Intervju nedelje – Ivica Dačić

Pobediću i Tomu i Borisa

Tražili ste, gledajte: Ako budem prinuđen da trčim trku i za predsednika i za premijera, onda moram da pobedim obojicu.

NEMA VIŠE BAHAĆENJA Ivica Dačić traži od kadrova SPS-a i ljudskost u ponašanju

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je protiv raspisivanja vanrednih predsedničkih izbora ali da se, ako budu raspisani, neće duriti već će trčati i premijersku i predsedničku trku, sa namerom da pobedi i Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.
U intervjuu za Press nedelje Dačić otkriva kakvu će kampanju voditi, da li se promenio odnos prema koalicijama, koliko će izbornog kolača dati PUPS-u, a koliko Draganu Markoviću Palmi.

– Što se tiče predsedničkih izbora, otvoreno sam protiv toga da se održavaju sada. Nije im vreme. Ipak, ako budu raspisani, idem u trku, bez kalkulacija prema bilo kome. Dok ne bude odluke, bavim se svojim poslom, uspešno završavam mandat i spremam se za parlamentarne izbore – kaže predsednik SPS-a.

Kakvu ćete kampanju voditi? Izvolite, ubedite birače zašto treba da glasaju za SPS.

– Nećemo voditi nikakvu spektakularnu kampanju. Naš osnov je ono što smo uradili prethodnih godina i kako smo se ponašali. Neće biti skupih spotova, termina, bilborda. Naš program je jasan: socijalna pravda za sve, Evropska unija, i to ne po svaku cenu nego u onoj meri koja nam odgovara, zaštita nacionalnih interesa, kao i borba protiv kriminala i korupcije. Da smo dobro radili svoj posao pokazuje činjenica da smo jedina stranka, pa i koalicija, čiji je rejting tokom mandata sve vreme na uzlaznoj liniji.

Koji će vam biti izborni slogan?
– Nemamo ga još. Ne opterećujemo se marketingom. Naša politika i naš rad su naši aduti. Ne izmišljamo toplu vodu pred izbore. Gledam druge stranke koje praktično pričaju ono što SPS radi godinama. Dinkićeva priča o Beogradu i drugim gradovima: pa, to je naš koncept jednakosti i socijalne pravde. O mom radu dovoljno govori ocena da je policija posle Srpske pravoslavne crkve najbolje rangirana institucija, a da sam ja najbolje ocenjeni ministar… Predsednica parlamenta je dovela tu instituciju u red, energetski sektor je stabilan, stanje u prosveti je bolje…

Odbio sam nalog EU


Ivica Dačić otkriva za Press nedelje kako je odbio nalog Evropske unije da izda srpske nacionalne interese:

– Iz Evropske unije su mi tražili da kao lider SPS-a naredim Slavici Đukić Dejanović da ne raspiše izbore na Kosovu i Metohiju. To bi značilo da se odričem Kosova. Nema tog zahteva koji bi me naterao da to uradim. Izbori su raspisani, a da li će biti održani i kako, to je druga priča. Ali Kosova se nismo odrekli.

Jeste li svesni grešaka? Ima li kadrova SPS-a za koje neće biti mesta u nekoj budućoj vlasti?
– Naravno da je bilo grešaka. Ima nekih koji se jednostavno, posle dugo vremena tokom kog SPS nije bio na vlasti, nisu navikli na neka nova vremena. Ako je neko bio bahat, lenj, neefikasan, ako je zašao u nezakonite radnje, taj sigurno više neće biti na bilo kojoj poziciji. Od kadrova SPS-a osim poštenog rada zahtevam i ljudskost u ponašanju. Ako ja mogu da zastanem i pozdravim se sa policajcem, čistačicom, konobaricom, onda mogu i oni niže rangirani u stranci od mene. Ili bar da se ne bahate.

Kakvi su odnosi u koaliciji SPS-PUPS-JS? Bilo je priča da vas ucenjuju „penzioneri”.
– Nema ucena, svako traži ono što misli da mu pripada. PUPS je tražio trećinu mandata, a dogovorili smo se da dobiju 27,28 odsto od osvojenog. Jedinstvena Srbija će dobiti oko 16 odsto, tako da će SPS kao najjača partija imati više od pola mandata. Naša koalicija je jedina na srpskoj političkoj sceni koja daje konkretne zbirne rezultate. Prema nekim istraživanjima, Preokret ima manje nego LDP pojedinačno, dok SNS ima više sam nego sa Veljom, Karićima i Vulinom.

Sa Rasimom Ljajićem imate pokrajinsku predizbornu koaliciju. Sa kim ćete praviti postizbornu koaliciju?
– Videćemo posle izbora. Zavisi od rezultata. Neću unapred da pričam.

Otkud takav odgovor kada ste u prethodnih pet intervjua Pressu rekli da želite koaliciju sa DS-om, kao i da će demokrate pre napraviti koaliciju sa naprednjacima nego SPS?
– Okolnosti su se promenile. U to vreme niko nije pominjao predsedničke izbore.

Ljuti ste na DS i spremni da se okrenete naprednjacima?
– Nisam ljut i ne menjam stavove. Ako budem prinuđen da trčim trku i za predsednika i za premijera, onda moram da pobedim i Tadića i Nikolića. Razmišljam o svojoj pobedi, a ne o drugima. Ako tražite, onda gledajte.

Ne kajem se zbog izvinjenja za 90-te

Još se priča o vašem izvinjenju za devedesete u prethodnom intervjuu za naše novine. Jeste li se pokajali?
– Naravno da nisam. Opet bih isto rekao. Narod ne zaboravlja, a da smo se promenili i postali bolji možemo jedino da pokažemo ako priznamo i ispravimo greške iz prošlosti.

Šta vam je značila izjava o nekoj tajnoj vezi na srpskoj političkoj sceni?
– Baš to što znači. Upozoravam demokrate i naprednjake da se ne trude da podele Srbiju i tako pokušaju nas ostale da ostave bez glasova. A videćete koliko ćemo biti bitni i nezaobilazni posle izbora.

Toliko da ćete tražiti premijersku funkciju?
– Neću ucenjivati. Rezultati izbora će pokazati šta ko može.

Šta sledeća vlada, imajući u vidu rezultate odlazeće, ne sme sebi da dopusti?
– Sledeća vlada mora da ima čvrstu ruku. Ne treba nam diktatura, ali mora da postoji jači sistem. Da se preseče kada treba da se donese odluka.

Danijela Isailović