Интервју Ивице Дачића за „Новости“

За Србију је и после наредних избора најбоља влада Вучића и Дачића. Том поруком лидер СПС Ивица Дачић за „Новости“ негира да је у истинској свађи са напредњацима и да се спрема на нови политички заокрет ка опозицији.

Хоћете да кажете да је само предизборна тактика у позадини јавног сукоба СПС и СНС?

Не бих рекао да између нас постоји сукоб. Свих ових година смо успешно сарађивали. Тако је и данас. Кад је реч о виталним државним питањима никада нисмо имали различита мишљења. У изборној кампањи све странке су на неки начин ривалске па и оне које су партнери.

На који начин може сада да вам користи ривалство са Вучићем?

То је важно због очувања идентитета странака и спречавања да флуидни део евентуалног заједничког тела иде од једних до других. Имали смо такве проблеме у прошлости јер су СРС и СПС раније, као и сада СПС и СНС, имале део „покретљивих“ бирача. По истраживањима јавног мњења, у највећем броју случајева бирачима су први или други избор управо СНС и СПС. Наше странке су најјаче, а сви у опозицији се боре да прескоче цензус. Природно је зато да се између нас јавља и ривалство.

Како тумачите то што је лидер СНС, после скандирања ваших присталица „Вучићу, педеру“, поручио да сада „зна шта му је чинити“?

Сви знају да такав вулгаран речник није манир социјалиста. Ми никога никад нисмо вређали, а нарочито нисмо премијера. То што се десило свакако је довело до тога да нико не говори о грандиозном скупу у „Арени“ пред 25.000 људи. Акценат је стављен на 15 примитиваца, а не наших присталица. У свакој реалној ситуацији постоји домен који не може да се контролише. Штавише, гајим сумње да је цео случај „изрежиран“.

Ко је то хтео да вас посвађа са Вучићем?

Управо то многи раде већ месецима и годинама. Зато се и не обазирем на те дневнополитичке смицалице. Има вероватно хиљаду дневнополитичких разлога за свађу. Али је само један разлог зашто треба да останемо заједно – зато што је за Србију најбоље да садашња влада и убудуће остане у овом саставу.

Да ли је скандирање против Вучића последица тога што нисте политички санкционисали Бранка Ружића који се фотографисао са хулиганом који је први промовисао вулгарни поклич?

То није у директној вези. Социјалисти немају никакво ауторство над примитивним скандирањем. Нити смо то ми патентирали. То су измислили они који мрзе Вучића. Ми не мрзимо Вучића већ смо искрени његови сарадници и партнери и заједно смо доносили тешке одлуке за државу.

Очекујете ли да 24. априла увече лидер СНС најпре вас позове да причате о наставку сарадње?

Мислим да ће се 24. увече прво побројати гласови, а онда ћемо, како то наш обичај налаже, да прославимо резултат. Неко ће да слави, а неко ће да пати. Не сумњам да ће СНС и СПС имати довољно гласова да могу комотно да формирају владу.

Али врх СНС шаље поруке као да вас не виде као будућег партнера?

Нисам чуо те поруке. На Вучићу је да одлучи. Ако и не будемо заједно ништа није трагично. Никад нећу пљувати по ономе што смо заједно радили.

Је ли тачно да сте поручили СНС – нек им је срећно ако им је боља влада са Тадићем, Чедом и Чанком ….

Објавио сам деманти тих мојих изврнутих речи. Постоји манир да се нешто измисли, па онда даље коментарише.  Ја сам рекао да је за Србију сигурно најбоља влада између Вучића и Дачића, а да свако може да оцени да ли је боља влада са Чанком, Пајтићем, Чедом, Тадићем, Шешељем и Дверима или са СПС.

Каква вам је симболика Титовог и Милошевићевог унука у кампањи СПС?

Симболика континуитета. Да су ми се јавили наследници Светозара Марковића и Димитрија Туцовића и њих бих укључио у кампању.

Неки сматрају да Тончев, Ружић и Мркоњић кад критикују Вучића, причају у ствари у ваше име?

То би било исто као кад бих ја рекао да Вучић проговара кроз речи, на пример, Зоране Михајловић кад ме она нападне. А не мислим то. Кад не бих желео са Вучићем, рекао бих то и њему у лице и јавности. Не бих се крио и добацивао иза ћошка.

Извор: Новости

Оставите одговор Одустани од одговора