Интервју Ивице Дачића за Радио Слободна Европа

„Подршка кандидатури Вука Јеремића за генералног секретара УН, није била лака одлука“, рекао је у интервјуу за РСЕ министар спољних послова Србије, Ивица Дачић.
„Није ту у питању била било каква сумња, већ сагледавање међународне ситуације и шанси које свако (од кандидата) може да има. Тако да није било сумњи у то да ли је кандидат добар или не, или да ће имати шанси или неће, већ је било је потребно да се прво формулишу одређени критеријуми. Знате да је тек крајем прошле године Савет Безбедности установио одређене препоруке да би било добро да то буде неко из Источне Европе и да то буде жена, на пример“, рекао је шеф дипломатије Србије за РСЕ.
Дачић је рекао и да не сматра да је Влада закаснила са подршком Јеремићу, иако су многи месецима уназад истицали своје кандидатуре за генералног секретара УН. „У формално – правном смислу, тек сада почиње процес каднидовања и представљања кандидата.“
Дачић каже да су премијер, председник и он обавили више разговора са Јеремићем и да је закључак да треба подржати „нашег човека који има шансу да добије једну такву међународну функцију“.
Рекао је и да нису са другим земљама разговарали о томе ко ће подржати Јеремића, те да ће Министарство спољних послова тек сада кренути у „логистичку кампању“.
Шеф дипломатије за РСЕ тврди да Србија неће имати никаквих финансијских издатака и да је Вук Јеремић сам припремио функционисање свог штаба.“Наша држава и Министарство ће дати логистичку подршку путем амбасада и Министарства спољних послова“.
„Пошто се углавном поставља питање колико ће то нас да кошта, неће нас то много коштати, зато што ту практично већ постоје тимови са којима је он радио док је био председник Генералне скупштине УН, тако да то неће бити кампања која ће Србију коштати“, рекао је Дачић.
Дачић каже и да га, у погледу позиције Србије у оквиру глобалне политике, не плаши чињеница да се Вук Јеремић често перцепира као „руски човек“.
„Мислим да то није добра перцепција и као што знате, ми не кандидујемо некога зато што је он нечији човек. Важно је да ли је то српски човек, да ли ради у нашем интересу. То се од њега очекује“, каже Дачић.
„Јеремић је већ припремао програме у осамдесетак тачака о најважнијим светским темама. Очигледно је томе посветио време. Не мислим да за њега може да се каже да је човек само једне светске силе. Уосталом, да би био изабран, он мора да буде прихватив за све.“
Упркос чињеници да су Вука Јеремића током обављања фунакције шефа дипломатије, па и председавајућег Генералне скупштине УН-а пратили конфликти са регионалним лидерима и поступци који су виђени као „не претерано дипломатични“, Дачић каже да то што је Јеремић победио на гласању у Генералној скупштини УН-а, показује да је ипак имао подршку.
„Још једном понављам, Влада Србије је донела одлуку да подржи кандидатуру, али је далек пут до неких следећих корака. Цела та кампања биће настављена тек на јесен и од септембра ће практично бити у жижи.“
Извор; РСЕ

Оставите одговор Одустани од одговора