Интервју проф. др Славице Ђукић-Дејановић за „Политику”

Заменица председника Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић-Дејановић сматра да би у новој влади требало да буде места и за социјалисте, јер су четири године заједно са напредњацима делили добро и зло у власти. Она тврди да би за Србију било веома добро да СПС буде и у новој влади, али подсећа да одлуку о томе доноси лидер напредњака Александар Вучић.

„Социјалисти су поуздан партнер и у протеклом периоду смо подржавали и врло непопуларне економске мере које су довеле до стабилизације државне касе. Производ те политике је и отварање преговарачких поглавља са Европском унијом. Сигурна сам да Ивица Дачић сада као министар иностраних послова у техничкој влади изванредно ради свој посао и да има не мале заслуге за отварање поглавља 23 и 24”, каже новоизабрана заменица председника СПС-а Славица Ђукић-Дејановић у интервјуу за „Политику”.

Главни одбор СПС-а је на седници у Лесковцу на предлог Ивице Дачића једногласно одлучио да потпредседница Славица Ђукић Дејановић буде после Александра Антића нови заменик председника странке. Крајем прошле године договорено је да се на овој функцији на шест месеци смењују страначки потпредседници како би сви равномерно били укључени у руковођење странком.

Да ли бисте прихватили место у Влади?

Ако оцена премијера буде да ја могу знањем да помогнем да Влада настави садашњим путем, не само да бих размислила о тој понуди, већ би ми то била част да будем у том тиму.

У медијима се спекулише да бисте могли да будете министар на две функције. Који ресор би вам био ближи – здравља или образовања?

А не (смех). Питате ме много. Не могу прихватити нешто што ми није понуђено и бесмислено је размишљати шта је мени драже.

Да ли вам смета понашање неких функционера напредњака према социјалистима?

Не смета. Знате, брат и сестра се нападну, али се воле.

Како ћете се позиционирати у односу на будућу Владу?

За нас је веома важно да као политичари знамо да ли ћемо имати одговорност са позиција власти или ћемо отићи у опозицију. Формирање Владе ће битно утицати на наше позиционирање.

Приликом обележавања 26 година од оснивања странке лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма изнео је предлог да Ивица Дачић буде кандидат коалиције на председничким изборима. Да ли је то било договорено или вас је Палма изненадио овим предлогом?

Ко ће бити кандидат наше партије за председника Србије о томе ће одлучивати страначки органи, али када за то дође време. Драган Марковић је један од наших највернијих политичких партнера и његово виђење да Ивица Дачић треба да обавља најодговорније државне функције за мене није било изненађење. То је његово размишљање и ја то поштујем.

Да ли је то због тога што очекујете да буде у Влади?

Председнички избори су следеће године и о њима могу да размишљају они који немају много посла. Ивица Дачић је у Бриселу са премијером Александром Вучићем где је наша земља отворила нова поглавља, а о кандидатури за председника Србије ниједан страначки орган се тиме није бавио.

Да ли су вашу струку и вас као директорку Клинике за псхијатријске болести „Лаза Лазаревић” контактирали око интеграције затвореника из Гвантанама у српско друштво?

Нико са мном није контактирао, јер у овом случају нема места за психијатра, али је за друге стручне институције ту било места. Двојица затвореника из Гвантанама нису особе са менталним сметњама и њима није потребна помоћ психијатра.

Који ће бити ваш први потез као заменице председника СПС-а?

Наставићу тамо где је стао Саша Антић, што је пре њега радио Жарко Обрадовић. Ова функција подразумева динамику која подразумева моју чешћу координацију са потпредседницима партије који су од Ивице Дачића добили прецизна задужења за одређене ресоре. Тамо где смо у власти на локалну мораћемо да мотивишемо функционере да што квалитетније и боље раде свој посао.

У доста локалних средина СПС није добро прошао на локалним изборима.

Анализираћемо постигнуте резултате априлских избора, и то општину по општину, регион по регион. Осим тога, савети и одбори СПС-а ће морати почети да функционишу.

Извор: Политика

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора