Интервју Ивице Дачића за „Данас“

  Верујем да Социјалистичка партија Србије поново може да буде на нивоу од пола милиона гласова, а надам се и више од тога. Ми смо, на овим изборима, истакли кандидатуру за водећу странку на левом политичком спектру, и очекујем да управо ту и победимо, каже у разговору за „Данас“ Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова у одлазећој влади. Он напомиње да не размишља о министарском месту, али ни о месту премијера, јер како у шали каже већ је био премијер.

  -Да ли сте разговарали са председником СНС о постизборној коалицији и очекујете ли да ћете бити део будуће владе?

  – Очекујемо изборе, и што бољи резултат на њима. И видим да већ има доста петлова који увелико кукуричу о свом министарском месту. По мом суду, свака таква изјава, свако слично очекивање је – прерано. О позицијама и местима, па и савезима и коалицијама, разговара се после избора, не пре.

  -Шта сте подразумевали под тим да увек играте у првој лиги?

  – Само чињенице. Пре свих ону која говори да сам, заједно са својом странком, стално у епицентру политичких збивања, и да имам, имамо, ту позицију и специфичну тежину политичког прволигаша.

  -Очекујете ли да ћете поново бити министар иностраних послова или имате неке друге амбиције?

  – Не мислим о томе. Избори, избори и избори. Тако изгледа распоред у мојој глави и ни за шта друго нема места.

  -Шта је највећи успех Србије за време док сте ви водили Министарство спољних послова?

  – Управо су ми моји сарадници израчунали да сам прешао готово пола милиона километара, то јест да сам дванаест пута обишао земаљску куглу, али то не рачунам у успех, него у добар начин да се зараде жуљеви. Шалу на страну, мислим да је и ова влада, као и претходна, урадила заиста много за ново позиционирање Србије на политичком мапи света. И не да мислим, него знам, да на тој мапи нисмо више замрачени, нити смо са ње одсечени, као што нам се толико пута дешавало. Србија поново има позицију, углед и поштовање. Србија има реч, став и сви су те две чињенице признали и уважавају их. Зато смо успели да спречимо Резолуцију о Сребреници, зато смо у Унеску зауставили процес примања Косова у ту организацију, зато смо председавали ОЕБС-у. Постали смо, једном речју, релевантни. И рачунам да је то озбиљан успех.

  -Да ли сте задовољни радом ваших министара, енергетике и пољопривреде?

  – Верујем у њихов поштен однос према задацима које су добили да обаве, а оцену о њиховом раду даје премијер.

  -Недавно сте рекли да нисте заинтересовани за премијерско место, због чега?

  – Већ сам био премијер, зашто бих се на то враћао? Шалим се, наравно, причао сам о својој политичкој позицији, о политичкој сцени у Србији и распореду снага на њој.

  -Да ли ћете се кандидовати за председника Србије и да ли су ови парламентарни избори увертира за изборе који следе наредне године?

  -Мислим да бих био озбиљан политички дилетант када бих се сада бавио, на било који начин, председничким изборима који ће бити одржани следеће године, а још ни ови избори нису завршени. И верујем да су баш ови избори најважнији, по много чему одлучујући и за устројство и за развој Србије, а не да су увертира за било шта.

  -Очекујете ли да вас на тим председничким изборима подржи и лидер напредњака?

  – Мислим да сам на то одговорио. Не размишљам о томе.

  -Има ли несугласица на релацији СПС – СНС?

  – Политичких, када је реч о циљевима и о томе за шта смо се и ми и они јасно определили – нема. Личних, свакако да има. И трудим се да их управо тако доживљавам и да не учествујем у њима. Занима ме политика, занима ме резултат, и занима ме остварење сна о успешној, јакој развијеној и европској Србији. Све остало ми је, у односу на то, небитно.

  -Због чега је коалиција са демократама и бившим демократама немогућа?

  -Зато што су и једни и други бивши, у сваком смислу те речи.

  -Како коментаришете то што бивши коалициони партнери нападају више вас у кампањи него Српску напредну странку и премијера Вучића?

  – Могао бих то и ја вас да питам и верујем да бисте знали да одговорите. Зато што би да уђу у следећу владу и зато што мене и СПС перципирају као препреку у остварењу тог циља. Заборављају само да проблем није у мени, него у њима. Зар није тако?

  -Да ли би вас изненадила чињеница да ДС не пређе цензус, а да треће место заузму радикали?

  – Не бавим се тиме, пошто веома добро знам колико су истраживања и та врста пројекције опасни. Такође, немам никаквог разлога да размишљам о томе где ће бити други, какав резултат ће постићи. Мој посао је СПС и његов резултат.

  -Да ли ће ваша странка на локалу моћи да улази у коалиције и са другим странкама осим са напредњацима и у којим градовима Србије очекујете победу?

  – Локал је друга политичка сфера у односу на Републику и тамо, и данас владају сасвим друге политичке законитости. Хоћу да кажем, на локалу је све могуће. А победу очекујем у што више општина.

  -Напредњаци тврде да је ово најмирнија кампања, да ли и ви то сматрате?

  – Јесте, и то је део озбиљног напретка који смо постигли као земља и као демократско друштво.

  -Зашто тврдите да су социјалисти једина права левица, зар то није и Борко Стефановић?

  – Човек који је потрчао да дочека пресуду Шешељу покличем „Правда је победила“, а Борко Стефановић то јесте урадио, заиста није левичар, нити може то да буде. Осим ако није основао неки леви четнички покрет и кандидовао се за четничког комесара. Ту врсту нонсенса у СПС не моћете да нађете. Ми јесмо посвећени оним темељним левим вредностима, које искључују сваки национализам и сваку неравноправност, по било ком основу, и зато и јесмо права левица. Нама не може да се деси, такође, да Словаке назовемо четницима, нити да одједном почнемо, због цензуса, да кокетирамо са либералима. Другим речима, ми јесмо оригинал. Остали су сам лоше копије. Фалсификати.

  -Шта то СПС може да понуд што други немогу?

  – Ми смо још на Конгресу истакли да је наш пут, пут ка појединцу, индивидуи, којима колектив мора да пружи сигурност, радна места, образовање, здравственуз заштиту… Поједностављено, није на појединцу да постоји због колектива, него сви заједно градимо тај колектив да би он постојао због човека. И то нудимо. Социјализам посвећен сваком човеку. Једно ново, људско лице, старе идеје. Равноправност, једнакост, исте шансе, сигурност, али не за неку већину, него за свакога.

  -Ко су издајице из вашег спота и због чега сте се у споту вратили бившој химни?

  – Нисам се вратио старој химни, него сам искористио њен део у којем се каже нешто што заиста јесте парадигма ове партије. Ми стојимо постојано кано клисурине. Ево, већ двадесет пет година. А за све то време, и то је чињеница, што год да смо радили, никада нисмо издали своју земљу. То је све.

  Извор: Данас

   

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора