Интервју Ивице Дачића за „Ало“

Лидер СПС-а Ивица Дачић отворено и без длаке на језику за „Ало!“ говори о уласку социјалиста у Владу Србије, о сукобима унутар СПС-а, да ли је руски или британски човек, као и да ли је „окајао своје грехе“ према Александру Вучићу из 2008. године. У време док су све очи биле упрте у изборну скупштину СНС-а, на којој је изабрано ново руководство напредњака, затекли смо још увек актуелног шефа дипломатије и првог потпредседника Владе Србије Ивицу Дачића како у нерадном дану и у аветињски празној згради Министарства спољних послова обавља своје дужности.

Прво што смо питали лидера СПС-а било је да ли „броји последње дане на месту министра спољних послова, или ће и даље обављати ту функцију“.

– Не знам, ја нисам везан за фотеље, биће онако како се договоримо Вучић и ја. Мени је Вучић понудио ово место, он најбоље зна шта му треба у будућем кабинету и нисам уопште оптерећен том темом – као из топа одговара Дачић.

Да ли је на седници Председништва СПС-а донета јединствена одлука да се иде у Владу са СНС-ом или је с тим у вези било и варница?

– Одлука је донесена једногласно. Седница јесте трајала дуго, али то је било из разлога што сам тражио да се свако лично изјасни и да после не буде: „Ја нисам био за“. Одлучили смо да прихватимо позив за разговоре, ако га уопште буде, а сагласили смо се и са програмом од 10 тачака који је изнео Вучић. Сви чланови су гласали за ове одлуке, а чак и они који нису били присутни, попут Душана Бајатовића, Славице Ђукић Дејановић и Вељка Одаловића, писменим путем су се изјаснили о овим темама и гласали „за”.

О чему је конкретно врх СПС-а расправљао на седници?

– Рекао сам да морамо одлучити две ствари. Прва ствар је да одлучимо да ли ми заиста подржавамо Владу и да ли смо сагласни са циљевима исте, а друга ствар је да сви кажу да ли смо против Вучића или смо с њим. То значи да, ако донесемо такву одлуку морамо да будемо поштени према Вучићу, али и према себи. То сам рекао свима, као и то да онај коме се таква став не свиђа може да иде. Ова питања морамо да рашчистимо одмах у старту, да касније не бисмо имали проблем. Свако ко након постизања договора са СНС-ом не буде поштовао реч странке и говорио против Вучића неће више бити ту, и ту нема играња.

Да ли су сви чланови Председништва, укључујући и Бранка Ружића прихватили те одлуке?

– Да, сви су то прихватили, укључујући и Бранка Ружића.

Да ли ће, уколико уђете у Владу Србије, у њој бити места за Бранка Ружића?

– Кадровска решења долазе на крају. За мене и Вучића као мандатара најбитније је да се сви сагласимо са ове две ствари о којима сам причао. Тако смо радили и прошли пут када смо се договарали о Влади.

Да ли је Бранко Ружић на седници Председништва затражио да се с напредњацима потпише коалициони споразум?

– Он када је о томе причао, мислио је на прошли период када нисмо имали једну странку са апсолутном већином, и када је заиста неопходно да се такав уговор потпише, како би се тачно знало ко је ко. Сада је ситуација другачија. Ми смо разјаснили све, ја сам му рекао да таква ствар сада није могућа на нивоу републике и покрајине, али јесте на локалу.

Да ли у СПС-у има више струја и како се решавају сукоби у странци, ако их и има?

– Неслагања има свуда, али то су све занемарљиве ствари. Ја сам увек ту за борбу, али тренутно у СПС-у немам с ким да се борим, нико ништа на седници неће да изнесе. Нормално је да постоје другачија мишљења, али мора да постоји начин како се то решава. Зато и кажем, ако смо у Вучићевом тиму, онда нема потребе да се више расправљамо о том питању.

Лидер СПС-а Ивица Дачић открива да ли ће се кандидовати за председника Србије.

– Није ми то никада био сан, ја о томе данима размишљам. Зато што је то следећа трка коју морам да трчим, осим ако немамо договор као део владајуће коалиције. Када је Милошевић подржао Шешеља, показало се да је увек добро да странка има свог кандидата. Зато ће сви тражити да ја будем председнички кандидат и они који ми мисле добро, али и они који желе да пропаднем. То јесте изазов.

Бранко Ружић вам је поручио да њега нисте бирали ви него странка.

– Ја предлажем потпредседнике, он мисли да га нисам изабрао ја, већ је то учинио ГО странке, а то је тачно, ипак ја сам предложио том одбору његово име. Милошевић је још пре 10 година тражио да искључим Бајатовића и Ружића, ја сам стао у њихову одбрану, и нисам се покајао. Чак је и тад Ружић говорио о култу личности. Мени је најважније да се стратешки определимо за пут којим идемо, а не да водимо рачуна ко је шта рекао.

Која је црвена линија, када је у питању улазак у Владу у овом моменту?

-Прво желим да кажем, да нити је ко шта тражио, нити је било ко шта понудио. Мислим да је сасвим логично да се на исти начин како се буде формирала власт у републици, тако формира и у Војводини. Очекујем да, ако постигнемо договор с Вучићем, да учествујемо у власти, и на нивоу Војводине. То су неке ствари које желимо. Волео бих само да кажем да није тачно да је Вучић морао да узме СПС због Путина, као ни тврдња аналитичара да ми морамо бити у Влади иначе ћемо нестати као странка.

Да ли је председник Русије Владимир Путин рекао лидеру СНС-а Александру Вучићу да жели СПС у Влади Србије?

– Ја бих волео да ме Путин није поменуо на састанку. Јер код Вучића то функционише на други начин, то је контрапродуктивно код њега. Ја стварно не знам о чему су они разговарали у Москви, вероватно премијеру разни људи говоре одређена мишљења, али знајући лидера СНС-а, није то што је рекао Путин много утицало на њега. Колико је Вучић руски човек, толико сам и ја.

Ивица Дачић открива да не сме још да окрене принца Чарлса и да му каже резултат избора у Србији.

– Када је био у Београду, питао ме је шта ћеш ти овде, зашто ниси у свету? Ја му кажем био бих, али је Вучић расписао изборе, и онда ми је Чарлс рекао да му јавим шта је било. Нисам му још јавио јер не знам шта да му кажем.

– Кустурица је у једном тексту написао: „Ивица Дачић је руски човек из Вашингтона.“ Ја сам за све ове године изградио коректне односе са најважнијим политичким факторима. Моји пријатељи су Путин, Медведев, Лавров, а можда највећи је Сергеј Шојгу. С друге стране, у коректним односима сам са Кетрин Ештон, Федериком Могерини, Џоом Бајденом, Хилари Клинтон и Доналдом Трампом. Ипак, ја сам српски човек.

Да ли имате више противника за улазак у Владу у СПС-у него у СНС-у?

– То су неки филозофски приступи који нису засновани на чињеницама. Ми морамо да пронађемо начин да сачувамо идентитет партије, па можда неко због тога каже да је боље да будемо опозиција јер ћемо се тако профилисати. Мало људи зна да Вучићу, за његово бирачко тело више одговара да га ми нападамо, него нама, јер је код наших 35 одсто бирача Вучић други избор. Тако да када ми нападамо њега, ми губимо један део наших бирача, то је показала моја анализа бирачког тела СПС-а. Због тога нама најмање одговарају сукоби са Вучићем.

Како коментаришете приче да је Шешељ склопио договор с Вучићем?

– Шешељ је интелигентан човек, он је исто радио с Милошевићем. Он га није нападао и тада када није ударао по Слоби, а јесте по другима, добио је милион гласова. Када је то Милошевић схватио, нама је лично давао директиве да најцрње нападнемо Шешеља. Мени је рекао да ставим у саопштење „Сарајевски уличар“ за Шешеља, ја сам то мало кориговао. Шта се онда десило? Радикали су добили два пута мање гласова. Шешељ то и сада ради, није нападао Вучића и добио је који проценат више на изборима.

Какав је ваш однос са Александром Вучићем?

– Знате, Вучић и ја се познајемо дуго, а од 2012. смо у коалицији, и остварили смо неке историјске резултате. Ја сам од почетка говорио да је Вучић опаснији и интелигентнији него Шешељ. Када Вучић употреби тај израз „историјски“ многи га дочекају на нож, али чињенице говоре да је заиста тако као што он прича. Ја сам сведок и учесник политичке сцене 26 година и могу да тврдим да су Србија из 2012. и ова данас веома различите. Остварени су велики помаци у економији и дипломатији. Србија је 2012. била „лоше дете“, оно што смо обећавали нисмо никада испунили. Вучић и ја смо донели тешке мере, и када сам био премијер никада нисам вукао потезе без консултација с њим. Ми смо унапредили односе са Русијом, с Ангелом Меркел, који су на пример за време владавине Бориса Тадића били на веома ниском нивоу. Џо Бајден се чуо са државним званичницима Србије само када је постојао проблем, данас то све изгледа много боље. Због свега тога што смо заједно урадили, што је Србија сада на добром путу, надам се да ће Вучић бити од речи и да ће дозволити новој влади Србије да одради пун мандат, а то је заиста потребно да би се остварили нови „историјски“ резултати.

Да ли је Ивица Дачић окајао грехе према Вучићу из 2008. године?

– Објективно, он има разлога да се љути, и то стоји. Мислим да је мој однос према њему био такав да сам увек полазио од тога да смо ми пријатељи, а не само политички партнери. То што се тада догодило је најбољи показатељ како некада можете бити жртва сурових захтева који су тада долазили од стране ДС-а. Ја сам тада хтео да идемо на нове изборе, али нико за то није хтео ни да чује, па и у самој мојој коалицији нисам имао подршку за ту идеју, а четири године касније су ми лично Борис Тадић и Мики Ракић рекли да су погрешили што нису допустили да Вучић буде градоначелник. Најгоре од свега ми је што Вучић сада има право да каже: „Није мени Тадић крив, ти си ми обећао.“ Ја сада због свега тога морам да испаштам, али шта да радимо, нико није безгрешан. Желим да кажем да смо ми то исто урадили када смо срушили Драгана Ђиласа, јер је формирана другачија Влада Србије.

Уколико Вучић позове у Владу СПС и ЛДП, да ли ћете на то пристати?

– Не видим што би то било неприхватљиво. Треба да се прошири круг људи који мисле о томе како да Србија иде напред. Не видим проблем да у Владу уђе што већи број странака, знате и СПС када је формирао Владу правио је широк консензус, па су у њу ушли поред СНС-а и Г17, Расим и Угљанин. Мислим да је шири консензус користан, јер је тада мање уцена.

Лидер социјалиста открива шта је поклонио Анастасији Ражнатовић за 18. рођендан.

– Глупости су да сам дао 5.000 евра, па мене и Вучића сви у Влади зову „циција“, то су гарант мислили због дебљине коверте коју сам носио. Цеца и ја смо другари и заиста не бих да откривам шта сам поклонио.

Извор, фото: Ало

Категорије: Вести

Оставите одговор Одустани од одговора