Интервју Ивице Дачића за “Аферу“

Лидер Социјалистичке партије Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић у ексклузивном интервјуу за „Аферу“ верује да ће његова странка поновити резултат са прошлих избора и да ће заједно са Вучићем увести Србију у ЕУ.

СПС је са коалиционим партнерима ЈС и Зеленима међу првима предао изборну листу. Очекујете ли још боље резултате него на прошлим изборима?

Ми смо на прошлим изборима имали тринаест и по посто, то је било негде око четири стотине осамдесет хиљада гласова. Сигурно је да су наша очекивања таква да би тај резултат требало да поновимо. Очекујемо да ћемо имати негде око пола милиона гласова.

Који је адут СПС на овим изборима?

Наш адут је увек био да смо ми странка са континуитетом. Ми смо следбеници људи који су се вековима борили за тековине социјалне правде и слободу Србије, и зато идемо храбро.

Какви су односи СПС и СНС, односно, Дачић-Вучић?

Односи су добри, а око тога се праве велике конфузије у јавности. Не постоји дан за ове четири године, колико смо заједно, да нисмо контактирали, разговарали и о најтежим темама, али и дружили се.

Шта замерате Вучићу? Где греши?

Не могу да кажем где греши јер он је другачији тип личности од мене, он има свој начин којим приступа политици. Ми смо веома различити, почев од тога да његово радно време и радни дан почиње у шест ујутро, а ја га понекад завршавам у шест ујутро…. Он можда преузима на себе и више него што би требало, рецимо туђе грешке.

Да ли Ви и Вучић и даље имате исте политичке циљеве?

Да, имамо исте политичке циљеве без обзира што су нам странке различите. Више пута сам рекао да СПС не може да ради против Србије и све док Вучић ради у интересу ње, ми ћемо бити са њим.

Да ли Вам испади најближих сарадника кваре рејтинг?

Лично мислим да нам та искакања нису потребна и ми смо више пута о томе разговарали унутар странке, како нам испади те врсте само штете.

Говори се да Вам Бранко Ружић ради иза леђа. Верујете ли му?

Мислим да нико не може да ми ради иза леђа зато што је моја позиција у странци јасна. Председник сам странке, све одлуке смо донели једногласно и свако је имао прилику да се изјасни на седницама органа.

По природи ствари нисам поверљив према људима, генерално, зато што сматрам да људи веома често злоупотребљавају поверење. Свима сам у партији рекао да у америчком политичком систему постоји једна изрека: „Или ћемо бити заједно или ћемо висити одвојено“.

Кога у странци видите као будућег наследника?

Нисам се тиме бавио, наравно, доћи ће време за то. У овом тренутку не бих да размишљам о томе јер немам намеру још увек да се повлачим.

У Вашим изјавама између редова се могло прочитати да сте спремни да се кандидујете за председника Србије? Верујете ли да можете да срушите Томислава Николића?

Не мислим да било ко треба да се руши, Николић је мој политички партнер, он ми је поверио мандат 2012. Али, чињница је да долазе редовни председнички избори на којима ће странка имати своје кандидате, и у том смислу ја се плашим да нећу моћи и да избегнем да будем председнички кандидат своје партије.

Жута штампа чешће се бави односима политичара и старлета него круцијалним питањима по српски народ. Колико штете сви имамо од тога?

То је, иначе, судбина Србије. Радоје Домановић је написао приповетку „Мртво море“ где свако ко мало подигне главу из мора повуку га назад … Рецимо, питали сте ме за чувену скривену камеру. Данас се свака изјава тумачи на овај или онај начин, нарочито од стране жена. А мене тада нико није заштитио, нико се није огласио. Где су моја права?

Чини се да сте много више на удару политичких противника него Вучић и Николић. Тадић Вас назива опосумом, Шешељ је рекао да Вас треба гепековати ….

С једне стране Вучић је најнападанији јер је премијер, а с друге стране некима из опозиције лакше је да нападну мене јер рачунају да сам слабији противник. Не бежим од полемике, али овде нису оне у питању, већ најодвратније претње, најниже страсти које излазе из људи који су у суштини немоћни.

Када би Србија могла да приступи ЕУ?

Рачунамо да бисмо могли да аплицирамо и постанемо пуноправни чланови 2020.године.

Желите ли да уђете у историју као председник који је увео Србију у ЕУ?

Наравно да бих волео. У време када смо Вучић и ја започели сарадњу тада сам био председник Владе и потписао сам званичан почетак преговора са ЕУ. То ће остати упамћено у историји. Био бих пресрећан када би Вучић и ја увели Србију као  пуноправног члана.

Хоћете ли амнестирати Мирјану Марковић и дозволити јој да умре у Србији?

То није питање амнестије. Борис Тадић је испао некоректан према том питању. Ми смо од њега тражили 2008.године не да се Мирјана Марковић амнестира, већ да јој се омогући да се врати у земљу и да се процес против ње води у редовном поступку. Ако је крива, нека одговара, ако није, нема разлога да она не дође у своју земљу. Она није била на гробу свога мужа никада.

Шта је са Богољубом Карићем?

Мој став је и по питању њега исти.

Како коментаришете случај „Миша Банана“?

Као прво, ја никада нисам седео са Мишом Бананом! Њега тако нико није звао, њему су дали тај назив да би то изгледало страшно у медијима. Миша Радуловић је био човек кога сам познавао управо из јавног живота, он је Мила Ђукановића и Владу Црне Горе водио у службене посете по иностранству, конкретно у Руску Федерацију, сарађивао је са Русима. Он мени никада у животу није споменуо Шарића. Али, задатак безбедносних служби није да шпијунира министра, већ да га упозири на то да у његовом друштву постоји неко ко је високо ризичан, у зграду МУП није могао да уђе један високи функционер из области привреде зато што је имао неке проблеме са наркотицима за личну употребу, а могао је да уђе Миша Радуловић за кога они кажу да је највећи дилер. Значи, неко је требало мене да штити, а не да такве ствари користи једног дана за паковање афера.

Извор: Афера

Оставите одговор Одустани од одговора