и потенцијале за најбољег председничког кандидата.
*Чак и ако тај кандидат буде Томислав Николић?

– Не бих заиста о персоналним решењима, јер то превазилази позицију коју ја имам.
*Опозиција тражи равноправне услове за председничке изборе. Не подсећа ли вас тај захтев на давне деведесете када сте такође били у власти?

– Мене ова опозиција не подсећа на опозицију из деведесетих.
*Иако су исти актери у опозицији?

– Може се рећи да су делимично исти, али не само што се осуо број моћних политичких актера, већ је и поверење грађана у те актере значајно опало.
*Већ неколико месеци сте министарка а да јавност практично и не зна за шта сте задужени.

– Моје задужење је демографија и популациона политика, једно од најзначајнијих националних питања Србије, с обзиром да нас је сваке године мање за бројку од 38.000. Као министар ја не могу да урадим превише, али у једном интегративном приступу са другим министарствима, невладиним сектором и Академијом наука начинићемо ревизију стратегије подстицања рађања, а биће спроведен низ економских и неекономских мера. У овој години биће формиран и Демографски савет на челу са премијером Вучићем, а имаћемо и подршку председника Академије наука. Док свест о значају популационе политике не буде саставни део свих нас ми нећемо имати добре кораке.
Извор: Данас

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора